MainosSatasairaala

Kipeä polvi, voimattomaksi vetänyt flunssa ja muita tilanteita, joissa mietit lähtöä päivystykseen – Ota tästä talteen toimintaohjeet sairaustapausten varalle ja tallenna päivystysapunumero puhelimeesi

Löytyykö puhelimesi yhteystiedoista jo 116 117? Se on maksuton päivystysapunumero, jonne suositellaan soittamaan ennen päivystykseen lähtöä.

”Infektiokausina hoidon tarpeen arviointi on hyvä tehdä puhelimitse. Monia voidaan auttaa kotihoito-ohjeilla”, muistuttaa päivystyksen sairaanhoitaja Saara Sarmeen päivystysapunumeron hyödystä.


29.11.2022 12:46

Apua voi tarvita hetkenä minä hyvänsä. Lue toimintaohjeet tavallisimpiin sairaustapauksiin ja tyypillisimpiin tilanteisiin tästä.

Puoliso tuntee äkillistä rintakipua. Mitä teen?

Soita välittömästi hätänumeroon 112. Kova rintakipu, hengenahdistus, tajuttomuus, vakava trauma tai halvausoireet ovat vakavia tilanteita, jolloin voi olla kyse hengenvaarasta tai vakavasta vammautumisesta. Apuun on hakeuduttava välittömästi.

Tallenna heti päivystysapunumero puhelimeesi: 116 117

Yleisvointini on flunssan takia selvästi huono. Pitäisikö lähteä päivystykseen?

Aina, kun syystä tai toisesta mietit päivystykseen lähtöä, soita ensin päivystysapunumeroon. Päivystyksen ydintehtävä on äkillisen sairastumisen tai vammautumisen edellyttämä välitön, yleensä alle vuorokauden kuluessa tapahtuva arvio ja hoito. Ellei kyseessä ole hätätapaus, soita aina ensin päivystysapunumeroon 116 117.

”Päivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja vammautuneille, jotka tarvitsevat välitöntä, yleensä alle vuorokauden kuluessa tapahtuvaa arviota ja hoitoa. Päivystysapuun soittamalla avun voi saada helpommin kuin päivystyksestä. Ammattilainen arvioi hoidon tarpeen kiireellisyyden päivystyksessäkin”, muistuttaa ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäki.

Vatsa on oireillut jo joitakin päiviä. Miten toimisin, iltakin on jo myöhä.

Jos kipu ei ole äkillinen ja kova, kannattaa soittaa 116 117. Ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyyden, ohjaa oikean avun luo tai antaa kotihoito-ohjeet. Voi olla, että sinun suositellaan varaavan aika omalle terveysasemalle seuraavana aamuna nukuttuasi yön yli. Näin vältät yöllisen päivystyskäynnin.

Voinko luottaa puhelimessa annettuun apuun?

Päivystysapunumeroon vastaa aina koulutettu terveydenhuollon ammattilainen, soitatpa mistä tai milloin tahansa. Hän kuuntelee tilanteesi, perehtyy aiempaan sairaushistoriaan, kysyy oireiden kulusta sekä kestosta ja arvioi hoitosi tarpeen. Hoidon tarpeen arvioinnille on kansalliset ohjeet.

Voinko välttyä päivystyskäynniltä soittamalla 116 117?

Kyllä voit. Ammattilainen arvioi päivystysavussa kiireellisyyden; pitääkö vaiva hoitaa heti vai riittääkö hoito seuraavana päivänä tai viikon sisään. Etenkään yöllä ei kannata lähteä päivystykseen soittamatta ensin 116 117. Satakunnassa on pitkiä välimatkoja Satasairaalan päivystykseen esimerkiksi Huittisista tai Karviasta. Matka voi rasittaa turhaan. Ihmiselle paras vaihtoehto on hoitaa vaiva mahdollisimman lähellä hänen kotiaan, jos mahdollista.

Voinko soittaa päivystysapunumeroon yölläkin?

Kyllä, puheluihin vastataan ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

”116 117 puhelussa tehty arvio kirjataan potilastietojärjestelmään. Seuraava asiantuntija näkee asiakkaan tilanteen. Näin voidaan varmistaa hoidon paras mahdollinen jatkuvuus”, sanoo projektisuunnittelija ja sairaanhoitaja Mari Ranta.

Tuttu vaiva tuli taas, pissatulehdus. Varaanko lääkärin?

Omaolo.fi-palvelussa voit saada vastauksen oirearvioosi. Omaolo on sähköinen asiointi- ja palvelukanava. Jos perusterveellä naisella on selkeät virtsatieinfektio-oireet, voi Omaolon kautta saada suoraan antibioottireseptin. Jos et voi käyttää Omaolo oirearviota, soita kuitenkin 116 117. Sitä kautta on mahdollista päästä etälääkärin vastaanotolle.

Päivystysapunumerosta kysytään tyypillisesti kotihoito-ohjeita tai opastusta hoidon tarpeeseen ja kiireellisyyteen.

Vaivani tuntuu kiusalliselta. Voinko tehdä oirearvion netissä?

Omaolo.fi-palvelussa voit tehdä oirearvion yleisimmistä oireista. Oirearvion perusteella saat omahoito-ohjeet tai neuvoa oikeasta hoitopaikasta.

Asiantuntijoina Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus hankkeesta sairaanhoitaja, projektisuunnittelija Mari Ranta ja päivystyksen sairaanhoitaja, projektisuunnittelija Saara Sarmeen sekä ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäki Satasairaalasta.

Jos polvikipu on kestänyt kolme vuotta tai vatsa ollut ajoittain toimimaton kuukausien ajan, on oikea ensimmäinen yhteydenottopaikka oma terveysasema. ”Päivystysapu auttaa päivystyksellistä arviointia vaativissa tapauksissa”, kertaavat Katriina Lähteenmäki ja Mari Ranta.

Info

Mikä 116 117?

  • Valtakunnallinen päivystysapunumero

  • Soittajalle maksuton

  • Palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä vauvasta vaariin

Lue myös:

”Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia?” on kysymys, jonka esittäminen voi pelastaa hengen

Kyläsepän tytär, Satasairaalan ylifyysikko tekee tiukkaa tiedettä, mutta lähestyy potilasta Virpinä ja puhuu säteilystä selväsanaisesti

Matias, 15, ja Iina, 16, ovat keulakuvat haasteessa, jolla lisätään nuorten mielen hyvinvointia – Jaa iloa osallistumalla ja voita leffaliput

Lue myös: