Maijun yläkoulun päättötodistuksessa komeili lähes täydellinen kymppien rivistö. Ensimmäinen ajatus oli jatkaa lukioon tai hoitaa kaksoistutkinto. Opon esittelemät vaihtoehdot ja perheen kannustus saivat Maijun järkiinsä.
”Logistiikkaa. Hetkonen. Sinne mä menen”, Maiju muistaa valaistumisen hetkensä.
Hän panostaa ensin perusopintoihin, tekee avoimen korkeakoulun kursseja ja menee väyläopintoja pitkin suoraan ammattikorkeakouluun.
Oripäästä kotoisin oleva logistiikka-alan opiskelija Maiju Mäentausta asuu viikot Huittisissa. Hän on opiskelutoimikunnan sihteeri, harrastaa ratsastusta ja pyörii koppimönkijällään iltaisin kavereiden kanssa kylillä. Sataedusta ja omasta uravalinnastaan hänellä on vain hyvää sanottavaa.
Hyvä henki, kivat kaverit
Logistiikkaa opetetaan Sataedussa Huittisissa ja Parkanossa, jälkimmäisessä tosin opetusryhmä alkaa vain joka kolmas vuosi. Koulutuksella on hyvä maine, ja valmistuneet saavat töitä.
”Meillä nuoret ja aikuisopiskelijat toimivat yhteisissä tiloissa ja käyttävät samaa kalustoa. Tämä on toimiva malli”, lehtori Tero Urpilainen kertoo.
Maijun mielestä Sataedussa on kivoja tyyppejä, hyvät tilat ja mukavaa vapaa-ajan toimintaa. Päivien monipuolisuus viehättää.
”Maanantaisin ja tiistaisin opiskellaan teoriaa, keskiviikkoisin yhteisiä aineita, kuten äikkää, liikuntaa ja kuvista. Loppuviikko meneekin käytännön opintojen parissa. Torstaisin ja perjantaisin tehdään paja- ja hallihommia vuoroviikoin. Opimme korjausta ja huoltoa, kuorman käsittelyä ja tietysti itse ajamista.”
Tiesitkö? Raskaiden ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen vaaditaan CE-luokan ajokortti. Senkin suorittaminen sisältyy opiskelijalle maksuttomaan koulutukseen. Iso rahallinen etu siis.
Tosielämän tetristä ja minecraftia: Maiju harjoittelee lastausta kipakassa pakkassäässä. Kärsivällisestä luonteenlaadusta ja tarkasta syvyysnäöstä on hyötyä.
Kaukomaille vai päivätöihin?
Tavara liikkuu pyörillä ja sitä lastataan nyt ja vastaisuudessa. Sataedun opiskelijat saavat rautaisannoksen kuljetusalan oppia, ja valmistuneilla on valittavana laaja kirjo erilaisia töitä.
”Kuljetusliikkeet sekä kunnat ja kaupungit ovat isoja työllistäjiä, mutta koulutus antaa pätevyyden hyvin monenlaisiin töihin. Jokainen voi sitten hakeutua oman mieltymyksen mukaisiin tehtäviin”, Tero kannustaa.
Yhtä kiinnostavat kaukomaat, toinen valitsee lähijakelun. Alan ammattilaisia tarvitaan myös teollisuudessa, lentoasemilla, satamaterminaaleissa tai vaikkapa kaupan alan varastoissa.
Logistiikan opiskelijat pääsevät käsittelemään raskasta kalustoa ja saavat maksutta kaikki ajokortit raskaiden ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen vaadittavaan CE-luokkaan asti.
Vastuuta ja vihreää tekniikkaa
Opetuksessa otetaan huomioon myös ympäristövastuullisuus. Maijulla alkoi juuri kestävän kehittämisen oppiaine. Tunneilla käydään läpi myös uusinta ajoneuvotekniikkaa.
”Tällä alueella otetaan suuria harppauksia. Sähköllä toimivat työkoneet, kuten trukit ovat jo arkea meilläkin. Akkutekniikka tekee tuloaan myös kuljetukseen. Kierrätys lisääntyy ja materiaalia kuljetetaan Suomen teillä entistä enemmän, mikä tietää töitä meidän opiskelijoillemme”, Tero sanoo.
Ahaa Yleiskielessä käytetään surutta sanaa rekka kuvaamaan kaikkea kuorma-autosta alkaen. Todellisuudessa on kyse vetoauton ja yhdestä tai useammasta perävaunusta kootusta ajoneuvoyhdistelmästä.
Maiju kiristää kuormaliinaa ja varmistaa, että lastina oleva teräspalkki pysyy kyydissä.
Kesähessuksi isän firmaan
Maijun isällä on maanrakennusyritys, ja tyttö on pienestä pitäen seurannut yrityksen toimintaa. Hän luottaa isänsä kokemukseen ja käytännön tietoon.
”Iskä vakuutti, että hyville kuljettajille on alalla aina työpaikkoja. Itse pääsen meidän yritykseen kesätöihin pesemään kalustoa ja kuskin apuriksi lavettikeikoille kuljettamaan työmaille esimerkiksi kaivinkoneita ja kivimurskaimia.”
Vinkki Logistiikan perustutkinnon jälkeen voit kouluttautua lisää. Vaihtoehtoina ovat muun muassa ajojärjestelijän opinnot tai SAMK-väylä logistiikkainsinööriksi.
Info
Sinun kannattaa opiskella logistiikkaa Sataedussa
Kestää noin kolme vuotta
Maksuton koulutus, lisäksi saat henkilö- ja kuorma-auton sekä yhdistelmäajoneuvon ajokortin
Voit aloittaa ajoharjoittelun jo 16-vuotiaana
Saat töitä kuorma-autonkuljettajana tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajana
Perustutkinnon jälkeen voit suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai jatkaa ammattikorkeakouluun
Kysy lisää: Jukka Vierimaa, opinto-ohjaaja, jukka.vierimaa@sataedu.fi, 040 199 4492
Lue myös:
Joonas, Valtteri ja Emilia kannustavat: ”Tee jotakin järkevää käsilläsi”