MainosSataedu

Sataedu kasvattaa tv:n ja elokuvan osaajat – Eveliina ja Joona kannustavat hakemaan Villilään: ”Luovat projektit avaavat ovia kärkipaikoille”

Nakkilan kartanomiljöön kaksikerroksinen kivinavetta hautoo esimerkiksi huippusarjojen tähtitekijöitä, mutta myös media-alan tiukkoja duunareita. Sataedun Joona Nieminen, 22, ja Eveliina Lindfors, 25, paljastavat valmistumisen kynnyksellä omat himonsa ja haaveensa.

Eveliina ja Joona kuvaavat opiskelua Villilässä vapauttavaksi ja yksilölliseksi. Sataedun opiskelijat pääsevät mukaan mielenkiintoisiin proggiksiin, sillä asiakkailta tulee hyvin erilaisia toimeksiantoja esimerkiksi sarjoihin, leffoihin, musavideoihin, lyhytelokuviin ja mainoksiin.


8.2.2022 7:35

”Valmistuin sähkömieheksi, mutten kokenut alaa omakseni. Olen valokuvannut, videoinut ja editoinut 7–8 vuotta, ja opinto-ohjaaja vinkkasi Sataedun koulutuksesta. Päätin lähteä syventämään tätä ominta osaamistani”, Joona kertoo.

Joonan ennakkokuva oli, että hän istuu luokassa ja lukee kirjoja. Jo ensipäivästä hän huomasi olleensa ilokseen täysin väärässä: media-alan ja kuvallisen ilmaisun opinnot ovat kaikkea muuta kuin paperinmakuista pänttäämistä.

”Jokainen päivä on ollut pelkkää plussaa. Opimme tekemisen, emme niinkään teorian kautta.”

Joonan horisontissa siintelevät jatko-opinnot. ”Haen ammattikorkeakouluun ensin, mutta yliopistomaailmakin kiinnostaa. Sataedu antoi vahvan kipinän jatkaa.”

Sataedun opiskelijat ovat eri-ikäisiä, ja heillä on erilaiset taustat. Kaikkia kuitenkin yhdistävät samat kiinnostuksen kohteet.

”Opimme toinen toisiltamme. Myös opettajat ovat vahvasti omia persooniaan, yksi on tekninen ja energinen, toinen akateeminen. Tämä on suuri rikkaus”, Joona kertoo.

Häntä itseään ruoskii eteenpäin jatkuva parantamisen halu.

”Pitää olla hyvä ja polte aina vaan parempaan”, Joona jatkaa.

”Mut sähän oot”, kommentoi Eveliina vierestä.

Eveliina avasi vasta teatteri- ja tanssitilan Poriin ja toimii nyt osa-aikaisena yrittäjänä. Assarin hommat sopivat minulle hyvin, mutta ehkä jatko-opinnotkin vielä harkittavaksi.

Luovasta kuplasta putkahti tiukka tuottaja

Tanssija, tanssinopettaja Eveliina Lindfors, 25, on Sataedussa keksinyt itsestään uusia puolia. Opinnot tarjoavat sopivan kirjon luovuutta ja säntillistä projektinhallintaa.

”Halusin oppia kuvaamaan, hyödyntämään liikkuvaa kehoa ja liikkuvaa kuvaa. Yllättäen myös tuotannolliset jutut ovat sytyttäneet minut. Olen löytänyt itsestäni järkiajattelun luovassa tanssikuplassa olemisen rinnalle.”

Fakta

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

jakautuu kahteen osaamisalaan.

Audiovisuaalinen viestintä

  • valmistaa elokuva- ja tv-alan sekä animaatio- ja pelialan osaajia

  • ammattinimike on mediapalvelujen toteuttaja

Kuvallinen ilmaisu

  • valmistuneet työskentelevät graafisen suunnittelun tai valokuvauksen parissa

Eveliina on ollut monessa mukana, muun muassa tuotantoassistenttina helsinkiläisessä BongoBongossa, kuvaussihteerinä Pelle Hermanni -elokuvassa ja toteuttamassa SuomiAreenaa. Hän oli tapahtuman aikana Porissa tuotantoassistenttina, Joona Helsingin päässä valokuvaajana.

Ensimmäinen työpäivä Pelle Hermanni -elokuvan produktiossa. Eveliina piti kirjaa otoista, kuvista ja äänistä sekä toimi ohjaaja Timo Koivusalon apuna esimerkiksi aikataulujen jakamisessa.

”Toivon kehittyväni tuottajana, myös käsikirjoittaminen ja leikkaaminen kiinnostavat”, Eveliina tuumaa.

Tiesitkö? Villilä Studioilla on tehty pitkiä elokuvia, muun muassa Timo Koivusalon Sibelius, Täällä Pohjantähden alla sekä Risto Räppääjä -elokuvia sekä esimerkiksi Vares-Leffa V2 – Jäätynyt enkeli. Kokoillan elokuvien lisäksi studioilla on kuvattu useita lyhyt- ja dokumenttielokuvia sekä musavideoita.

Villilän opetustilat ja studiot sijaitsevat vuonna 1864 valmistuneessa kaksikerroksisessa navetassa, joka oli aikanaan Suomen suurin. Alueella on myös studiopiha ulkokuvauksia varten. Villilä on ollut näyttämönä monille laatutuotannoille. Yhteistyössä on syntynyt muun muassa Klaus Härön Postia pappi Jaakobille. Myös Joona Tenan FC Venus ja Juha Wuolijoen Hella W ovat luottaneet nakkilalaisosaamiseen.

Koulu on turvallinen paikka tehdä virheitä

”Yksi opiskelun parhaita anteja on, että saa kokeilla uusia rooleja. Kun saamme asiakastilauksen, ensimmäiseksi kasaamme sopivan työryhmän ja jaamme vastuut: kuka ohjaa, kuka tuottaa, kuka on pääkuvaaja ja niin edelleen. Opettajat ovat tukena ja auttavat”, Eveliina ja Joona kertovat.

Homma toimii hyvin, isotkaan egot eivät joudu törmäyskurssille.

”Jo ensimmäisinä viikkoina opimme elintärkeän hierarkian. Sen pitää olla selkeä, jotta toiminta on tehokasta ja homma toimii. Tulee tietää, kuka antaa sinulle ohjeet ja keneltä itse kyselee.”

Joonan mielestä itse tekeminen on parasta, Eveliina diggaa suunnittelusta eli vaiheesta, jolloin ilmassa lentelevistä ideoista napataan parhaat.

He kehuvat koulun vapaata ja kannustavaa ympäristöä.

”Täällä ei tarvitse pelätä mitään. Myös asioiden testaaminen ja virheiden tekeminen on täällä turvallista. Virheistä kannattaa oppia täällä, ei työelämässä.”

”Meiltä valmistuu puhtaita alan duunareita projektitöihin tai turvalliseen päivätyöhön vaikkapa Ylelle. Mutta tarjoamme myös vahvan ponnahduslaudan kansainvälisiin huipputuotantoihin, high end -paikoille asti. Meidän osaajamme ovat haluttua työvoimaa laajalla alalla”, lehtori Frej Blomqvist korostaa.

Sataedusta valmistuneet ovat kysyttyä työvoimaa

Villilällä on hyvä klangi ja sataedulaiset otetaan hyvin vastaan kentällä. Koulu tukee opiskelijoiden haaveita ja haluja.

”Opettajat kannustavat meitä kaikin tavoin, jotta löydämme sopivia työssäoppimispaikkoja. He antavat sopivia Facebook-ryhmiä, jotka ovat pullollaan erilaisia työpaikkoja. Heillä on myös pitkä lista kontakteja, kuten päättävillä paikoilla olevia koulun entisiä opiskelijoista ja omia aiempia työkavereita. Etenemään pääsee taatusti, jos vain into ja omat taidot riittävät”, Joona ja Eveliina vakuuttavat.

Sataedusta valmistuneille on tarjolla töitä eri puolilla Suomea ja myös rajojemme ulkopuolella.

Info

Pallo on sinulla!

Jos tunnet vetoa alalle, älä mieti enää, vaan hae rohkeasti. Opinnot sopivat kaikenikäisille.

Mukaan pääset

Lue myös:

Joonas, Valtteri ja Emilia kannustavat: ”Tee jotakin järkevää käsilläsi”

Kuivan puun orava kiipeää ketterästi ja kahlaa reippaasti: Sähkö-Maxin työpaikalla voi olla 25 astetta pakkasta tai 30 hellettä

Tältä alalta opiskelijat tempaistaan töihin: Hyvän maun lähettiläät Anni, 21 ja Joni, 33 listaavat kolme syytä hakea oppi Sataedusta

Lue myös: