Lukijalta

Laura Huhtasaari mielipidekirjoituksessaan: Venator on muistutus teollisuuspolitiikan tärkeydestä – Porissa on kaikki edellytykset jatkaa korkean jalostusarvon teollista tuotantoa

Joonas Salli
Laura Huhtasaari mielipidekirjoituksessaan: Venator on muistutus teollisuuspolitiikan tärkeydestä – Porissa on kaikki edellytykset jatkaa korkean jalostusarvon teollista tuotantoa
Laura Huhtasaari

Suomi on vihdoin tänä vuonna saavuttamassa vuoden 2008 bkt:n huipputason. Suomella on takanaan 10 menetettyä vuotta taloudessa, kun keskeiset kilpailijamaamme, kuten Saksa ja Ruotsi, saavuttivat finanssikriisiä edeltävän tuotannon tason jo vuosikausia sitten.

Kansainvälisten taloussuhdanteiden 2016 käynnistämässä talouskasvussa keskeisenä veturina on ollut Suomessa teollisuus. Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden heinäkuussa teollisuuden uusien tilausten arvo oli 12,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tämän Suomen positiivisen talouden vireen ylläpitämiseen sopii huonosti Venatorin päätös sulkea Porista titaanidioksiditehdas. Vuonna 2017 palossa pahasti palanut tehdas on määrä sulkea jo 2021 loppuun mennessä. Siihen asti tehdas toimii alennetulla tuotannolla ja jälleenrakennus lopetetaan heti kun on mahdollista.

Porin kaupungille ja alueen elinkeinotoiminnalle Venatorin tehtaan sulkeminen tarkoittaa suurta vastoinkäymistä. Vielä pahempaa ovat taloudelliset ja inhimilliset seuraukset niille 440 henkilölle, jotka menettävät työpaikkansa tehtaan suljettua. Tämän päälle tulevat vielä negatiiviset seuraukset liitännäiselinkeinoihin muun muassa logistiikkapalveluihin. Tehtaan sulkemisessa erityisen pahan sivumaun tuo se, että Venator oli vielä äskettäin sitoutunut tehtaan jälleenrakentamiseen ja tuotannon jatkamiseen.

Globalisoituva maailmantalous on armotonta nollasummapeliä, jossa toiset voittavat ja toiset häviävät. Korkmanin mukaan globalisaation suurimpana kielteisenä piirteenä on varallisuuden epätasa-arvoinen jakautuminen. Rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen ei ole yksinomaan globalisaation syytä, mutta monin tutkimuksin on osoitettu globalisaation sitä lisänneen esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Suomi tarvitsee vahvaa teollisuusstrategiaa, jotta Porin Venatorin kaltaisilta tapahtumilta vältyttäisiin jatkossa. Suomi pärjää kyllä globaalissa maailmassa, jos teemme oikeita ratkaisuja. Suomi kenties teki virheen 2000-luvun alussa, kun se luotti liikaa pelkän IT-sektorin kannattelevan Suomen kansantaloutta ja antoi teollisuuden kilpailukyvyn rapautua. Metsäteollisuuden ohella Suomen teollisuudelle ratkaisevan tärkeä ala on kemianteollisuus. Tämän vuoksi Venatorin tehtaan sulkemispäätöksen jälkeen ei ole syytä jäädä laakereilleen makaamaan.

Porissa on kaikki edellytykset jatkaa korkean jalostusarvon teollista tuotantoa. Kaupungissa on huippukoulutettuja kemian alan osaajia, LNG-terminaali ja sähköistetty junarata satamaan asti.

Vaikka ministeri Lintilä on tuonut esille mahdollisuuden anoa EU:n globalisaatiorahastosta tukea alueelle, ei tätä voida pitää akuutissa tilanteessa patenttiratkaisuna. Maan hallituksen on alettava välittömästi yhdessä Porin alueen elinkeinosektorin kanssa kartoittamaan mahdollisuuksia uudelle omistuspohjalle. Suomalaiset säätiöt ovat yhteiskunnallisia toimijoita, jotka haluavat sijoittaa pääomansa hyvin. Suorissa osakesijoituksissa säätiöistä saadaan strategisia sijoittajia.

Valtion ja yksityisen sektorin hyvästä yhteistoiminnasta tärkeän teollisuuden haaran pelastamiseksi meillä on esimerkki telakkasektorissa, joka joitakin vuosia sitten oli kuoleman partaalla, mutta se saatiin pelastettua ja ala elää uutta vahvaa nousua.

Kirjoittaja on perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja kansanedustaja sekä Porin kaupunginvaltuutettu


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Nimetön

    Tietysti on syytä huoleen,mutta tehtaalla on töitä vielä ainakin 3 vuodeksi.
    Ja jos sitä purkamaan ryhdytään ja aluetta siivoamaan,niin työtä riittää varmaan 10 vuodeksi..
    Työtä siis on,mutta sitä tekevät eri ammaryhmät kuin nyt.

  • Nimetön

    Ennen vaaleja L H lupasi lsittaa kuukkarin kadut kuntoon”ensi töikseen”!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio