Pääkirjoitukset

"Jos byrokratiaa olisi vähän vähemmän ja toimintaa vähän enemmän..." – Öljyvahingon jälkien siivoaminen on tuskastuttavan hidasta

"Jos byrokratiaa olisi vähän vähemmän ja toimintaa vähän enemmän..." – Öljyvahingon jälkien siivoaminen on tuskastuttavan hidasta
Harri Vallin

Aurinko on porottanut Satakunnassa viime päivinä, ja lämpötila on kohonnut heittämällä hellerajan yli. Pientä helpotusta helteeseen on voinut hakea esimerkiksi pulahtamalla virkistävän viileään luonnonveteen. Harjavallassa se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Paikkakunnan ykkösrannalla Kultakoukussa näky on lohduton. Kulku uimarannalle on estetty korkeilla aidoilla, ja joessa kiemurtelee oransseja öljypuomeja. Näillä näkymin uimareilla ei ole rannalle asiaa ainakaan touko-, kesä- tai heinäkuussa, ehkä ei koko kesänä.

Uimareiden ahdingon taustalla on viime joulukuussa sattunut ympäristökatastrofi. Siinä Kokemäenjokeen pääsi valumaan lähes 50 kuutiota kevyttä polttoöljyä, kun lämpövoimalan öljysäiliöön tarkoitettu polttoaine lorahtikin vahingossa sadevesiviemäriin.

Kultakoukku sijaitsee Pirkkalan uimarannan tavoin Harjavallan voimalaitoksen patoaltaassa, voimalaitospadon ja Harjavallan sillan välisellä alueella. Viranomaisten suositukset alueelle ovat yksiselitteisiä. Joessa ei tule uida, eikä jokivettä tule käyttää sen paremmin kastelu- kuin pesu- tai löylyvetenäkään.

Alueen käyttökiellossa olevat uimarannat ovat olleet erityisesti lasten ja lapsiperheiden suosiossa. He ovat vääriä ihmisiä öljyvahingon maksumiehiksi.

Nakkilassa, Ulvilassa ja Porissa uimista tai jokiveden käyttöä ei ole kielletty. Alavirrallakin ihmisiä kehotetaan kuitenkin varmistamaan ennen jokeen pulahtamista, ettei siellä ole öljyä.

Harjavallassa ihmetystä on herättänyt paitsi se, miten ihmeessä tällainen vahinko on ylipäätään päässyt sattumaan, myös joen ja uimarantojen kunnostustöiden hidas eteneminen. Kultakoukun ohi ajaessa vaikuttaa siltä, ettei rannalla tapahdu yhtään mitään.

Ei jokea ja sen rantoja voi tietenkään lähteä suin päin kunnostamaan ennen kuin tiedetään, mitä toimenpiteitä siellä kannattaa tehdä.

Mutta oikeasti. Öljyvahingosta tulee ensi maanantaina kuluneeksi viisi kuukautta. Jos byrokratiaa olisi vähän vähemmän ja toimintaa vähän enemmän, pienet vesipedot polskisivat Kultakoukussa ja Harjavallan patoaltaan muilla uimarannoilla todennäköisesti jo täyttä päätä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio