Kolumnit

Selkokielikeskus arvioi, että puoli miljoonaa suomalaista ei ymmärrä sote-uudistusta

Selkokielikeskus arvioi, että puoli miljoonaa suomalaista ei ymmärrä sote-uudistusta
Tapio Vallin

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) nosti kissan pöydälle ilmoittamalla, että loppusuoralle tulossa oleva sote-uudistus on susi jo syntyessään. Hän tulkitsi sairastavan kansan syviä tuntoja.

Juha Sipilä (kesk.) totesi, että se on sitten hallituksen loppu, vaikka Petteri Orpo (kok.) toppuutteli, ettei lentokoneen moottoreita kannata vielä alkaa lämmittämään.

Poliittinen juna taitaa kuitenkin olla jo niin hyvässä vauhdissa, ettei jarruhenkilöitä riitä pysäyttämään sitä. Keskusta haluaa vuosikymmeniä himoitsemansa maakuntahallinnon ja on valmis maksamaan hintana kokoomuksen vaaliman valinnanvapauden.

Kolmas hallituskumppani, siniset, ei sano mitään, vaan seuraa Sampo Terhon tavoin kannatuskäyräänsä, joka on kuin aivokuolleella.

Valtaosa suomalaisista on pyörällä päästään, eikä ymmärrä, missä nyt mennään. Selkokielikeskus arvioi, että puoli miljoonaa suomalaista ei ymmärrä sote-uudistusta, koska käytetty kieli ja termit ovat liian vaikeatajuisia.

Arvio on alakanttiin, ymmärtämättömiä on pikemminkin viisi miljoonaa. Entisellä maakuntajohtajalla Pertti Rajalalla (sd.) olisi taas selkokirjan paikka.

Asiantuntijoiden lausunnoista ei tule hullua hurskaammaksi.

Hallituksen johtava emeritus-asiantuntija Martti Kekomäki, joka aikanaan laati Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallituksen pelastajaksi kiirehtineelle Sipilälle erva-mallin, haukkuu nyky-soten kerran päivässä.

Mutta mitä pitää ajatella Kekomäen omasta aivokäyrästä, kun hän ihmettelee, minkä takia pitää hoitaa yli 70-vuotiaita. Hän haikailee Suomenmaassa takaisin 1950-luvulle, jolloin ei ollut kaihileikkauksia, pallolaajennuksia eikä sytostaattihoitoja, mutta elämä oli onnellista.

Sotesta näyttää tulleen Sipilälle ja hänen hallitukselleen sellainen kukkula, joka pitää vallata sairaanhoitajia ja lääkäreitä säästämättä. Orpo vaatii, että rintaman on kestettävä tai pörriäiset valtaavat maan. Porissa on taitanut jo niin käydäkin, kun Terveystalo on asemissa kahdessa paikassa. Pihlajalinna linnoittautuu Sokokseen, Mehiläinen väijyy vanhan linja-autoaseman takana ja Pohjolan kenttäsairaala tulee BePopin taloon.

Olisikohan nyt lakkokenraali Antti Rinteen (sd.) aika vuorostaan astua esiin, taputtaa Juha Sipilää olkapäälle ja sanoa isällisesti: ”No niin vänrikki, yritetäänpäs vielä uudelleen! Mennään tuon sote-suon yli niin että heilahtaa!”

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan eläkkeellä oleva päätoimittaja.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  On tosiasiaa, ettei enemmistö kansasta ymmärrä Sotesta paljonkaan, mutta tosiasa myös, ettei viitsi oikeasti selvittääkään. Määkitään vaan jonkun populistin perässä.
  Mutta niin tekee kyllä mediakin. On valinnut värinsä ja sen mukaan kirjoittaa. Hyvin heikosti tulee esiin kokoomuksen lobbari-rooli sijoittajilleen. Ei saa sitäkään sanoa ääneen, että hyviä lääkäreitä lähti paljon hoitamaan maahanmuuttajia ja nyt parhaat lääkärit on asemissa näissä lukuisissa perustetuissa yksityispuljuissa. Julkinen tulee näivettymään.
  Jos kokoomus hamuaa kaikkien isojen kaupunkien herruuden, onko se niin paha, jos maakuntien vallassa olisi vähän muitakin?

 • SS

  En tiedä Elina Lepomäen terveydestä niin paljoa, ettäkö osaisin kyseenalaistaa kunnianarvoisan journalistin tulkintaa Lepomäen kyvystä tulkita sairastavan kansan tuntoja. Enemmänkin kyse on oman erinomaisuuden esilletuonnista, pääkaupungin roolin pienemisen pelosta, vallasta.
  Eihän Lepomäki ole vähäosaisuuden Hermes ainakaan ennen ollut, tuskin siis nytkään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio