MainosSatakunnan Yrittäjät

Viisi ehdokasta paljastavat kannustimensa ja haastavat sinut mukaan kuntavaaleihin

Yrittäjäehdokkaat Satakunnan eri puolilta kertovat, mikä sytytti heidän oman vaalikuumeensa ja miksi ääni kannattaa antaa juuri yrittäjäehdokkaalle. Viisikko löysi myös hyviä rohkaisuja ehdokkuuttaan puntaroiville.


10.2.2021 6:00

Kunta ei menesty ilman yrityksiä – ne luovat työpaikkoja ja tuovat verotuloja. Yrittäjillä on myös tunnetusti laaja tieto omasta alastaan sekä ympärillään laajat vaikuttajaverkostot ja sidosryhmät. Nappasimme eri puolilla Satakuntaa vaikuttavia yrittäjäehdokkaita hihasta ja kysyimme:

1. Miksi lähdit ehdokkaaksi?

2. Mitä lisäarvoa yrittäjävaltuutetut tuovat kunnalliseen päätöksentekoon?

3. Miten kannustat muita yrittäjiä lähtemään ehdolle?

Tom Haavisto pyörittää kahta yritystä. Karhu Security palvelee turva-alalla, Karhurecreation keskittyy vapaa-ajanpalveluihin.

Tom Haavisto, 31

Karhu Security Oy, Karhu Recreation Oy

Perussuomalaiset, Ulvila

Osallistu, niin ei tarvitse jupista

Aloin aikoinaan yrittäjäksi, kun huomasin, että tekisin työn itse paremmin. Vähän samasta syystä olen ehdolla kuntavaaleissa. Varavaltuutettuna olen päässyt jo valtuustosaliin ja uskon, että minulla on annettavaa päätöksentekoon.

Yrittäjät antavat oman ammattiosaamisensa yhteiseen käyttöön ja tuovat näin oman, tärkeän lisäarvonsa kunnalliseen päätöksentekoon. Yleensä yrittäjät ovat oman kuntansa ytimessä työntekijöidensä, asiakkaidensa ja monien sidosryhmiensä kautta. Yksinkertaisesti olemme siellä, missä tapahtuu. Minusta kunnallispolitiikka on hyvä harrastus eikä se Ulvilan kokoisessa kaupungissa vie ylitsepääsemättömän paljon aikaakaan.

Kannustan muitakin yrittäjiä lähtemään ehdokkaaksi samalla perustelulla, jolla itseänikin tsemppaan. Ellei itse osallistu, on turha jupista ja valittaa jälkikäteen.

Myytyäni ensimmäisen yritykseni olin vähän aikaa projektitöissä ja vietin sitten välivuoden kotona. Nykyisen yritykseni perustin vuonna 2018, ja se työllistää 12 terveydenhuollon ammattilaista, Elina Junnila kertoo.

Elina Junnila, 51

Kotihoitopalvelu Sata Oy

Kokoomus, Rauma

Yrittäjillä on valtavasti annettavaa

Kolmen valtuustokauden jälkeen pidin tauon, mutta nyt pinnalla olevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiat innostivat taas ehdolle. Uskon, että soteasioiden asiantuntijana minulla on annettavaa kunnallisessa ja myöhemmin mahdollisesti myös maakunnallisessa päätöksenteossa. Haluan osaltani tuoda esille yrittäjien ääntä: kunnissa tulisi olla samat edellytykset, puhutaan sitten palveluseteleistä, omaishoidon palkkioista tai kotihoidon kriteereistä.

Yrittäjillä on valtavasti annettavaa. Markkinatalous kun kuitenkin on se, jolla kuntiakin pyöritetään. Sinänsä ei ole merkitystä, tuottaako palvelun kunta itse tai yrittäjä, kunhan laatu ja saavutettavuus ovat hyvät ja kustannukset pysyvät kurissa. Kun palveluita tuotetaan verovaroilla, ne eivät saa ylittää yksityisten tuottamien palveluiden yksikköhintoja.

Paras tapa vaikuttaa itsenäisesti oman alueesi yhteiskunnallisiin asioihin – vaikka juuri sillä omalla osaamisalueellasi – on lähteä ehdolle. Ajankäyttöä ei kannata murehtia. Halutessasi voit hoitaa vain valtuustopestin, mikä vie maksimissaan yhden illan kuukaudessa. Itse en ole koskaan kokenut, että minulta olisi esimerkiksi jäänyt jokin asiakkuus saamatta valtuustotyöskentelyn takia. Luottamustyössä tapaat paljon ihmisiä ja luot suhteita. Parhaimmillaan valtuustoryhmä on kuin tiivis, toimiva perheyhteisö, joka kauden jälkeen jättää sydämeen tyhjän paikan.

Vuorovaikutusteollisuus Oy on Katri Kujanpään luotsaama viestintäyritys.

Katri Kujanpää, 46

Vuorovaikutusteollisuus Oy

SDP, Kankaanpää

Jo ehdokkuus avaa monia mahdollisuuksia

Haluan olla vahvasti mukana oman kaupungin toiminnassa ja rakentamisessa. Jo ehdokkaaksi lähteminen ja ihmisten puntaroitavaksi asettuminen vaatii uskallusta, mutta samalla se on erittäin mielenkiintoista. Jo vaalikampanja on hieno elämänkokemus. Luottamustyö on vapaa-ajan harrastus, joka tuo elinpiiriin uusia ihmisiä, verkostoja ja opettaa asioita, joita ei työssä tai koulunpenkillä opi.

Yrittäjävaltuutetut tuovat yhteisten asioiden hoitoon uuden perspektiivin. Liiketoimintansa ja esimerkiksi työntekijöidensä kautta he ovat tutustuneet laajasti kunnan palveluiden toimivuuteen, kunnan elinvoiman kehittämiseen, verotukseen, koulutukseen… Se lisäksi jokainen on tietysti myös oman toimialansa asiantuntija. Kannattaa muistaa, että osaajille myös muita luottamuspaikkoja kuntien lautakunnissa, säätiöissä ja yhtiöissä. Pelkkä ehdokkuuskin avaa monia vaikutusmahdollisuuksia.

Kannustan kollegoita antamaan oman osaamisensa kuntansa käyttöön. Tee siis ennen kieltäytymistä itselle kysymys Miksipä ei? Kunnallinen järjestelmä perustuu siihen, että virkamiehet valmistelevat asiat ja luottamushenkilöt tuovat oman näkemyksensä. Rakettitiedettä tämä ei ole. Parhaimmillaan päätöksenteko synnyttää rakentavaa keskustelua ja vuorovaikutusta yli puoluerajojen. Kunta kehittyy ja kaikki voittavat. Ja jokainenhan tietää, että kiinnostus raivaa kummasti tilaa kalenteriin.

Olen ollut alalla ravintolayrittäjänä pitkään: virallisesti yrittäjänä 12 vuotta, mutta yrittäjän eläkemaksua olen maksanut jo vuodesta 1998, Mika Tuhkanen kertoo.

Mika Tuhkanen, 48

Panimoravintola Beer Hunter’s Oy

Vihreät (sit.), Pori

Yrittäjät ovat kartalla oman kunnan asioista

Minut sai ehdokkaaksi mielenkiinto nähdä kaupungin toiminta sisältä päin, ja päästä vaikuttamaan päätöksentekoon. En ole maailman kiinnostunein puoluepolitiikasta, mutta haluan vaikuttaa oman kotikaupungin asioiden ajamiseen ja omalta osaltani tehdä Porista parempaa paikkaa asua, elää ja yrittää. Luottamustoimet valtakunnallisissa luottamustoimissa ovat nekin synnyttäneet laajoja verkostoja, joten ajattelin, miksen käyttäisi tätä kaikkea myös yhteiseksi hyväksi.

Paikalliset yrittäjät ovat tiiviisti tekemisissä virkamiesten ja päättäjien kanssa ja esimerkiksi eri virastojen toimintatavat ovat tulleet vuosien varrella tutuksi. Etenkin palvelualan yrittäjät ovat työnsä takia hyvin kartalla siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. He tuntevat paljon ihmisiä jo laajan asiakaskuntansa ja yhteistyökumppaniensa kautta.

Lähtekää ihmeessä mukaan. On tärkeää saada entistä vahvemmin yrittäjänäkökulmaa kaupungintalolle. Tokihan luottamustyö vaatii oman aikansa ja perehtymisensä, kevyesti siihen ei saa suhtautua.

Tomi Ylilammin metallipaja valmistaa, korjaa, suunnittelee ja tekee kaikkia alan muutostöitä. Lisäksi osakeyhtiön toimialaa ovat myös muun muassa aurinkovoimaloiden asennukset ja koneurakointi.

Tomi Ylilammi, 47

Koneurakointi Tomi Ylilammi Oy

Keskusta, Karvia

Uutta kipinää päätöksentekoon

Olen todella pitkän linja yrittäjä: aloitin turvealalla jo ennen armeijaikää. Viime vaaleissa päätin lähteä mukaan kuntapolitiikkaan, ja olen istunut nyt neljä vuotta kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa. Haen jatkokaudelle yksinkertaisesti siitä syystä, että haluan päästä itse vaikuttamaan kunnan asioihin, tuoda päätöksentekoon uudenlaista kipinää.

Tottahan yrittäjävaltuutetut näkevät parhaiten kuntakentän tarpeet ja ymmärtävät, millaisia toimia tarvitaan. Kaikkien kuntien, myös Karvian, toiminta ja vireys perustuvat pk-yritysten elinvoimaan. Karvia on yrittäjämyönteinen ja sellaisena sen tulee pysyäkin. Yrittäjävaltuutetut tuovat suoraa ja saumatonta palautetta kentältä päätöksentekoon.

Kuntapolitiikka on hyvä harrastus. Sen kautta olet päättämässä asioista, jotka vaikuttavat koko kunnan toimintaan sekä myös oman perheesi ja läheistesi hyvinvointiin. Työ on mielenkiintoista, samalla pääset näkemään ja oppimaan uutta. Jos ajankäyttö pelottaa, voit alkuun sitoutua istumaan vain yhdellä penkillä. Vuosien varrella voit toki alkaa ottaa enemmän vastuita, jos tuntuu että kiinnostusta ja aikaa riittää.

Kuntavaalit 2021

Vielä ehdit mukaan

– Ehdokashakemusten jättöpäivä 9.3.

– Ennakkoäänestys 7.–13.4.

– Varsinainen vaalipäivä 18.4.

– Tulokset vahvistetaan 21.4.

– Valtuustot aloittavat työnsä 1.6.

Ei kuntaa ilman yrityksiä.

Tutustu myös kuuden muun yrittäjävaltuutetun kokemukseen kuntavaikuttamisesta.

Lue myös: