MainosSataedu

Rikomme viisi sitkeästi elävää mielikuvaa lähihoitajan ammatista: Isra ja Mira valaisevat, millaista työtä he tekevät lastensuojelussa

Käsi sydämelle. Tuleeko sinulle lähihoitajan duunista ensiksi mieleen vanhukset ja hoitotyö? Et ole ainoa. Lähihoitajia työllistyy kuitenkin hyvin monenlaisiin tehtäviin, esimerkiksi ohjaavaan lastensuojeluun.

Sinipellava on kuntouttava yksikkö, jossa sijoituksen kesto on 3–6 kuukautta. Tavoitteena on, että lapsi pääsee palaamaan takaisin omaan kotiinsa. Sohvalla istuva sosiaaliohjaaja Mira Käiväräinen ohjasi Isra Abdullan harjoittelujakson.


Isra Abdulla, 32, aloitti lähihoitajaopinnot pari vuotta sitten Sataedussa.

Millainen mielikuva sinulla oli lähihoitajan työstä ennen opintojen alkua?

”Rehellisestikö? No. Ajattelin, että lähihoitaja on sairaanhoitajan alaisuudessa toimiva hoitaja-apulainen. Tämä väärä luulo muuttui kertaheitolla. Valittavana on erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja. Itse löysin oman paikkani lastensuojelusta, jossa valtaosa työstä on ohjausta: tunnetaitojen opettelemista lasten kanssa, hengitysharjoituksia ja mielikuvitusmaihin matkustamisia. Hoitotyötä on vain murto-osa työpäivästä.”

Tunnekortit ovat selkeä työväline, joiden avulla pienetkin lapset osaavat kertoa omista tunteistaan silloinkin, kun sanoittaminen on hankalaa. ”Tunnekorttien avulla opitaan myös hillitsemään tunnemyrskyjä”, Mira valottaa.

Korttien avulla harjoitellaan tunnetaitoja.

Arjen taitojen opettelussa tarvitaan lähihoitajaa

Sosiaaliohjaaja Mira Käiväräinen työskentelee lastensuojelulaitos Pellavan kuntouttavassa yksikössä, Sinipellavassa. Hän ohjasi Israa harjoittelujaksolla.

”Meillä Sinipellavassa sijoitukset kestävät 3–6 kuukautta. Selkeät rutiinit ja tunteiden säätelyn opetteleminen alkavat tulla osaksi lapsen arkea jo noin kuukauden kuluessa. Täällä, jos missä näkee, miten rajat tuovat turvallisuutta”, Mira tietää.

Ahaa Sataedussa opinnot räätälöidään yksilöllisesti. Haku on käynnissä 24/7.

Lähihoitajaa tarvitaan, kun opetellaan ihan arkisia asioita: hampaiden pesua, aamupalan syöntiä tai oman huoneen siivoamista.

Työ sisältää paljon myös palveluohjausta. Vanhemmat saavat tietoa monista tukimahdollisuuksista ja apua hakuasioissa.

Lehtori Satu Isomäki kannustaa hakemaan lähihoitajaksi. ”Esimerkiksi lastensuojelussa työnkuva on vahvasti ohjaavaa.”

Fakta

Viisi viileää faktaa lähihoitajan työstä

1 Oppisopimusopiskelijana saat opiskeluajalta palkkaa.

2 Hammashoitajat ovat suunhoitoon erikoistuneita lähihoitajia.

3 Saat aloittaa opinnot oman aikataulusi mukaan ympäri vuoden. Myös kesällä voi opiskella.

4 Suorita uusi osaamisala, niin voit vaihtaa työtehtäviä esimerkiksi hoitotyöstä lastensuojeluun.

5 Opintojesi kesto on yksilöllinen.

Saat tehdä töitä monen eri alan osaajan kanssa

Lapsilla on erityistarpeita, ja Sinipellavan moniammatillinen työyhteisö tekee tiivistä yhteistyötä perheiden ja monen ammattialan kanssa.

”Meillä työskentelee sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitaja, lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä psykiatrian, neuropsykologisen kuntoutuksen asiantuntijoiden ja tietysti koulun kanssa”, Mira kertoo.

”Ensimmäisenä päivänä jännitti, mutta se suli nopeasti pois. Tykkäsin kovasti ajastani täällä Sinipellavassa”, Isra kertoo Miralle ja Satulle.

Lastensuojeluyksikössä jokainen työntekijä saa käyttää omaa erityisosaamistaan. Luontoihminen vie lapset metsäretkelle, musiikin ystävä pitää levyraadin ja liikunnallinen jumppatuokion. Taidekoulun käynyt Isra rohkaisee lapsia piirtämään ja maalaamaan.

Miralla puolestaan on lastensuojelun ohjaajan koulutus. Työ on vaativaa asiantuntijatyötä: laaja-alaista kirjaamista, lausuntojen antamista, lapsen ja nuoren tilanteen arvioimista sekä tiivistä yhteistyötä vanhempien ja läheisten kanssa. Miralla on lisäksi myös ravintola-alan koulutus, joten hän kannustaa lapsia kanssaan vaikkapa leipomispuuhiin.

Hengitys- ja mielikuvaharjoitukset ovat osa päiväohjelmaa.

Yksilölliset opinnot, jatkuva haku

Isra ei malta lopettaa kehutulvaa.

”Olen ylistänyt kaikille Sataedun opiskelupaikkaa tosi paljon. Ihanan rennot ja innostavat opettajat ja huippumukavat opiskelukaverit. Täällä kaikki onnistuu.”

Hän oli alkuvuonna pitkällä sairauslomalla. Yhdessä opettajien ja opinto-ohjaajan kanssa hän sai kuitenkin järjestettyä opinnot niin, että valmistuu alkuperäisessä aikataulussa.

5- ja 8-vuotiaiden vilperttien äitinä Israa mietitytti pikkulapsiperheen arjen ja opintojen yhdistäminen.

”Tasapainoilua se toki vaati, mutta Sataedun kannustava ja joustava tapa auttoi maaliin.”

Isra tykkää sekä verkkokursseista että lähipäivistä. Opinnot sujuvat hyvin, vaikka hänellä on todettu keskivaikea lukihäiriö. ”Opettajilta saa aina apua.”

Info

Tee se nyt! Opiskele lähihoitajaksi

  • Erinomainen työllistymistilanne.

  • Monipuoliset tehtävät, työpaikkoina muun muassa palvelukodit, perustason hoito-osastot, arviointi- ja kuntoutusyksiköt, vammaispalveluiden yksiköt ja asumispalvelut, kotihoito, päiväkodit, perhetyö, sekä erilaiset lastensuojelun, ikäihmisten tai mielenterveys- ja päihdetyön yksiköt sekä palvelut.

  • Kysy lisää opinto-ohjaaja Piia Lahdelta, 040 199 4154, piia.lahti@sataedu.fi

Lue myös:

Essi löysi päihdetyöstä oman uransa ja syventää nyt opintojaan: ”Jokainen päivä todistaa, miten tärkeä kovassa maailmassa on oma ovi”

Kympin tyttö, 16-vuotias Maiju valitsi logistiikan: Pyörittelee järeää kalustoa Huittisissa ja jatkaa väylää pitkin suoraan inssiksi

Sataedu kasvattaa tv:n ja elokuvan osaajat – Eveliina ja Joona kannustavat hakemaan Villilään: ”Luovat projektit avaavat ovia kärkipaikoille”

Lue myös: