MainosSatakunta Seikkailua

Kimppakivaa kirjaston kanssa vai kaunis ja uhkaava siniverinen? Kulttuuripersoonat Antti ja Niina käyvät pikadeiteillä Kankaanpäässä – näin syntyy täydellinen mätsi

Haastamme ikaalilaiset Antti Sorrin ja Niina Föhrin Kankaanpäähän pikatreffeille. Kumppanit ovat kuitenkin aivan muuta kuin verta ja lihaa – et taatusti arvaa. Testaa samalla itse, kenet kelpuutat jatkoon.

Niina Föhr hurahti ensisilmäyksellä Kankaanpään arkkitehtuuriin ja upeaan tiili-ilotteluun.


12.8.2020 6:00

Antti ja Niina ovat mukavasti täpinöissään. Käykö viuhka? Syntyykö salamarakkaus vai jääkö tapaamisesta vain kädenlämpöisen lemmen löyhähdys? Kokemuksellinen kulttuuriretki alkaa kaupunginmuseosta.

”Ehkä uskaltaisin lähestyä drinkkibaarissa”

Aloitamme kierroksen kaupunginmuseosta. Alakerrassa Anttia odottaa sinivioletti salaperäinen, ja annamme parille hetken aikaa tutustua.

– Ensivaikutelmasi on uhkaava, jopa pelottava. Katsetta siirtämällä elät ja sykit, välillä neliösi tuntuvat käyvän päälle. Olet kuin maailman valtimo, joka vie meitä kohti tuntematonta. Toisaalta sinivioletti väri rauhoittaa ja antaa luvan lähestyä. Kutsut seisomaan tasavertaisena rinnallasi. Sinuun pitää ehdottomasti tutustua tarkemmin. Jos tapaisimme drinkkibaarissa, ehkä uskaltaisin lähestyä, Antti analysoi.

Antti Sorrin mielestä Volyymisommitelma elää ja liikkuu, on samaan aikaan sekä pelottava että kiinnostava. Vihreää valoa toisille treffeille, ehdottomasti.

Treffikumppani: Pekka Mattila, Volyymisommitelma 1976

Syvennä: Kaupunginmuseossa on paljon tunnettujen taiteilijoiden alkuaikojen töitä. Tutustu vaikka Teemu Saukkosen kehityskaaren alkupään tuotantoon.

Vinkki: Kankaanpää on tunnettu arkkitehtuuristaan. Kaupunginmuseossa on esillä ”VIIVA – suunniteltu, modernin arkkitehtuurin Kankaanpää” -näyttely, joka tuo esille kaupungin modernin arkkitehtuurin tarinaa 1930-luvulta tähän päivään.

”Pariuskollisuutta turha odottaa, mutta viis siitä”

Upean arkkitehtuurin Kankaanpäästä valitsemme seuraaville treffeille kirjastotalon. Valtavat lasi-ikkunat ja kaupungille tyypillinen punatiili lumoavat Niinan heti.

–Mmmmmm... niin lämmin ja turvallinen.

– Houkuttelevassa kumppanissa on selkeästi sekä feminiini että maskuliini puoli. Olet selkeän syvällinen, sylissäsi on kiva istuskella. Löydän sinusta huumorintajua ja ilakointia. Taidat kuitenkin pitää ovia auki monelle muullekin, muttei se haittaa. Minulle sinusta on iloa pitkään, eikä haittaa, vaikka pariuskollisuus on niin ja näin, Niina naurahtaa.

Niina arvostaa pikatreffiehdokkaassaan kauneutta ja avoimuutta.

– Näen, mitä sinulla on tarjota, et piilottele itseäsi, vaan olet aito ja avoin. Ja niin kaunis.

Treffikumppani: Kankaanpään kirjasto rakennettu 1977, uudistettu 2018. Puhemiehenä pihalla oleva Lauri Räikkeen veistos Kaverukset 1976.

Vinkki: Kirjaston yhteydessä on upea Kankaanpääsali, jonka NOSTE-tapahtumasarjassa lava on vapaa niin muusikoille, tanssijoille, lausujille ja näyttelijöille kuin performanssitaiteilijoillekin.

Respektiä! Kankaanpään kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta: vähintään prosentti rakentamisbudjetista käytetään taiteen hankintaan.

Kirjastotalon upeat ikkunat ovat Niinan mieleen. –Et piilottele, vaan olet oma itsesi. Aito ja avoin.

” Upea ensivaikutelma saa jopa pohtimaan, oletko aito”

Siirrymme Kuntoutuskeskus Kankaanpään ravintolaan. Siellä odottava deittiehdokas on yhtä värien ilotulitusta.

– Pukeudut todella omaperäisesti ja värikkäästi. Olet selvästi sinut itsesi kanssa, ja tuot parhaat puolesi esille. Kasvissyöjänä katson sinua halukkain silmin. Et ole konservatiivista halpaa pastaa, vaan sinulla on freesi ote elämään. Kauneutesi sai jopa hetkeksi epäilemään, oletko aito. Syön sinua katseellani, luonnehtii Antti treffikumppaniaan.

Niina löytää kumppanista uusia ulottuvuuksia.

– Tuoksut ihanalta ja näytät hyvältä, trendikkäältä. Olet selvästi rohkea ja ennakkoluuloton. Sinä et paljasta kerralla kaikkea, vaan jätät nautinnon odotuksen. Olen valikoiva, mutta lähden kanssasi ehdottomasti toisille treffeille.

Ravintola Kangaspolussa Niina ja Antti saivat raikkaan, värikkään ja vakuuttavan tredeittikumppanin. Kasvisaterian kauneus sai kymmenen pistettä kummaltakin.

Treffikumppani: Ravintola Kangaspolku, Kimara – lämmin kasvislautanen

Vinkki: Ravintola Kangaspolku toimii lounas- ja à la carte -ravintolana sekä juhlapaikkana, mutta Kuntsarille voi poiketa myös aamiaiselle. Herkullinen alku vaikka ikimuistoiselle kulttuuripäivälle. Munat, melonit ja monet muut – täältä tullaan!

Tiesitkö? Vuonna 1991 valmistunut Kuntoutuskeskus Kankaanpää on yksi Kankaanpään arkkitehtuurin helmiä. Lisäksi alueella on noin 100 luetteloitua taideteosta.

”Maalla kasvanutta suihkuseurapiirieleganssia”

Kokemuksellinen kulttuuriretkemme päättyy Venesjärvelle, Meggalan viinitilalle. Istutamme Niinan ja Antin tilan tuliterälle terassille, josta katse kantaa yli kesäisen maalaismaiseman ja vastaistutetun kirsikkatarhan. Jännittää.

Niina saa hipelöitäväkseen tilan kuohuviininpullon, Lahon, jonka nimessä elää uusi kasvu.

– Pullon muoto on tyylikäs, suorastaan napakymppi. Tämän herra A:n muotokieli hivelee kaikkia aisteja. Ja kuten emännän alustuksessa kuulin, hänet on hyvin testattu, koulutettu ja ehkäpä juuri siksi hän on hyvin haluttu. Epäilen, että treffit voivat hyvin venyä pikkutunneille.

Laho-pullon kauneus korostui loppukesän auringon kilossa, kankaanpääläistä maalaismaisemaa vasten.

Anttia viehättää treffiehdokkaan korkea, kapea kaula ja tyköistuvalta uumalta hienosti laskeutuva juhlallinen helma.

– Jos tapaisin hänet vaikkapa presidentin itsenäisyyspäiväjuhlan jonossa, ottaisin varmasti kontaktia. Mustavalkoista eleganssia, aaahh…

Tiesitkö? Viinitila Meggalan nimi juontaa juurensa äänekkäästä Sofia-emännästä ja siitä, että tilalla on aina elämää ja sieltä kuuluu mekkalaa.

Oho: Toukokuussa avatulla viinitilalla on käynyt jo 3 500 vierasta. Kippis!

Lopuksi Antti johkaantui tupladeiteille Meggalaan – kummassakin kaunottaressa on puolensa...

Tahdon lisää!

Kankaanpäästä eivät treffikumppanit ja -paikat hevillä lopu. Käy myös näissä:

Kankaanpään galleriassa on elokuussa esillä taidekoulun opiskelijoiden Annika Takkalan ja Iina Vartian töitä, näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

Kankaanpää on tunnettu taidekoulustaan. SAMK Kuvataide Kankaanpään opinnäytetyönäyttely järjestetään perinteisen gallerianäyttelyn sijaan verkossa. Nauti teoksista videokierroksella ja katso kuvagalleria.

Älä unohda Kankaanpään Musiikkiopiston konsertteja, jotka jälleen syksyllä käynnistyvät. Syyskuussa vietetään myös Kankaanpään Hörhiäisviikko! Se järjestetään ajan henkeen sopivasti verkossa.

Mikä

Lähimatkailua

Artikkeli on osa Satakunta seikkailua -sarjaa.

Lisää kuvia ja ideoita satakunnankansa.fi/satakuntaseikkailua

Lue myös: