MainosSataedu

Essi löysi päihdetyöstä oman uransa ja syventää nyt opintojaan: ”Jokainen päivä todistaa, miten tärkeä kovassa maailmassa on oma ovi”

Sairaanhoitaja Essi Koski, 25, loiventaa päihde- ja mielenterveysongelmaisten arkea Sininauhan Varikolla. Hän suorittaa työn ohessa Sataedussa mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa ja syventää taitojaan. ”Suosittelen kaikille sote-alan ammattilaisille.”

”Tuettu asuminen on askel kohti itsenäistä asumista. Viime vuonnakin muutamat Varikon asukkaat aloittivat itsenäisen elämän ja löysivät oman asunnon”, Essi Koski iloitsee.


Essin hihan alta pilkistää skittatatska. Omaksi ilokseen soittava kitaristi odottaa innolla kesän festareita. Uravalinta päihdeongelmaisten parissa varmistui heti ensiharjoittelujaksolla.

”Tein lähihoitajaopiskelijana harjoittelun Sininauhassa vuonna 2015 ja tunsin heti olevani oikealla alalla.”

Tiesitkö? Ensisuoja tarjoa yösijan asunnottomille tai muuten suojaa tarvitsevilla. Ovet aukeavat myös päihtyneille.

Tutkinto tarjoaa tietoa ja antaa uusia näkökulmia

Lisäopinnot kiinnostivat ja Essi opiskeli sairaanhoitajaksi. Työpaikka kuitenkin säilyi koko ajan Sininauhassa. Nyt hän suorittaa Sataedussa mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella.

Päihde- ja mielenterveystyössä tarvitaan vuorovaikutustaitoja ja kärsivällisyyttä. Asukkaiden mielialat vaihtelevat, kun humala, huumeet ja rahattomuus kiristävät hermoja. ”Valtaosan aikaa he kuitenkin muistavat, että teemme työtä heidän kanssaan samalla puolella ja ajattelemme heidän parastaan”, Essi tietää.

”Halusin lisää teoriatietoa ja käytännön taitoja. Opintojen sisältö on vastannut odotuksiani ja olen viihtynyt hyvin.”

Essin mielestä kokemusten jakaminen muiden opiskelijoiden kanssa on arvokasta.

”On antoisaa päästä keskustelemaan erilaisten asiakkaiden kanssa työskentelevien kanssa. Pääsen jakamaan kokemuksia ja saan uusia näkökulmia.”

”Tässä ammatissa tarvitaan rauhallista, sosiaalista ja ymmärtäväistä luonnetta.”

Essi antaa hyvää palautetta koulutuksesta.

”Lähipäivä on noin kerran kuukaudessa. Yksin ei onneksi tarvitse hirveästi päntätä, ja kirjalliset tehtävät puretaan yhdessä. Viimeksi kukin esitteli yhden mielenterveyssairauden. Itse valitsin epävakaan persoonallisuuden, josta sitten keskustelimme yhdessä.”

Kolme ajatusta

Pyysimme Essin jatkamaan lauseita

Olen iloinen...

tästä työstä, keväästä ja tulevasta kesälomasta.

Olen erityisen hyvä...

kuuntelemaan, nauramaan ja rentoutumaan.

Toivon tulevaisuudelta...

tasapainoisuutta ja kesän festareita, etenkin Porispereä.

Ihmisten kohtaaminen on työn suuri rikkaus

Ennen kuin muita ongelmia voi ratkaista, ihmisellä pitää olla asunto. Pitää olla oma ovi, oma huone, jossa nukkua. Varikko on 17 asukkaan kotiosoite, ja heidän ikähaarukkansa on 20–70 vuotta.

”Ohjaamme päihde- ja mielenterveysongelmaisia päivittäisissä asioissa. Kun elämältä on pohja pois, apua tarvitaan arjen sujumisessa, kuten hakemusten tekemisessä, pyykin pesemisessä tai ruoanlaitossa.

Tiesitkö? Varikko tarjoaa startin oman, itsenäisen elämän alkuun. Se on Satakunnan ainoa toimintayksikkö, jossa päihteiden käyttö asukkaiden huoneissa on sallittua. Yhteisissä tiloissa käyttö on kiellettyä.

Samin ja Essin tietokisan ensimmäisessä kortissa kysytään, missä maassa katsellaan eniten televisiota. Sininauhan Varikon ryhmätilassa asukkaat voivat viettää aikaa yhdessä.

Ymmärtäväinen, mutta jämäkkä luonne on eduksi

Alkoholi ja huumeet ovat asukkaiden arkea. Pelottaako työ, syntyykö uhkaavia tilanteita?

”Minua ei pelota. Hyvin täällä on pärjätty. Erikoisammattitutkinnon seuraava teema muuten on väkivaltatilanteiden hallinta, työssäjaksaminen ja työhyvinvointi. Tästäkin on hyvä vaihtaa ajatuksia muiden alalla olevien kanssa.”

”Tässä ammatissa tarvitaan rauhallista, sosiaalista ja ymmärtäväistä luonnetta. Tarvittaessa pitää osata olla myös jämäkkä.”

Jokainen tekee päihdetyötä omalla persoonallaan, jokaisella on oma, yksilöllinen tapansa kohdata asiakas.

”Essi on täydellinen”

Steppi asunnottomuudesta tuettuun asumiseen on suuri ja tärkeä. Varikon asukas, Sami Salonen, 50, heräsi juuri ja askel on hetken vähän kankea. Miehen otsalla on kansliasta lainatut pinkit lukulasit, sillä kohta on vuorossa puolen päivän tietokilpailuhetki. Sami ottaa kysymyspakan ja kertoo samalla omasta tiestään Varikkoon.

”Olin koditon ja ensin ensisuojassa. Täällä olen asunut nyt kolme vuotta. Henkilökunta on ystävällistä, Essi on täydellinen.”

”Kun olin ensisuojassa yökkönä, monet kaverinikin luulivat, että minulla on iso miesvartija koko ajan selän takana turvaamassa työrauhaa. Yövuoroja tehdään ihan yksin, eikä minua ole koskaan pelottanut”, Essi kertoo Taina Malmivuorelle ja Tytti Hartikaiselle.

Ammattilaisia tarvitaan koko ajan enemmän

”Päihde- ja mielenterveystyötä tehdään hyvin laajalla alueella, ja alan ammattilaisia tarvitaan koko ajan enemmän”, tietävät lehtorit Taina Malmivuori ja Tytti Hartikainen.

Sataedussa valittavana on mielenterveys- ja päihdetyöstä ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto.

”Ammattitutkinto soveltuu monenlaiseen sote-, kasvatus- ja ohjausalan työhön”, Taina vinkkaa.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto puolestaan sopii kaikille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, jotka tarvitsevat työssään mielenterveys- ja päihdetyön osaamisen syventämistä.

”Opintokokonaisuuksia voi rakentaa yksilöllisesti ja joustavasti. Valinnaisuutta on mukavasti tarjolla, ja opiskelijan osaaminen tunnistetaan ja otetaan hyvin huomioon”, Tytti jatkaa.

Koulutus on vahvasti työelämälähtöinen. Moni suorittaakin sen oppisopimuksella, jolloin työnantaja maksaa opiskeluajalta palkan.

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto soveltuu monenlaiseen sote-, kasvatus- ja ohjausalan työhön, erikoisammattitutkinto puolestaan sopii kaikille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, jotka kaipaavat osaamisen syventämistä.

Uutta potkua uralle ja monipuolinen työnkuva

Tutkinto on hyvä väylä saada uraan uutta potkua, haastetta ja suuntaa.

”Ryhmässä saa tietoa muilta tutkintoa suorittavilta, jotka työskentelevät lastensuojelussa, mielenterveystyössä tai vaikka päihdekuntoutuksessa. Kotona asuvien vanhusten päihdeongelmat ovat yleistyneet ja apua tarvitaan silläkin suunnalla”, Taina tietää.

”Päihde- ja mielenterveystyöhön liittyviä työpaikkoja on paljon ja työllisyystilanne erittäin hyvä. Moni innostuukin tutkinnon suoritettuaan hakemaan uutta erilaista suuntaa ja sisältöä työhönsä”, Tytti jatkaa.

Info

Syvennä osaamistasi ja suorita tutkinto

  • Päihde- ja mielenterveyden ammattilaisia tarvitaan koko ajan enemmän ja työpaikkoja on hyvin monessa paikassa. Erikoisammattitutkinnon suorittanut voi toimia asiantuntijana työyhteisönsä erilaisissa vastuutehtävissä.

  • Valittavana on myös ammattitutkinto, jonka voi suorittaa vaikka kokonaan verkossa.

sataedu.fi

Lue myös:

Kympin tyttö, 16-vuotias Maiju valitsi logistiikan: Pyörittelee järeää kalustoa Huittisissa ja jatkaa väylää pitkin suoraan inssiksi

Sataedu kasvattaa tv:n ja elokuvan osaajat – Eveliina ja Joona kannustavat hakemaan Villilään: ”Luovat projektit avaavat ovia kärkipaikoille”

Joonas, Valtteri ja Emilia kannustavat: ”Tee jotakin järkevää käsilläsi”

Lue myös: