Lukijalta

Kolmen koululaisen äiti mielipidekirjoituksessaan: Huoli lapsista Vähärauman koulussa on suunnaton – jokaista päättäjää pitäisi kiinnostaa, jos yksikin lapsi sairastuu astmaan

Kari Mankonen
Kolmen koululaisen äiti mielipidekirjoituksessaan: Huoli lapsista Vähärauman koulussa on suunnaton – jokaista päättäjää pitäisi kiinnostaa, jos yksikin lapsi sairastuu astmaan

Kuva toukokuisesta tiedotustilaisuudesta.

Niina Boelius

Me Porin Vähärauman koulun vanhemmat olemme huolesta suunniltamme lastemme puolesta. Vähärauman koulurakennukset on todettu mikrobi- ja kosteusvaurioisiksi. Toinen rakennuksista on asetettu käyttökieltoon 29.10. alkaen.

Tällä hetkellä alakouluikäiset lapsemme opiskelevat sekä käyttökieltoon asetetussa rakennuksessa että toisessa rakennuksessa, josta on myös löytynyt mikrobi- ja kosteusvaurioita, esimerkiksi sädesientä. Vain 170 oppilasta 500:sta ollaan siirtämässä Tiilimäkeen väistötiloihin, ja heidätkin vasta syyslomien jälkeen. Kaikki muut oppilaat jäävät rakennustyön keskelle homeiseen kouluun.

Vanhemmat järjestävät koululakon perjantaina 14.9. ja mielenilmauksen koulun pihalla. Painostuksen alla Porin kaupunki järjesti tiedotustilaisuuden tiistaina. Tilaisuudessa ei tullut mitään uutta väistötiloihin liittyen. Rakennukseen, missä lapset opiskelevat koko remontin ajan, tehdään tiivistyskorjaustoimenpiteitä, mutta vaurioita ei puhdisteta eikä poisteta.

Kummastakin rakennuksesta löytyy sädesientä ja muita mikrobikasvustoja. Lapsillemme ei ole osoitettu terveitä väistötiloja, vaan kerrotaan, että paineistuksella tilat olisivat terveet ja turvalliset. Kukaan virkaatekevistä ei kuitenkaan voinut tiistaina taata tilojen olevan turvalliset lapsillemme.

Työturvallisuudessa on myös havaittu puutteita. Rakennustyömaata ei ole asianmukaisesti rajattu ja oppilaat ovat remonttityöntekijöiden, työkalujen ja kakkosnelosten seassa käytävillä. Rehtori vaatii lapsiamme kulkemaan sukkasillaan työmaalla ja kieltää opettajia kommentoimasta vanhemmille sisäilmaan tai koululakkoon liittyen.

Tiedotustilaisuudessa puhuttiin vain tekniikasta eikä todellista mittaria, eli sairastavia lapsia ja opettajia, huomioitu. Tilat eivät voi olla turvalliset ja terveet, jos koko ajan tulee myös uusia oireilevia lapsia. Suuri osa lapsista ja osa opettajista oireilee ja sairastaa. Oppivelvollisuus ei enää monenkaan kohdalla voi edetä suunnitelman mukaisesti lukuisten sairaspoissaolojen ja epäpätevien sijaisopettajien vuoksi.

Kyse on 500 oppilaan koulusta, joten lasten sairastelu vaikuttaa väistämättä myös alueen elinkeinoelämään vanhempien hoitaessa sairaita lapsiaan kotona. Hengitysliitto pitää edesvastuuttomana ratkaisua pitää lapsemme tällaisessa rakennuksessa. Heidän mielestään jokaista päättäjää pitäisi kiinnostaa, jos yksikin lapsi sairastuu astmaan.

Hengitysliiton tuottaman tutkimuksen mukaan yksi sairastunut lapsi maksaa kuntaan asumaan jäädessään kunnalle miljoona euroa. Yksi lapsi. Miljoona euroa.

Jos Porissa raha menee lastemme terveyden edelle, olkaa ystävälliset ja laskekaa tarkemmin. Tiivistysremonttiin käytetyt rahat ovat veronmaksajien rahojen haaskausta. Tällä rahalla voidaan hoitaa puhtaat väistötilat lapsillemme, kunnes heidät voidaan siirtää uuteen tai laajasti saneerattuun kouluun.

Me Vähärauman koulun vanhemmat vaadimme puhtaita ja terveitä väistötiloja kaikille koulumme oppilaille viipymättä.

Kirjoittaja on kolmen koululaisen äiti.


Lue myös nämä


Kommentit (26)

  • Nimetön

    Menee nämä vanhemmat some tunne ja mutu tuntuntumalla.
    Veroäyrejä vaan runsaasti korottamaan,niin kyllä niitä teitä ja kouluja sitten korjaillaan,mutta nyt tyhjästä on paha nyhjästä.

  • Demokraatti

    Täydellistä ylireagointia ja hysteriaa. Onko mitään todellista näyttöä terveysvaikutuksista? Jos on altistunut homeelle löytyy verestä vasta-aineita. Opettajat aluksi verikokeisiin. He ovat altistuneet joka päivä koko 3-5h työpäivänsä homeelle joten jotain pitäisi näkyä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio