Pääkirjoitus

Alle 30-vuotiaiden itsemurhat hätkähdyttävät: Oman käden kautta kuoli yhtä paljon kuin tapaturmissa, sairauksissa ja henkirikoksissa yhteensä

Alle 30-vuotiaiden itsemurhat hätkähdyttävät: Oman käden kautta kuoli yhtä paljon kuin tapaturmissa, sairauksissa ja henkirikoksissa yhteensä
Harri Aalto

Viime vuonna kuoli 54 000 suomalaista, suurin osa heistä sairauksiin. Tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti kuoli 3 400 ihmistä, vain runsaat kuusi prosenttia kaikista menehtyneistä.

Tilastokeskuksen julkaisemat kuolinsyytiedot sisältävät synkästä aihepiiristä huolimatta useita ilahduttavia uutisia. Sellainen on erityisesti kaikkein pienimpien, alle yksivuotiaiden lasten kuolleisuuden puolittuminen 2000-luvun alun 205:sta viime vuoden 103 kuolemaan.

Myös onnettomuuksiin, itsemurhiin ja väkivaltaan kuolleiden määrät ovat kymmenessä vuodessa vähentyneet viidenneksellä.

Mediassa mustimmat otsikot keräävät henkirikokset, joiden uhrina viime vuonna kuoli 63 ihmistä. Murhiin, tappoihin ja pahoinpitelyihin kuolleiden määrä on sekin kymmenessä vuoden vähentynyt yli 40 prosenttia.

Myönteinen kehitys kertoo monin tavoin yhteiskunnan kehittymisestä. Mutta on ainakin yksi osa-alue, joka teettää vielä runsaasti töitä.

Kuolinsyytietojen synkintä luettavaa ovat itsemurhat. Viime vuonna 787 suomalaista teki itsemurhan. Tämäkin määrä on tosin vain puolet vuoden 1990 tasosta, mutta huolestuttavaa on, että Itsemurhien määrää kasvoi edellisvuodesta yli 50:llä.

Itsemurhat olivat erityisesti vanhusväestöä koettelevien kaatumisten ja putoamisten (1 200 kuolemantapausta) jälkeen toiseksi yleisin tapaturma- ja väkivaltakuolleisuuden syy.

Vaikka useimmat itsemurhan tehneet olivat keskimäärin 50-vuotiaita ja miehiä, nimenomaan naisten itsemurhissa painottuu miehiä enemmän alle 25-vuotiaiden osuus.

Itsemurhat ovat hätkähdyttävän yleinen kuolinsyy nuorilla. 15–19-vuotiailla itsemurha oli lähes yhtä yleinen kuolinsyy kuin taudit – oman käden kautta elämänsä päätti melkein 30 prosenttia tämän ikäluokan kuolleista.

Pahimmillaan itsemurha-alttius on 20–24-vuotiailla. Tässä ikäluokassa itsemurha oli yhtä yleinen kuolinsyy kuin tapaturmat, taudit ja henkirikokset yhteensä.

Tilanteeseen ei juuri tuo lohdutusta tieto siitä, että alle 30-vuotiaiden osuus kaikista itsemurhissa kuolleista oli viime vuonna "vain" viidennes. Se on kuitenkin lähes 160 nuorta, joilla elämä oli vasta edessä.


Kommentit (3)

  • F

    Kertonee enemmänkin nykykasvatuksesta, epävarmuus omasta sukupuolesta, kasvatuksessa annettujen rajojen puute joka aiheuttaa myöhemmässä elämässä ahdistusta kun joutuu sopeutumaan normielämään muiden ihmisten kanssa ja vuorovaikutuksessa.

  • hei me tienataan tällä

    Tämä kertoo nuorten toivottomuudesta, tulevaisuuden näkymistä ilman työtä ja perhettä ja omaa kotia. Tämä on seurausta yhteisenhyvän muuttumisesta yksityiseksihyväksi. Se tarkoittaa, ettei kaikille riitä työtä jolla elättäisi itsensä ja perheensä. Työtä kyllä on mutta ei rahaa maksaa siitä palkkaa jolla voisi tulla toimeen ilman verovaroista annettavia tukia. Ja se, että päättäjät saavat satakertaiset tulot työttömiin verrattuna. Ymmärsitte oikein. He joiden ohjauksessa maan hyvinvointi on ottavat omansa päältä ja sanovat sen olevan demokratiaa jolla palkitaan hyvät johtajat. Arjessa puhutaan yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. Konkreettiset päätökset kertovat ihan muusta. Kannattaa tehdä vertailu kumpi on parempi kurjuus? Oikeistolainen vaiko vasemmistolainen? Vai onko kurjuus aina yhtä pöyristyttävää? Oli se sitten kummasta ideologiasta tahansa tulevaa kurjuutta. Mutta kurjuutta kuitenkin. Miksi hyvinvointi ei kuulu kaikille Suomalaisille?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio