Kolumnit

Lopetin tupakanpolton ja alkoholin juomisen ja näin minulle kävi

Lopetin tupakanpolton ja alkoholin juomisen ja näin minulle kävi
Jouni Kantola

Koin hiljattain herätyksen, että elämäni on noin puolivälissä. Olen 41-vuotias. Jos ennenaikainen kuolema ei korjaa, minulla on toiset 40 vuotta aikaa tuottaa metaania tällä planeetalla.

Aikaisemmin näin elämän maljani puoliksi täynnä, nyt koen sen olevan puoliksi tyhjä. Biologia ja fysiikan lait eivät ole puolellani, vaan solujen vanheneminen ja painovoima vetävät minua vääjäämättä kohti moreenia.

Ajattelen elämän jonkinlaisena energiapallona. Kuin pienenä aurinkona, jonka polttoainereservistä olen nyt käyttänyt puolet. Tästä näkökulmasta katsellen havaitsin, että energiapallossani on pahoja syöpäläisiä.

Tupakointi ja alkoholin juonti näyttäytyivät minulle mustina aukkoina, jotka ahmivat energiaani kyltymättömiin kitoihinsa. Niinpä päätin eliminoida molemmat syöpäläiset siltä seisomalta.

Vaikka tuosta päätöksestä on vasta kolme kuukautta, uskallan sanoa sen ääneen. Kyse on nimittäin paljon muusta kuin elämäntaparemontista. Kyse on ovista, jotka laitetaan kiinni, toisista, jotka aukeavat, ja kyse on tahdonvoimasta. Siitä, että tekee sitä mitä haluaa eli niin sanotusti kuuntelee ja seuraa omaa sisäistä ääntä.

No olipa taas paljon kirjaimia jonossa sen sanomiseksi, että on keski-iän kriisi.

Voisi melkein ajatella, että kirjoittaja on sinkku, kun niin naisia kosiskelevasti puhuu ovista, energiasta ja sisäisestä äänestä, vaikka yhtä hyvin voisi sanoa, ettei kalja enää maistu. Vaan kun ei ole sinkku, päinvastoin. Muksuja on kolme rivissä ja yksi vielä vaipoissa.

Se onkin varmaan osittain syy siihen, miksi energia ei tunnu riittävän. Pikku hedonistit ovat koko ajan jotain vailla.

Pakko silti myöntää, että elämä ilman alkoholia on erittäin palkitsevaa. Ilman nousuja ja laskuja elämä tuntuu aluksi tasapaksulta, mutta pian tämän jälkeen se alkaa tuntua jotenkin siltä, että on vahvemmin läsnä. Energiaa asioiden tekemiselle on enemmän ja myös aikaa tuntuu olevan enemmän.

Kun omaa tylsistymistä ja levottomuutta ei voi doupata pois, arjen asioista alkaa saada enemmän irti. Tunneskaala tavallaan latistuu, mutta kun samalla muuttuu mitta-asteikko, arjen pienet asiat kasvavat isoiksi. Hyvä lounas, teehetki, sauna, lenkki, yöunet, kiinnostava keskustelu, kirja, elokuva – jopa lapset, nuo loiseläjät – ovat parasta, päivän kohokohtia.

Ja kun aamulla ei päätä kivistä, olen löytänyt uuden harrastuksen: patikointi vuorilla. Jos sama tahti jatkuu, minut löytää piakkoin seisomassa tolpan päässä.

Onneksi on se perhe. Tuskin mikään vetää yhtä tehokkaasti takaisin maan mutaan ja estää valaistuksen kokeneen miehen ylväitä ajatuksia kuin ihka aito työssäkäyvä nainen, tuo syntisäkki.

Kirjoittaja on Italiassa asuva dokumentti- elokuvien jakeluyhtiön myyntijohtaja.


Kommentit (9)

 • arska Aarre Suuronen

  Koskaan ei ole myöhäistä alkaa pitämään kunnostaan huolta!
  Lopetin tupakan ja kaljoittelun vaimoa kannustaaksen 1995!
  Tein elämäntapamuutoksen 65 ikäisenä 30 vuotisen haastavan yrittämisen jälkeen ja jäätyäni leskeksi 45 vuoden seurustelun jälkeen jouluna 2005.
  01/2006 – 05/2012 hiihdin ja pyöräilin vuosittain tuhansiakin kilometrejä Laviassa ja Satakunnassa. Osallistuin Pirkan Pyöräilyyn ja Raision Pyöräilyyn. Yks talvi Pirkan lyhyempi matka peruttiin lumen puutteen vuoksi. No, kun muutenkin ajoin kesäisinkin Jämin hiihtoputkeen hiihtämään, niin hiihdin sitten 50 km yks päivä pitäen pari kahvipaussia seinän takaisessa kahviossa!
  Ensimmäisen moottoripyörän ostin 06/2006 66 ikäisenä. Nyt on neljäs menossa ja kesällä pitää vihdoin saada 200 mph rikki ”mailin pituisella suoralla”! Viime kesä 197 mph eli 317 kmh.. Porissa ”varttimaililla” tulevana kesänä tavoite alle 10 sek. Tähän asti paras 10,335 sek.
  Savuakaan en ole vetänyt! Salin pikkujouluissa olen ottanut pari punaviiniä tai kolme vodkakarpaloa. Karpalo tekee hyvää vanhalle (meinasin sanoa pukille) ukolle! En ole näköjään alkoholisti! Ostin kesällä Joensuusta moottoripyörällä tullessa jostain tölkin olutta, josta join yli puolet saunassa kotona sunnuntain vastaisena yönä puoli kolmen hujakoilla, kun olin ajanut Jyväskylästä saakka Poriin sateessa ja lämpö laski alle 10 asteen! Niin – ei maistunut – kaadoin loput viemäriin!
  Sain tarpeeksi vaimoparkani sairaudesta!
  Salilla aloin käymään 68 ikäisenä 10/2008 alkaen, jotta jaksan nostaa mopot pystyyn! Olen kaatanut kaikki pyöräni ainakin kerran kummallekin puolelle:
  Vuosikontrollien mukaan olen nyt 77v ja 40 ikäisen terveen urheilijan kuntotasolla.
  Asun nykyään Porissa ja salille on nyt 1,5 km ja kaikki palvelut ovat kävelymatkan sisällä
  arska
  Katso Google Aarre Suuronen
  YouTube Aarre Suuronen
  Facebook Aarre Suuronen

 • Nimetön

  Jossain vaiheessa vähensin alkoholin käyttöä. Seurauksena kireyttä ja stressiä joten palasin äkkiä takaisin ruotuun. Tosin en koskaan ottanut kerralla kuin korkeintaan mäyriksen tai pullon kossua, joten oliko liian vähän sitä vähentämisen varaa?
  Tupakkaa en ole polttanut vuosikymmeneen mutta ylläolevan perusteella joka päivä funtsin, aloittaisinko taas imuttelemaan.
  Henkinen tila kun on sata kertaa tärkeämpi kuin fyysinen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio