Amerikan-keksiresepti kypsyi Wilin mielessä 36 vuotta – kun taikinan pötkötyskone viimein käynnistyi, helppo herkku toi lähiruokatuotekisan voiton - Satakunnan osuuskauppa - Satakunnan Kansa
MainosSatakunnan Osuuskauppa

Amerikan-keksiresepti kypsyi Wilin mielessä 36 vuotta – kun taikinan pötkötyskone viimein käynnistyi, helppo herkku toi lähiruokatuotekisan voiton

Perheleipomon vesa, Wili Mäkilä vietti kesän tätinsä luona Amerikassa vuonna 1984. Amerikan-tuliaisina hän toi repullisen suklaakeksireseptejä ja idean kätevästä pakastetaikinasta. Nyt, 36 vuotta myöhemmin, haave toteutui ja toi samalla lähiruokatuotekilpailun voiton.

Mäkilän Leipomon pakastetaikina voitti Satakuntalainen lähiruokatuote 2020 -kilpailun. Wili ja Jari Mäkilä julistavat helppojen ja nopeiden suklaakeksien ilosanomaa kotileipureille.­


15.11.2020 6:00

– Pääsin lukion kakkosluokkalaisena kesäksi isäni Helena-siskon luokse Washingtoniin. Täti osti kaupasta suklaakeksien pakastetaikinaa, joka sitten paloiteltiin ja paistettiin. Siistiä ja kätevää. Ihastuin välittömästi, ja aloin suunnitella tuotantoa kotimaassa. Perustin osakeyhtiönkin tätä tarkoitusta varten, niin paljon tuotteeseen uskoin.

Sopiva taikina syntyi etsimällä ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Äiti-Sinikka paljastaa, että leipomon arkistossa on edelleen Wilin Amerikan-matkan muistiinpanot. Lopullinen resepti on tietysti salaisuus. Sen verran leipurit kehitysprosessista kertovat, että alkuvaiheessa mukana oli myös pähkinöitä ja manteleita, mutta ne ovat allergiasyistä jääneet pois.

Taikina pakataan käsityönä Porin Ulasoorissa. Veljekset Wili ja Jari Mäkilä uskovat voittajatuotteen kiinnostavan maakuntarajojen ulkopuolellakin ja suunnittelevat tuotannon laajentamista.­

Pötkötyskone puksuttaa täysillä

Kun Satakunnan Osuuskauppa lanseerasi… lanseerasi lähiruokatuotekilpailun viime keväänä, syttyi lamppu Wilin ja Jari-veljen pään päälle.

– Tiesimme, että nyt on oikea aika. Pienen yrityksen tuotteiden ja etenkin pakastetuotteiden läpimurto on hankalaa omin voimin. Osuuskauppa auttaa kisassa menestyneitä markkinointiponnisteluissa ja näkyvyyden tuomisessa.

Vinkki: Suklaakeksitaikinaa voi murustella maustamaan jäätelöannosta.

Mäkilän Leipomon keksitaikinan retrokääre henkii nostalgiaa, amerikkalaisten jäätelöbaarien väri- ja muotokieltä. Sopii viemisiksi taikinana tai valmiina kekseinä.­

Pakasteena myytävä Cookie Dough eli suklaahippukeksitaikina pakataan kätevään puolen kilon pötköön.

– Teimme aikanaan koe-eriä ammattikoululla makkaramestari Pekka Välimäen koneilla. Sitten ostimme oman laitteen odottamaan oikeaa hetkeä. Se on nyt, Wili iloitsee.

Voittajataikinaa on yksinoikeudella myynnissä Satakunnan Osuuskaupan myymälöissä, kuten kuvan Lukkarinsannan S-Marketissa.­

Merikontillinen suklaahippuja

Yksi Cookie Doughin tärkeä aineosa on tietenkin suklaahippu.

– Kun tein taikinan ensimmäisiä koe-eriä ja suunnittelin kuluttajamarkkinoita, etsin suklaahipputoimittajaa. Suomesta ei löytynyt, eikä Euroopastakaan. Ei muuta kuin taas yhteys Helenaan, ja laadukas toimittaja löytyikin. Matkassa oli vain yksi mutta. Pienin toimitusmäärä oli merikontillinen eli kymmeniä tonneja hippuja, Wili naurahtaa.

Oho! Yhdestä pötköstä saat 40 suklaacookieta, lisäksi tarvitset vain veitsen ja uunin. Ihan mahtavaa.

Sinikka Mäkilän arkistoista löytyy vielä Wili-pojan alkuperäiset Amerikan-reseptit ja muistiinpanovihot.­

Sinikka-äiti muistaa suklaatehtaan hämmästelleen pienen suomalaisleipomon tilauskyselyä.

– He ihmettelivät, miksi Suomesta, maailman parhaan suklaan maasta, haikaillaan heidän hippujensa perään.

Mäkilän leipomo

  • porilainen perheyritys

  • perustettu 1966

  • yrittäjät toisen polven leipuriveljekset Jari ja Wili

  • työntekijöitä noin 15

Omassa maakunnassa osataan

– Satakuntalaiset ovat entistä kiinnostuneempia vastuullisesta lähiruoasta ja paikallisesta tuotannosta. Satakunnan Osuuskauppa tekee vahvaa yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa: jo 17 prosenttia ruoan myynnistä on merkitty lähiruoan haarukkamerkillä, kertoo market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Jussi Kaartinen.

Tiesitkö? Tuotteet ovat myynnissä yksinoikeudella Satakunnan Osuuskaupan Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa.

Lähiruokatuotekilpailulla haluttiin kannustaa paikallisia yrittäjiä kehittämään entistä innokkaammin uusia tuotteita ja ratkaisuita. Kisa sai innostuneen vastaanoton.

– Tulos yllätti runsaudellaan ja monipuolisuudellaan. Saimme parikymmentä mielenkiintoista innovaatiota, osa jo lähes valmiita tuotteita, osa vasta kehitystyön alkumetreillä. Mukana oli muun muassa marmeladia, leipiä, kuohujuomaakin. Uskon, että finaalista karsiutuneistakin tuotteista kuulemme vielä, Jussi ennustaa.

Kahvi suorastaan rakastaa suklaahippukeksiä. ­

Tiukkojen karsintakierroksien jälkeen neljän kärki kuroi kaulaa muihin. Finaaliin valittiin Namsin tomaattinen pastakastike, Metsärannan Lihan Hienopeura -makkara, Sunniemen Kartanon Pariisin porkkanat ja Mäkilän Leipomon Cookie Dough -pakastetaikina.

Ohje: Tarvitset vain veitsen, uunin ja 15 minuuttia aikaa. Leikkaa kahden sentin siivuja, jaa ne neljään osaan ja paista 8–10 minuuttia. Paistoajalla säätelet keksin rapsakkuutta.

– Tuotteita maistatettiin Prisma Mikkolassa, ja samalla tehtiin kuluttajatutkimus. Näiden ja raadin yhteenvedon jälkeen voittajaksi nousi Mäkilän Leipomon keksitaikinapakaste. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan sitä ja muita kärkituotteita.

Kisajärjestelyissä oli Satakunnan Osuuskaupan lisäksi mukana tutkimus- ja kehityskeskus Foodwest Oy.

Satakuntalainen lähiruokatuote -kilpailu

  • tuoteinnovaatiokilpailu Satakunnan lähiruokatoimijoille, joiden liikevaihto alle 10 miljoonaa euroa vuodessa

  • parisenkymmentä osallistujaa, 4 finalistia

  • Satakunnan Osuuskaupalla on noin sata lähiruokatuottajaa

  • 17% koko Satakunnan Osuuskaupan myynnistä lähiruokaa

Lue myös: