Lapsiperheen seikkailuretki Kankaanpäähän: Koe kiipeilytaide, kiidä mäntymaastossa ja nauti kesästä Rivieran uimarannalla – ja herkuttele! - Satakunta seikkailua - Satakunnan Kansa
MainosSatakunta Seikkailua

Lapsiperheen seikkailuretki Kankaanpäähän: Koe kiipeilytaide, kiidä mäntymaastossa ja nauti kesästä Rivieran uimarannalla – ja herkuttele!

Tee lähiloma ja lähde Kankaanpäähän. Kaupunkiseikkailu Taidekehällä päästää lasten mielikuvituksen valloilleen ja energiaa voi purkaa mäntymetsämaisemissa tai Leijonapuistossa. Rivieran hiekkaranta herättää sisäisen vesipedon.

Oona ja Oliver Arppe testasivat potkulautoja Kankaanpään Kuntoutuskeskuksen esteettömillä metsäreiteillä.­


17.6.2020 6:00

Raumalainen Arppen perhe tekee paljon minilomia lähikaupunkeihin.

– Lomani alkaa usein ennen miestäni, joten olen tottunut tekemään lasten kanssa pieniä, kivoja kaupunkiretkiä, kertoo raumalainen opettaja, Oonan, 6, ja Oliverin, 8, äiti Tiina Arppe.

Hän tietää entuudestaan Kankaanpään kivaksi pikkukaupungiksi. Nyt on aika syventää tuttavuutta.

– Kummipoikani perheineen asuu täällä, ja viime kesänä kävimme Kuninkaanlähteellä asuntoautolla pikavisiitillä. Nyt kierrämme Taidekehää lasten ehdoilla ja nautimme hellepäivästä rannalla.

Frisbeegolf on hauska koko perheen harrastus. Kuntoutuskeskuksessa perheet voivat majoittua kätevästi rivi- tai paritaloon.­

Luonto lähellä, puuhaa riittää

Majoittuminen Kankaanpään Kuntoutuskeskuksessa avaa lukemattomat aktiviteetit, jotka sopivat perheen liikkuville lapsille mainiosti. Reiteillä on kiva liikkua vaikka potkulaudoilla ja asfaltoidut reitit kutsuvat erityisesti lapsia pyöräilemään. Seuraavaksi otetaan mittaa frisbeegolfissa.

– Perheille on tarjolla edullista majoitusta rivi- tai paritalossamme, joissa on makuupaikat 5–6 hengelle ja oma sauna. Asunnoissa voi laittaa kätevästi aamu- ja iltapalaa. Tukikohdasta on helppo liikkua joka suuntaan ja ulkoilualueet ovat kesämajoittujien käytössä, vinkkaa viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Saila Pajuniemi.

Kivat liikuntamahdollisuudet vielä lisääntyvät, kun allasosasto ja keilahalli vapautuvat korona-ajan rajoituksista. Laavulla paistetaan maissia ja makkaraa, luontopolulla testataan tietoja ja etsitään geokätköjä.

Oona harrastaa cheerleadausta ja tanssia, Oliver jalkapalloa, uintia ja partiota. Koska keväällä harrastukset ovat olleet tauolla, patoutunutta virtaa tuntuu riittävän.

Leijonapuiston leikkipaikat kutsuvat leikkimään. Liikkuville lapsille riittää tekemistä Kankaanpäässä.­

– Tällaiset ulkoaktiviteetit sopivat meille hyvin, Tiina kuittaa ja pamauttaa frisbeekiekon maaliin ketjut kilisten.

Mäntymetsäympäristössä on hyvä hengittää. Luonto on lähellä, metsätähti nikkaa silmää ja metsän eläimiä voi seurata ihan majapaikan portailta. Hei! Tuolla touhuaa tikkaperhe.

Kivikautinen segway, pommitettu peili

Kankaanpään edelleen täydentyvällä Taidekehällä on koettavissa ja nähtävillä yli sata taideteosta. Jo tunnin kaupunkikierroksella lapset bongaavat kymmeniä taideteoksia. Ensimmäinen löytyy Linnanpuiston suihkulähteestä, jossa kivinen kala uhmaa painovoimaa. Oliver vilvoittelee varpaitaan, sivelee kalan kylmää kylkeä ja pohdiskelee teoksen nimeä.

– Hyppy. Hmmm.

Sisaruksia kiinnostivat myös Taidekehän teokset, esimerkiksi Puumerkki-tiilimuuri, jossa on kymmenien ihmisten kuvatervehdyksiä. ­

Oonan mielenkiinto suuntautuu sen sijaan operaatio Pelasta leppäkerttuun, ja hän toimii pintapelastajana pikku punatakille.

Perheen lapset innostuvat myös Aurinkopyörä-veistoksesta. He näkevät jättipyöräisessä teoksessa kivikauden segwayn ja katapultin.

Teoksia saa tulkita oman mielensä mukaan.

– Tämä ruokkii lasten luovuutta ja erityisen hienoa on, että kaikkiin saa koskea, pintaa saa tunnustella ja vaikka kiivetä teoksen päälle, äiti kehuu.

Leijonapuiston kauniit istutukset miellyttävät silmää. Kaupungin maskotti, Hörhiäinen, on kunniapaikalla.­

Taidekehä on saanut alkunsa 1990-luvulla järjestetyistä kivisymposiumeista, jonka jälkeen teoksia on tullut lisää muun muassa rakennushankkeiden yhteydessä. Tuorein täydennys saadaan juhannusviikolla: 20 vuotta Helsingissä lainassa ollut teos Oopperan käärme eli Opera Ophidia luikertelee takaisin taidekaupunkiin.

Nuoret raumalaiset taidekriitikot nostavat suosikkilistalleen muhkean tiiliportin ja Puumerkki-tiilimuurin sekä graniittisen sohvan nimeltään Lovely Place. Myös nurmikolta löytyneet pianonkoskettimet, vangin jalkapallo ja omituinen peili herättävät kiinnostusta.

Reitti päättyy Leijonapuistoon, jonka kiipeilytelineet ja liukumäet kuluttavat roppakaupalla energiaa. On siis aika suunnata tankkaukselle.

Erja Vilander toi perheelle purtavaa.­

Huikopalaa ja herkkuja

Lounaspaikka XMealissä äiti kokoaa lohisalaatin, lapset ovat hampurilaispäällä. Samassa yhteydessä toimii myös Bar & Grill Varikko, jonka seiniä koristavat moottoriurheilija Toni Vilanderin keräämät muistoesineet kuten Teemu Selänteen pelipaita ja Kimi Räikkösen ajohaalarit.

Ruokahetki kruunataan kadun toisella puolella, kauppatorin kupeessa olevassa kahvila-konditoria Postellissa. Rustiikkisessa kahvilassa voi ihastella myös suomalaista muotoiluhistoriaa valtavan Arabian kahvikuppikokoelman kautta.

Pikkuperheen vatsat ovat niin pinkeät, että Postellin bravuuri, britakakku, pitää tällä kertaa jättää väliin. Valinta osuu jälkkärijäätelöön. Oliver valitsee kuningattaren, Oona päärynän strösseleillä ja äidin makuun on vanhan ajan vanilja.

Kesäinen jäätelökeidas on Postelli keskellä kaupunkia. Elina Kivikoski pyöräytti Arppen perheelle viileän jälkiruoan.­

Rantalelut ja hiekkaleikit

Retkipäivänä Kankaanpää näyttää kauneimmat kasvonsa. Helteinen kesäpäivä onkin paras päättää rannalle. Mutta ensin piipahdetaan paikallisessa puodissa, josta saa kankaanpääläisittäin ihan kaikkea. Eurohamsteri kehuu olevansa joka kodin edullinen ostospysäkki. Kaupan symbolina katonharjalla keikkuu kiehkurakutrinen jättihamsteri.

Arppen perhe suunnistaa hiekkaleluosastolle ja nappaa matkaan muutaman puhallettavan rantalelun, Oonan valinta on uimarengas, Oliverin uimapatja.

Hamsterista napattiin mukaan vesilelut ja suunnattiin Rivieran rantaan. Äidin piti vielä puhkua ja puhista uimapatja ja -rengas täyteen. ­

Kohta ollaan Rivieran rannalla. Hieno hiekkaranta ja matala rantavesi ovat ihanteellisia lapsiperheille. Rannalla on myös yksi erikoisuus. Paikallinen uimaseura laittoi uimahallista vapautuneet ratamerkit uusiokäyttöön ja rakensi järvelle omat radat.

Niin ja tottahan uimarannallakin on taidetta. Iso kivivalas on noussut lämmittelemään rantaveteen.

Hauska ja helteinen päivä päättyi Rivieran hiekkarannalle. Rannan erikoisuuksia ovat ulkovesille epätyypilliset uintiradat.­

Lähimatkailua

Artikkeli on osa Satakunta seikkailua -sarjaa.

Tutustu Kankaanpäähän visitkankaanpaa.fi

Katso lisää lähimatkailuideoita ja kuvia satakunnankansa.fi/satakuntaseikkailua

Lue myös: