MainosSatasairaala

Matias, 15, ja Iina, 16, ovat keulakuvat haasteessa, jolla lisätään nuorten mielen hyvinvointia – Jaa iloa osallistumalla ja voita leffaliput

Matias Toivola ja Iina Lindholm ovat nähneet läheltä, miltä rikkinäinen mieli voi näyttää. Nyt he ovat nuorten ääni Satakunnassa tehtävässä työssä mielenterveyden edistämiseksi.

”Kysy, miten kaverilla menee”, rohkaisevat nuorten mielenterveydestä kiinnostuneet nuorisovaltuustolaiset Matias Toivola ja Iina Lindholm. He ovat mukana yhteisessä somehaasteessa Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa -hankkeen ja Nuoret Vihaiset Miehet -bändin kanssa.


25.5. 7:31

Kaveri muuttuu etäiseksi ja jää yhä useammin yksin kotiin. ”En mä jaksa”, kuuluu toistuvasti vastaus, kun häntä pyydetään mukaan. Nämä ovat tilanteita, joista kaverin mielenterveyden oireilun voi tunnistaa.

”Jollakin voi toisaalta olla henkisesti tosi paha olla, mutta se ei näy ulospäin ollenkaan”, tietävät Iina Lindholm ja Matias Toivola.

Somehaaste kannustaa nuorta huomaamaan arjessaan hyvää. Ota kuva tai video mielihyvää tuovasta hetkestä, koosta ne yhteen ja lisää videoon Nuoret Vihaiset Miehet -yhtyeen biisi Aikapommi. Lisää hashtagit #mikätuottaamunpäiväänhyvää #jaksauskoohuomiseen, ja jaa Instagramissa tai TikTokissa.

Iina ja Matias kuuluvat Satakunnan nuorisovaltuustoon, joka toimii Satakuntaliiton rahoittamana SataNuva-hankkeena. He haluavat vaikuttaa, että nuorten mielenterveys saa ansaitsemansa huomion tulevaisuudessa.

Hektisyys ruuhkauttaa mielen

Kaikki nuoret eivät nyt voi hyvin.

”Media on lisännyt ulkonäköpaineita. Some voi antaa kuvan, että elämä on aina ihanaa. Oireileva nuori kokee häpeää, kun itsellä asiat ovat huonommin. Koronallakin on lusikkansa sopassa”, ajattelee Matias nuorten mielenterveysongelmien kasvun syistä.

”Mielen hyvinvointia voidaan lisätä pienilläkin teoilla ja muutoksilla arjessa”, tietää Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa -hankkeen projektisuunnittelija ja psykiatrinen sairaanhoitaja Sari Rajala.

Nykyelämän hektisyys ja suorituskeskeisyys luovat nuorille paineita.

”Ja me olemme ihmisinä tosi hyviä peittelemään ongelmia ja huonoa oloa”, Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa -hankkeen projektisuunnittelija Sari Rajala sanoo.

Some tekee toisaalta asioita näkyväksi. Masennusoireista puhuminen avoimesti voi rohkaista katsojaa ruudun takana pyytämään apua itsekin.

Tiesitkö? TikTokissa on terapeutteja, jotka omilla kanavillaan lisäävät ymmärrystä mielenterveydestä.

”Kavereiden tuki on tärkeää, kun noustaan syvistä vesistä. Ystävät ja muiden auttaminen tuottavat itselleni hyvää mieltä”, sanoo Satakunnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Matias Toivola.

”Nuorisotyöntekijästä on iso apu koululaisille. Häneltä voi kysyä, saisiko oman pienen hetken kahdenkeskiselle juttelulle. Omassa arjessa ystävät, eläimet, luonto ja laulaminen lisäävät hyvää mieltä”, euralainen Iina Lindholm sanoo.

Varhaisella puuttumisella ongelmien ytimeen

Itsemurhakuolleisuuden vähentämiseen tähtäävä työ lähtee mielenterveyden edistämisestä ja ongelmien ehkäisemisestä.

”Päämääränä on tunnistaa itsemurhariskissä olevat ja tarjota tukea varhaisessa vaiheessa”, sanoo Rajala.

Fakta

Nuori tai nuoren läheinen: Täältä löydät avun

  • Mielenterveyschat päivittäin klo 8–20.30. Anonyymiin chattiin pääset Satasairaalan etusivulta. Chatissa vastaavat psykiatriset sairaanhoitajat.

  • Oppilaitosten ammattilaiset: kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi, nuorisotyöntekijä

Satakunnan nuorisovaltuustolla on vakavien mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi ehdotus.

”Säännölliset mielenterveystarkastukset kouluihin. Nuori pääsisi kerran vuodessa juttelemaan psykologin kanssa, miten hänellä menee”, avaa Matias.

”Kysyminen ei ikinä lisää itsemurhariskiä.”

”Häpeää ei tarvitsisi tuntea, kun tarkastus kuuluisi jokaiselle nuorelle”, Iina lisää. Nuorisovaltuusto teki viime vuoden lopussa ehdotuksesta julkilausuman yhteistyössä muiden maakunnallisten nuorisovaltuustojen kanssa. Tulevilla hyvinvointialueilla asian edistäminen todennäköisesti jatkuu.

Nuorten terveyteen panostaminen kantaa hedelmää.

”Heistä kasvaa yhteiskuntaamme hyvinvoivia aikuisia”, Rajala toteaa.

”Jokaisessa kunnassa on turvallisia aikuisia, kuten nuorisotyöntekijöitä. Heidän puoleensa voi kääntyä, jos läheisiä kavereita ei ole”, Satakunnan nuorisovaltuuston hankekoordinaattori Emmi Haapanen muistuttaa.

Ole kiinnostunut ja läsnä

Nuorilla on aikuisille selkeä neuvo.

”Unohda ’kun minä olin nuori’ -vertaus. Se ei auta. Maailma muuttuu. Kysykää meiltä, millaista meidän arkemme on”, kehottaa Matias.

”Vanhemmat ihmiset ajattelevat herkästi, ettei nuorilla voi olla mitään ongelmia, kun niillä on vielä niin helppo elämä. Ei se ole niin”, Iina muistuttaa.

Sari, Iina, Matias ja Emmi peräänkuuluttavat avointa puhetta nuorten mielenterveydestä.

Jokainen voi tehdä ainakin tämän.

”Kysy kaverilta, mitä kuuluu. Jos on pienikin huoli kaverista tai läheisestä, aina kannattaa kysyä. Kysyminen ei ikinä lisää itsemurhariskiä, vaan alentaa sitä”, muistuttaa Rajala.

Osallistu toukokuun aikana mielen hyvinvointia tukevaan somehaasteeseen ja voita leffalippuja. Katso videolta osallistumisohjeet:

#mikätuottaamunpäiväänhyvää

#jaksauskoohuomiseen

Fakta

Itsemurhien ehkäisy Satakunnassa

  • Tavoitteena asenteisiin vaikuttaminen, itsemurhariskissä olevien tunnistamisen parantaminen, varhaisen tuen tarjoaminen ja riskiryhmien tukeminen

  • Osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja itsemurhien ehkäisyohjelmaa 2020–2030

  • Hanketta hallinnoi Satasairaala ja rahoittaa STM

Lue lisää tästä

Facebook, Twitter | @KuTyHankkeet

TikTok | @kyty_hankkeetsatakunta

Lue myös:

Mummon tapaus: Hätäkeskuksen kiireetön kaveri antaa oikean avun kaikilla kaistoilla

Mitä ruumiinavauksessa tehdään – ja miksi?

Maskeja kuluu miljoonan viikkotahtia: Mistä ne tulevat ja mihin menevät? Suojaimen matka vaatii saumatonta yhteispeliä ja tiukkaa logistiikkaa – Kurkista kulisseihin ja vastaa visaan

Lue myös: