MainosSatakunnan Osuuskauppa

Tylsä päivä toimistolla ja vanha peltitarjotin herättivät legendaarisen brändin henkiin: Porin Oluen Nolla vei lähiruokakisan voiton

Porin Oluen Nolla voitti Satakunnan Osuuskaupan lähiruokakilpailun. Historiallisen olutbrändin henkiin herättänyt kolmikko paljastaa synnyn salat.

”Alkoholittomia oluita juodaan pelkästään maun takia. Nolla sopii kaikille, jotka pitävät perinteisestä oluen mausta”, Juho-Matti Karpale kiteyttää ja kaataa maistiaisia Sami Hautamäelle ja Jarmo Kovalaiselle.


19.5.2022 12:53

Kaikki alkoi uteliaisuudesta.

”Toimistolla pyöri Porin Oluen vanha peltitarjotin. Aloimme selvittää, kenelle historiallisen olutbrändin oikeudet nykyään kuuluvat. Tuotemerkki oli vapaata riistaa, joten rekisteröimme sen itsellemme”, kertoo Suunnittelutoimisto Alinen toimitusjohtaja Sami Hautamäki.

Seuraava luonteva askel oli yhteistyö Ruosniemen Panimon kanssa. Satakunnan Osuuskaupan satakuntalainen lähiruokatuote -kilpailu puolestaan antoi sysäyksen alkoholittoman Nolla-oluen valmistamiseen.

Brändi herää henkiin tölkkien lisäksi myös oheistuotteissa, esimerkiksi t-paidoissa. Yksi niistä on nimeltään Bussi, jonka alle haluaisin jäädä. Suunnittelusta vastaa lead designer Jarmo Kovalainen (vas.).

Makuasioita ja muisteluita

Yhteisöllisyys on tärkeä osa tuotekehitystä.

”Otimme käyttäjät alusta lähtien mukaan. Rakensimme verkkopalvelun, jossa jokainen pääsi kertomaan mielipiteensä ja ehdottamaan mieleistään olutreseptiä”, lead designer Jarmo Kovalainen jatkaa.

Porin Olut -brändi herätti heti tunteita.

”Ihmiset kertoivat muistoja ja tarinoita sekä lähettivät meille paljon kuvia. Yksi näyttävimmistä oli miesluolaa koristanut liki kymmenmetrinen Porin Oluen valomainos”, Sami kertoo.

Makutoiveita kirjattiin laidasta laitaan. Pääasiassa kaivattiin helposti juotavaa, perinteistä olutta. Jyrkän ein saivat hipsteri-ipat.

Nollan ilmeestä paistaa porilainen raffi asenne ja luonne.

Miltä maistuu?

Arvioi Nollan maku

Jarmo: ”Helposti juotava raikas kesäolut.”

Sami: ”Vahva oluen maku ja luonne”

Juho-Matti: ”Aromikas ja puhdas maku.”

Hyvää vettä Harjakankaalta

Alkoholittoman oluen tärkeä raaka-aine on puhdas vesi, joka virtaa porilaispanimoon Harjakankaalta.

Yhteisökysely sisälsi muuten veikeän yksityiskohdan, johon sisältyi oluenvalmistuksen lähihistoriaan liittyvä pieni piikki. Vastaajalta näet perättiin, kumpaa vettä valmistukseen tulisi käyttää, porilaista vai keravalaista. Jos kursoria koetti siirtää Porista Keravan suuntaan, se ei liikkunut, vaan ruudulle tuli teksti ”Jotakin rajaa”.

”Satakuntalainen lähiruokatuote -kilpailuun mukaan pääseminen ja voitto ovat hieno juttu. Olemme iloisia, että pääsemme jakamaan Nolla-oluen ilosanomaa Satakunnan Osuuskaupan myymälöihin”, tuoreet voittajat kertovat.

Väri maltaista, katkeruus humalasta

Olutta on pantu jo kivikaudella, ja porilaisyrittäjä Juho-Matti Karpale kulkee esi-isiensä viitoittamaa tietä.

”On hienoa tehdä työtä, jolla on vuosituhansien historia.”

Porin Oluen legendaarisen brändin henkiin herättäminen toi toki paineita. Etenkin alkoholittomassa oluessa maku on ensiarvoisen tärkeä.

Tiesitkö? Kalevalassa on satoja olutta ja oluen valmistustaitoa kuvailevaa säettä. Oluen panemisen ohjeet voi napata runosta 20.

”Väri on helpoin asettaa paikoilleen. Se syntyy maltaiden sekoitussuhteesta: käytetäänkö paahteista, karamellimaista tai vaaleata mallasta. Oluen katkeruus puolestaan saadaan humalasta”, Juho-Matti avaa.

Alkoholittoman oluen valmistus vaatii vielä omat niksinsä, siitä kun puuttuu yksi tärkeä säilyvyyteenkin vaikuttava osa eli alkoholi.

Info

Haarukkalogosta tunnistat lähiruoan

Satakunnan Osuuskaupan valikoimissa on reippaasti toistatuhatta lähiruokatuotetta, jotka tunnistat haarukkalogosta. Joka viides Satakunnan Osuuskaupan Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa myyty elintarvike on lähiruokaa. Määrittelyn mukaan lähiruoka on Satakunnan maakunnan alueella valmistettua tai jalostettua ruokaa, jonka pääraaka-aine on suomalaista alkuperää. Valikoimiin mahtuu lisää lähiruokatuotteita. Tarjoa rohkeasti.

satakunnanosuuskauppa.fi

Lue myös: