Pääkirjoitus

Alle 30-vuotiaiden itsemurhat hätkähdyttävät: Oman käden kautta kuoli yhtä paljon kuin tapaturmissa, sairauksissa ja henkirikoksissa yhteensä

Alle 30-vuotiaiden itsemurhat hätkähdyttävät: Oman käden kautta kuoli yhtä paljon kuin tapaturmissa, sairauksissa ja henkirikoksissa yhteensä
Harri Aalto

Viime vuonna kuoli 54 000 suomalaista, suurin osa heistä sairauksiin. Tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti kuoli 3 400 ihmistä, vain runsaat kuusi prosenttia kaikista menehtyneistä.

Tilastokeskuksen julkaisemat kuolinsyytiedot sisältävät synkästä aihepiiristä huolimatta useita ilahduttavia uutisia. Sellainen on erityisesti kaikkein pienimpien, alle yksivuotiaiden lasten kuolleisuuden puolittuminen 2000-luvun alun 205:sta viime vuoden 103 kuolemaan.

Myös onnettomuuksiin, itsemurhiin ja väkivaltaan kuolleiden määrät ovat kymmenessä vuodessa vähentyneet viidenneksellä.

Mediassa mustimmat otsikot keräävät henkirikokset, joiden uhrina viime vuonna kuoli 63 ihmistä. Murhiin, tappoihin ja pahoinpitelyihin kuolleiden määrä on sekin kymmenessä vuoden vähentynyt yli 40 prosenttia.

Myönteinen kehitys kertoo monin tavoin yhteiskunnan kehittymisestä. Mutta on ainakin yksi osa-alue, joka teettää vielä runsaasti töitä.

Kuolinsyytietojen synkintä luettavaa ovat itsemurhat. Viime vuonna 787 suomalaista teki itsemurhan. Tämäkin määrä on tosin vain puolet vuoden 1990 tasosta, mutta huolestuttavaa on, että Itsemurhien määrää kasvoi edellisvuodesta yli 50:llä.

Itsemurhat olivat erityisesti vanhusväestöä koettelevien kaatumisten ja putoamisten (1 200 kuolemantapausta) jälkeen toiseksi yleisin tapaturma- ja väkivaltakuolleisuuden syy.

Vaikka useimmat itsemurhan tehneet olivat keskimäärin 50-vuotiaita ja miehiä, nimenomaan naisten itsemurhissa painottuu miehiä enemmän alle 25-vuotiaiden osuus.

Itsemurhat ovat hätkähdyttävän yleinen kuolinsyy nuorilla. 15–19-vuotiailla itsemurha oli lähes yhtä yleinen kuolinsyy kuin taudit – oman käden kautta elämänsä päätti melkein 30 prosenttia tämän ikäluokan kuolleista.

Pahimmillaan itsemurha-alttius on 20–24-vuotiailla. Tässä ikäluokassa itsemurha oli yhtä yleinen kuolinsyy kuin tapaturmat, taudit ja henkirikokset yhteensä.

Tilanteeseen ei juuri tuo lohdutusta tieto siitä, että alle 30-vuotiaiden osuus kaikista itsemurhissa kuolleista oli viime vuonna "vain" viidennes. Se on kuitenkin lähes 160 nuorta, joilla elämä oli vasta edessä.


Kommentit (5)

  • Jage

    Asia on toki tärkeä, mutta jotenkin monista kommenteista saa sen käsityksen että artikkeli on ymmärretty siten, että tilanne olisi juuri nyt erityisen paha. Jopa 50-luvulla tehtiin enemmän. Itsemurhia kuin nyt, eikä silloin ollut vapaata kasvatusta, nettiä, epävarmuutta sukupuolesta, Israel-vihamielistä ilmapiiriä tai muita vakiosyitä kaikkeen pahaan.

  • Nimetön

    Tässä olisi ison keskustelun paikka. Nuorten toivottomuuteen asti menevä masennus lisääntyy. Kyse ei taida olla ideologioista, oikeistosta tai vasemmistosta, verovaroista tai mielenterveyshoidon resursseista vaan jostakin syvemmästä ilmiöstä yhteiskunnassamme. Vanhemmuuden, välittämisen ja vastuun kannon muutos, nettisukupolven pärjäämisen paineet, sukupolvien ketjun eli jatkuvuuden katkeaminen, yksilöllisyyden korostaminen yhteisöllisyyden sijaan? Täytyy myös muistaa suomalaisten sotatraumojen hallitsematon siirtyminen perheissä sukupolvesta toiseen, eikä nykyisillä parikymppisillä ole mitään keinoja käsitellä näitä lapsesta saakka kuultujen tai puhumattomien perimätietojen aiheuttamaa ahdistusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio