Kolumnit

Kommentti: Ei ole erilaisia ihmisiä, vaan ainoastaan omanlaisia

Kommentti: Ei ole erilaisia ihmisiä, vaan ainoastaan omanlaisia
Anne Nikka

Nelosen televisiosarjassa Ylpeästi erilaiset esiintyi tällä viikolla euralainen taiteilija ja kemikalioyrittäjä Pirjo Hamm-Hakamäki, joka vapautuu performanssin, maalaamisen ja tanssin voimin. Sarja on pääosin ihan hyvin tehty ja se pyrkii välittämään viestiä, ettei kaikkia pitäisi tasapäistää.

Ohjelma pistää silti pohtimaan, onko erilaisuuden alleviivaaminen tapa tuottaa viihdettä, joka syventää ihmisten ennakkoluuloja toisenlaisia ihmisiä kohtaan.

Ja kuka sen määrittelee, mikä on normaalia ja mikä erilaista?

Itse en pidä Hamm-Hakamäkeä erilaisena ihmisenä, vaan mielenkiintoisena persoonana, joka uskaltaa toteuttaa itseään omalla tavallaan. Samoin ajattelen sarjan muistakin ihmisistä, kuten esimerkiksi Vesilahden meikkaavasta kirkkoherrasta Harrista, että he ovat omanlaisiaan ihmisiä, joiden elämänkatsomus tai tapa elää, ajatella tai toimia on heidän näköistään.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa elää, on vain omanlainen tapa. Ei siihen tarvita kenenkään lupaa, hyväksyntää tai alleviivaamista, että tekee elämästään itsensä näköisen.

VaikkaYlpeästi erilaiset onnistuu nimeä lukuun ottamatta tuomaan monenlaisia persoonallisuuksia esiin ilman kohtuutonta mässäilyä, harmillisen usein erilaisuus tuodaan kuitenkin esille tavalla, jossa kärkenä on shokeeraaminen ja tirkistely.

Erilaisuutta halutaan liikaa alleviivata sen sijaan, että sitä pidettäisiin luontevana osana elämää.

Kun erilaisia ihmisiä esitellään kummajaisina, ei se palvele sitä päämäärää, että erilaisuutta hyväksyttäisiin sen paremmin kuin ennenkään. Moneen ohjelmaan on piilotettu viihteellinen näkökulma, että erilaisille ihmisille saa nauraa kotisohvilla. Ja kyllähän siellä nauretaankin, kun lukee sosiaalisen median ja eri keskustelupalstojen kommentteja eri ohjelmissa esiintyneistä "friikeistä".

Miksi ylipäätään pitää määritellä ihmisiä erilaiseksi tai hakea keinotekoista määritelmää sille, että voi juuri sellainen kuin haluaa? Kaikki ihmiset ovat luonnostaan erilaisia, eikä kahta samanlaista henkilöä ole koko maapallolla.

Erilaisuuden kriteeri täyttyy siis jokaisen ihmisen kohdalla ja näin ollen erilaisuuden kuuluisi olla täysin normaalia ja tavallista.

Nyt kun yhteiskunnassa on meneillään nimikkeidenvaihtoviikot, itse vaihtaisin sanan erilainen omanlaiseen. Se olisi sopivampi ja vähemmän leimaavampi tapa kuvata ihmisten erityisyyttä ja ainutlaatuisuutta, olipa se sitten mitä tahansa.

Luulen, että ihmisten omanlaisuus olisi helpompi hyväksyä kuin alleviivaava erilaisuus. Kun kaikki olemme kuitenkin omanlaisiamme, henkinen raja-aita normaaliuden tai erilaisuuden välillä olisi aika purkaa leimaavia käsitteitä purkamalla. Se vähentäisi ihmisten ja ihmisryhmien välistä vastakkainasettelua, kiusaamista, rasismia ja syrjintää.

Jokaisella meistä on oikeus olla onnellisesti omanlainen.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tuossa on paljon viisautta. Kun joku persoonallinen kuolee niin hänestä saatetaan joskus sanoa, että oli oman tiensä kulkija. Itse asiassa me jokainen olemme oman tiemme kulkijoita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio