MainosSatasairaala

Katso tallenne Satasairaalan vatsavaiva-yleisöluennosta tästä – osastonylilääkäri Jyrki Haikonen: ”Ota suolen toiminnan muutokset vakavasti ja hakeudu lääkäriin”

Suolentoimintasi on yksilöllinen kuin sinä itsekin – yhtä normaalia ei ole. Osastonylilääkäri Jyrki Haikonen määrittelee huolestumispisteen näin: – Ihmisestä riippuen suoli voi toimia kolme kertaa päivässä, joka kolmas päivä tai jotakin tältä väliltä. Siksi muutos on avainsana. Jos suolentoimintasi ei palaudu tuttuun sykliin kuukaudessa, hakeudu omalle lääkärillesi.

Osastonylilääkäri Jyrki Haikosen mukaan Satasairaalan ammattitaitoinen gastrokirurgitiimi tekee hyvää työtä ja toimii hyvin yhteen.


24.2.2020 6:00 | Päivitetty 24.2.2020 14:01

Vatsa vaivaa – milloin pitää hakeutua hoitoon? Katso tallenne tästä:

Haikonen on erikoistunut paksusuoli- ja peräsuolileikkauksiin. Nämä syöpätyypit lisääntyvät elintason ja väestön ikääntymisen myötä, mutta samalla niiden selviytymisennusteet ovat parantuneet. Päivystysleikkausten määrä sen sijaan huolestuttaa kirurgia. Satakunnassa peräsuoli- ja paksusuolisyövistä 15 prosenttia leikataan päivystyksessä, kun esimerkiksi Turussa luku on 7.

– Päivystysleikkauspotilaan oireet ovat saattaneet jatkua pitkään, mutta hän ei ole aiemmin hakeutunut lääkäriin ja syöpä on päässyt etenemään. Nämä potilaat pitäisi löytää aikaisemmin.

Suunniteltujen leikkausten ennuste on päivystysleikkauksia parempi.

– Suunniteltuihin leikkauksiin Satasairaalassa pääsee keskimääräistä nopeammin, alle kuukaudessa.

Turvotus harvoin oire syövästä

Vatsan turvotus on kiusallista, mutta harvoin oire syövästä.

– Taustalla voi olla monta asiaa. Ihminen reagoi usein vatsallaan, ja suolentoimintaan voi tulla muutoksia matkaillessa tai ruokavaliomuutosten takia. Kannattaa pitää taas mielessä nyrkkisääntö, että ellei tilanne palaa normaaliksi noin kuukaudessa, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Turvotus voi olla myös ylävatsaperäistä ja aiheuttajana vaikka närästys tai keliakia.

Ylävatsaa polttaa ja närästää, tarvitaanko tutkimuksia? Tähän kysymykseen luennolla vastaa ylilääkäri Juha Liikala. Osastonylilääkäri Jyrki Haikosen (kuvassa) aiheena puolestaan on Vatsaa turvottaa ja tulee vähän vertakin, milloin tutkimuksiin?

Ota veri vakavasti

Haikonen listaa oireita, joiden ilmetessä kannattaa tilata aika omalta lääkäriltä.

– Verisen ulosteen syyt pitää aina selvittää. Läheskään aina ongelma ei kuitenkaan ole hengenvaarallinen. Vähäkuituinen ruoka ja ummetus lisäävät paksusuolen sisäistä painetta, ja suolen seinämään on voinut muodostuu pullistumia, divertikkeleitä.

Ripulin tai verenvuodon taustalla voivat olla myös etenkin 20¬–40-vuotiailla yleistyneet suolistosairaudet, kuten Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti, joka aiheuttaa tulehdusmuutoksia ruoansulatuskanavassa.

Haikonen muistuttaa, että myös pitkään jatkunut ripuli, ruokahaluttomuus tai selittämätön laihtuminen soittavat hälytyskelloja.

– Suomessa kukaan ei laihdu vahingossa.

”Kukaan ei laihdu vahingossa”

Lautasmalli, liikunta ja reippaasti nestettä

Terveelliset elämäntavat auttavan suolen hyvinvointia. Dieeteillä tai lihavuusleikkauksella voi saada hetkellisesti painoa alas, mutta ydin on elämäntapamuutos.

– Olen suomalaisen peruskotiruoan ja perinteisen lautasmallin kannattaja. Syömällä monipuolisesti paljon kuitua, vihanneksia ja hedelmiä tekee hyvää niin sydämelle, verenkierrolle kuin ruoansulatuksellekin. Tähän kun lisää liikunnan ja riittävän nesteytyksen, ollaan hyvillä jäljillä, Haikonen kannustaa.

Suoli hörppää vettä sisäiseen kiertoon

Jos emme syö tarpeeksi kuituja, suolella ei riitä tarpeeksi ulostemassaa toisin sanoen tekemistä. Suolen limakalvo pettää ja se laiskistuu. Haikonen suosittelee ottamaan ruokavalioon lisäkuitua.

”Kuitu takaa suolen työkyvyn”

– Lisäkuitu on äärihyvä. Se tasapainottaa suolentoimintaa, ja imee nestettä. Käyttökelpoinen ohutsuolineste on hyvä ottaa elimistön käyttöön, näin meidän ei tarvitse juoda niin paljon. Kuitu takaa suolen työkyvyn: se kovettaa liian ohutta ulostetta ja tuottaa suolelle massaa.

Satasairaala on edelläkävijä yleisöluentojen järjestäjänä. Sarjan aloittanut lihavuusleikkausluento saa jatkoa, kun torstaina 27. helmikuuta aiheena on Vatsa vaivaa. Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoita livenä luentosaliin, voit osallistua myös verkossa.

FAKTA

Satasairaalan yleisöluennot jatkuvat

Vatsa vaivaa – milloin pitää hakeutua hoitoon?

Aika: to 27.2.2020 klo 18.00–19.40

Paikka: Satasairaala, N2 auditorio, Sairaalantie 3, Pori

Seuraa suorana verkossa:

Voit seurata yleisöluentoa myös Satakunnan Kansan sivustolla tähän artikkeliin avautuvasta lähetysikkunasta torstaina 27.2. kello 18 alkaen. Luentotallenne on katsottavissa myös myöhemmin tässä artikkelissa.

Lue myös: