MainosSatakunnan Yrittäjät

Riippumaton ja sanansa mittainen – TH-Kumi 45 vuotta

Erikoisvanteet tekevät entistä vahvemmin tuloaan. Mikko Lepistö seuraa trendejä ja vastaa vannevalikoimasta.


1.7.2018 6:00

TH-Kumin tarina alkoi 1970-luvulla, ja nuori Jouni Lepistö astui remmiin 1980-luvulla. Hän sai Tarmo-isältään rautaiset opit, vaikkei kahden sukupolven yhteiselo aina ruusuistakaan ollut. Kaksi omapäistä miestä samassa hallissa sai joskus kipinät sinkoilemaan.

– Töitä tehtiin kuitenkin aina innolla. Isällä oli tietysti kovat paineet niskassa, olihan omaa hallia varten otettu kovat velat. Samalla hankittiin myös viimeisen päälle hyvät laitteet, esimerkiksi raskaan kaluston rengaskoneet. Panostus toi selkeän kilpailuedun, työn tekeminen nopeutui ja laatu parani entisestään, Jouni muistaa.

Kun 1990-luvun lama puraisi Suomea, myös TH-Kumissa elettiin ankaria aikoja.

– Onneksi isä ymmärsi vaihtaa ulkomaan lainat ajoissa kotimaisiin. Se pelasti meidät.

TH-Kumin palvelu paranee entisestään. Ensi syksynä rengashotellin asiakkaat voivat varata renkaanvaihtoajan kätevästi netistä, kertoo yrittäjä Jouni Lepistö.

Yrityksen sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2002. Tärkeä merkkipaalu yrityksen historiassa on Kankaanpään liiketoiminnan myyminen ja yrityksen muutto Poriin.

– Olimme alkuun mukana yksityisten rengasyritysten ketjussa, mutta vuosien myötä toiminta meni aivan hulluksi. Ketju alkoi määrätä lähes kaikesta: ostoista, hinnoista ja muusta. Eroaminen ei sujunut sekään kitkatta, vaan keskustelua jouduttiin lopulta käymään lakimiehen välityksellä, Jouni harmittelee.

Itse suunniteltu halli toimii

Jaana Lepistö hoitaa yrityksen taloushallinnon. Isot päätökset pariskunta tekee yhdessä, vaikka toisinaan Jouni ottaa isojakin askelia salamavauhdilla.

– Korjuuntien hallikauppa esimerkiksi oli sellainen. Jouni lyö välillä lukkoon isojakin kauppoja hyvin lyhyellä harkinta-ajalla. Luotan yhtiökumppaniini kuitenkin 100-prosenttisesti eikä harhapäätöksiä ole syntynyt, Jaana kertoo.

Tekniikka lisääntyy ja autojen erikoislaitteet kehittyvät, esimerkiksi ilmanpainetunnistimet vaativat renkaanvaihdossa omat niksinsä, tietää Mikko Lepistö.

Korjuuntien hallissa tehtiin täydellinen remontti. Laitteet ja koneet ovat ajanmukaiset ja sijoittelussa kuunneltiin työntekijöiden toiveita.

Värit valtaavat erikoisvanteet

Jouni Lepistö keskittyy pääasiassa sisäänostoon ja myynnistä vastaa kolmannen polven Lepistö, Mikko, 36. Vuodesta 2000 perheyrityksessä työskennellyt Mikko on erikoistunut myös vannemyyntiin.

Tarmo Lepistö otti vanteet valikoimiin heti alkuvuosista lähtien.

– Maailmalta tulee jatkuvasti uusia vannetrendejä. Värimaailma on selkeästi muuttumassa, asiakkaat haluavat entistä enemmän oman autonsa värisiä vanteita perusskaalan sijaan.

Tutun tiukka työmoraali on siirtynyt myös seuraavalle sukupolvelle.

– Asiakaspalvelu ja hyvä työn jälki ovat parhaat kilpailuvaltit, Mikko sanoo ja myöntää vastaavansa työpuhelimeen aina.

Rengaskoot kasvavat, sesonki laajenee

Rengastyö muuttuu jatkuvasti haastavammaksi. Tekniikka lisääntyy ja autojen erikoislaitteet kehittyvät, esimerkiksi ilmanpainetunnistimet vaativat renkaanvaihdossa omat niksinsä.

Uudet toimitilat ja laitteet nopeuttavat työvaiheita ja mahdollistavat hyvät työasennot. Työn touhussa Jani Järvinen.

– Oman ammattitaidon jatkuva päivittäminen on elinehto, jotta pystyy palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin. Asiakkaat haluavat alle entistä muhkeampia renkaita. Välillä joudutaan oikein pähkäilemään, miten ne saadaan sovitetuksi alle, Lepistöt pohdiskelevat.

TH-Kumin ammattilaiset kertovat, että uusi, kesärenkaan statuksella myytävä rengas tekee vahvasti tuloaan.

– Renkaalla saa kuitenkin ajaa joulu–tammikuulle asti. Jos tämä rengas lyö itsensä läpi, renkaanvaihtosesonki laajenee ja vuodenvaihteeseen tulee uusi sesonki. Se helpottaa meidänkin kausikiireitä ja helpottaa myös alaa vaivaavaa työvoimapulaa.

Perustaja Tarmo Lepistö: ”Nastat lyötiin käsin ja vain yhteen renkaaseen”

Tarmo Lepistö tuli kumikorjausalalle vuonna 1962, ja idea omasta yrityksestä syntyi 1970-luvun alussa. Hän kartoitti Satakunnan eri paikkakuntia ja päätyi Kankaanpäähän.

Autot ja Tarmo Lepistö vuosimallia 1982.

– Vaikka Kankaanpäässä oli muitakin kumikorjaamoita, onnistuimme rakentamaan luottamuksen aika nopeasti. Satsasimme laadukkaisiin koneisiin ja ammattitaitoon.

Tarmo Lepistön yritystoiminnan vahva kulmakivi on ollut alusta asti luottamus.

– Pitää olla sanansa mittainen, myydä laatua eikä koskaan sortua huonoon palveluun.

Lepistön uran aikana suurin muutos oli käsityön osuuden väheneminen.

– Kun renkaaseen tuli reikä, sitä ei todellakaan heitetty syrjään, vaan korjattiin. Myös arvokkaat nastat lyötiin alkuun käsin. Työ oli kallista, joten nastat laitettiin vain yhteen, ohjaavaan renkaaseen, Tarmo Lepistö muistelee.

Vuosien varrella Lepistö solmi hyvät suhteet rengasvalmistajiin ja uskollinen asiakaskunta kasvoi.

Alkuvuosikymmeninä lisäansiota saatiin myymällä ja asentamalla tehtaitten ja sahojen kuljetinhihnoja. Kankaanpään vuokratilavuosien jälkeen aika kypsyi oman tontin ja hallin ostamiseen.

– Hienointa oli, että pääsimme ulkoa sisälle. Aiemminhan renkaat irrotettiin ja kiinnitettiin pihalla, säällä kuin säällä. Hallissa tehtiin vain korjaustyö. Kalusto parani vuosien myötä, aina kun jotakin rahaa jäi säästöön, se sijoitettiin uusiin laitteisiin ja työkaluihin.

TH-Kumissa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2002, ja Tarmo Lepistö jäi eläkkeelle 58-vuotiaana. Hän asuu nykyään Keuruulla, Keuruujärven rannalla ja harrastaa keilailua, uimista ja lenkkeilyä.

Lue myös: