Lukijalta

Aino-Maija Luukkonen mielipidekirjoituksessaan: Meistä jokainen voi olla ihan ensimmäinen muualta tulleen tapaama porilainen – hymy ei maksa mitään, murjotus jää mieleen

Hanna Laasanen
Aino-Maija Luukkonen mielipidekirjoituksessaan: Meistä jokainen voi olla ihan ensimmäinen muualta tulleen tapaama porilainen – hymy ei maksa mitään, murjotus jää mieleen

Porin Asuntomessut alkoivat eilen.

Aino-Maija Luukkonen

Porilainen tapahtumien superkesä on alkanut ja se sai pohtimaan, mikä tekee Porista hyvän tapahtumakaupungin nyt ja tulevaisuudessa. Porin omien kesätapahtumien alla tarjoutui tilaisuus vierailla tapahtumista suurimmassa eli jalkapallon MM-kisoissa.

Ajatus lähteä kokemaan todellista urheilutunnelmaa syntyi viime tipassa, kun tiedossa oli, että lähtisin ystävieni kanssa tutustumaan sukujemme entisille asuinsijoille Uuraaseen eli nykyisiin Vysotskiin Viipurin liepeille. Kisoja tuskin toista kertaa pidetään näin lähellä ja onnistuinkin ostamaan itselleni netistä lipun Ruotsi-Sveitsi -otteluun Pietarin stadionille.

Lievä pelkoni mahdollisesta nettihuijauksesta hälveni, kun onnistuin tulostamaan Kansainvälisen jalkapalloliiton virallisilta sivuilta fani-id:n, joka on ehdoton edellytys stadionille pääsemiseksi ja toimii samalla viisumina. Fani-id:n netistä tulostettu versio vaihdettiin stadionin lähellä olevan ostoskeskuksen yhteydessä olevassa toimistossa muovitettuun versioon ja siitä jalkapatikassa kävelysillan yli stadionille.

Kaikki sujui kuin rasvattu, jonottaa ei tarvinnut, vaikka poliisien ja poliisiajoneuvojen määrästä päätellen turvatoimet oli viety äärimmilleen. Kentällä ennen ottelua väki oli hyvällä tuulella, vaikka joukossa oli paljon heitä, joiden kotijoukkue jo oli pudonnut.

Itse ottelu päättyi läntisen naapurimme Ruotsin voittoon Sveitsistä eikä ainakaan minulle tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia yhtyä ruotsalaisten riemuun. Kuljettajani Vadim palautti ottelun jälkeen minut takaisin Uuraan hotelliin ystävieni pariin yhtä tapahtumakokemusta rikkaampana.

Hauska yhteensattuma oli, että asuntomessujen mediapäivänä juuri venäläinen päätoimittaja halusi haastatella minua messuista ja niiden merkityksestä kaupungille. Hän kysyi myös jalkapallokokemuksestani ja saatoin rehellisesti sanoa, että kaikki oli sujunut hyvin.

Kokemani sai minut pohtimaan, mikä tekee tapahtumasta vieraan näkökulmasta onnistuneen. Ensivaikutelma on eittämättä tärkein – meistä jokainen voi olla ihan ensimmäinen muualta tulleen tapaama porilainen, olimmepa sitten kaupunginjohtaja, taksinkuljettaja tai jäätelönmyyjä.

Hymy ja ystävällinen sana eivät maksa meille mitään, mutta jäävät kävijän mieleen. Murjottava ja omaa kaupunkiaan vähättelevä porilainen jää helposti kävijän mieleen murjottavana ja heikon itseluottamuksen omaavana Porina.

Toiseksi tulee mieleen tapahtuman sisältö eli nykyajan laatutietoinen asiakas haluaa pääsylipullaan vain parasta. Kolmannelle sijalle sijoitan oheispalvelut, oli sitten kyseessä majoitus, ravintolapalvelut tai muut vieraiden tarvitsemat palvelut.

Muistakaamme nyt, että meille pääsee majoittumaan, mutta tässä ajassa majoituspalvelut ovat perinteisiä hotellipalveluja paljon monipuolisempia – käykää katsomassa vaikka Visit Pori -kännykkäsovelluksessa. Eikä myöskään unohdeta sitä, että viikon 29 maksuton joukkoliikenne on tarkoitettu ihan kaikille.

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi Porin superkesään kokemaan parhaita porilaisia tapahtumaelämyksiä ja kohtaamaan meitä ystävällisiä ja vastaanottavaisia porilaisia.

Kirjoittaja on Porin kaupunginjohtaja.


Kommentit (22)

  • Hymy ei maksa mitään

    Kyllä se on silleen Aino-maija,kyllä Porilainen osaa hymyillä ja olla kohtelias siihen pisteeseen,kun joutuu käymään jossain kaupungin virastossa,jossa on puoluetaustan mukaan nimitettyjä virkailijoita.Niissä kun yrität selvittää asiasi,tai kysyä neuvoa,niin siinä vaiheessa kyllä hymy hyytyy,ensimmäinen vastaus on että emme ole neuvoa antava virasto,tai jos anot jotain lupaa,niin se maksaa näin ja näin paljon. Mutta sinä se jaksat hymyillä,siihen saakka kun puoletuki on takana,mutta uusien vaalien jälkeen kyllä sinun ja puolueesi hymy hyytyy,minkä kyllä jo voitte arvatakin

  • Hapsu

    Kyllä kaienlaista liirumlaarumia kirjotellaan lehteen, mutta Porilaisesta teollisuudesta joka on hävitetty Karjarannasta ei koskaan ole kannettu huolta. Silti toivon messuille ja muille tapahtumille hyvää menestystä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio