MainosSataedu

Kuivan puun orava kiipeää ketterästi ja kahlaa reippaasti: Sähkö-Maxin työpaikalla voi olla 25 astetta pakkasta tai 30 hellettä

Tykkylunta tiedossa. Max Karilainen, 18, pakkaa telaketjumönkijän lavetille ja suuntaa sähköasennusporukassa kankaanpääläismetsiin. Hän valmistuu kesällä Sataedusta sähkö- ja automaatioasentajaksi. ”Suosittelen lämpimästi”, karvalakkia tiukempaan sitova Max kehuu oppilaitostaan.

Sähkölinjoilla turvavälineet, kuten maadoituslaitteet, ovat kaiken tekemisen selkäranka. Max Karilaisen kokemuksen mukaan telaketjumönkijä on verraton ajopeli polveilevassa maastossa.


24.1. 10:14

Max valitsi yhdistelmäopinnot ja saa keväällä myös valkolakin. Vatajankoski on hänelle tuttu talo jo useamman vuoden ajalta, nyt menossa on oppisopimus eli palkallinen harjoittelu.

”Olen kasvanut maalla ja kulkenut pienestä pitäen luonnossa jalan ja mopolla. Tykkään työstä, jossa pääsee maastoon, vaikka välillä se kysyy kuntoa. Kesällä linjoilla töitä tehdään helteellä, talvella pakkasessa. Viimeksi tarvoimme pari pylväsväliä eli noin 150 metriä vyötäröön asti ulottuvassa hangessa. Siinä tulee hiki”, Max kertoo.

Moottorisaha pitää tankata ennen huomista työpäivää. Maxia viehättää työn monipuolisuus. Hän viihtyy ulkona maastossa, ja hallissa tehtävät huoltotyöt tuovat mukavaa vaihtelua.

Sähköyhtiössä vastapelurina on luonto, jonka siirrot ovat arvoitus. Myrskyt haastavat ihmisen ja tekniikan. Johtoja on toki vedetty maan alle, mutta ilmajohtoja Vatajankosken alueella on edelleen noin 2 600 kilometriä. Asentajien tärkeä taito onkin ”kuivaan puuhun” eli sähkötolppaan kiipeäminen.

”Vatajankoskella on harjoitustolppa, jota mentiin ylös alas ja hiottiin taitoja”, Max kertoo.

Ole aktiivinen, kysy ja haasta

Max kannustaa hakemaan alalle. Hänellä on työssäoppijoille hyvä vinkki.

”Ole itse aktiivinen. Kuuntele, mitä ammattilaiset sinulle sanovat, seuraa tarkasti ja uskalla kysyä. On arvokasta saada olla erilaisten ihmisten työparina. Näen monenlaisia tekniikoita, joiden pohjalta voin rakentaa oman tapani toimia”, Max sanoo.

Kaksi yhden hinnalla Sähköasentajan opinnoilla suoritat sekä sähkö- että automaatioalan tutkinnot. Saat töitä entistä laajemmalta alueelta.

Hänestä on hienoa seurata raudanlujien ammattilaisten työskentelyä.

”Esimerkiksi puiden kaatamiseen haasteellisissa paikoissa tarvitaan metsurin taitoja, minulle ei vielä sellaisia tehtäviä uskota.”

Auto on pakattu tarkasti ja tiiviisti. Jokaisella työkalulla ja välineellä on oma paikkansa, eikä kohteessa kulu turhaa aikaa etsimiseen.

Vaihtelevat työpäivät

Sähköasentaja on yrityksen käyntikortti. Siksi sosiaaliset taidot ja hyvä käytös ovat erittäin tärkeitä.

”Viime viikolla neuvoteltiin maanomistajan kanssa. Hänen hevosensa järsivät haassa olevia sähkötolppia. Ratkaisimme ongelman vuoraamalla pylvään alaosat ohuella levyllä”, Max kuvailee.

Työhön kuuluu monia kivoja kohtaamisia. Parin tunnin kahlaaminen napaan saakka ulottuvassa hangessa huipentui pannukahvin tuoksuun.

”Vanha pari kutsui sumpille. Tarjolla oli myös tuoretta pullaa.”

Oikea tennarin asento

Vatajankoski on suosittu ja innovatiivinen työpaikka. Maxin esihenkilö, rakentamispäällikkö Jarno Joensuu on pestannut kymmeniä ja taas kymmeniä opiskelijoita töihin ja työssäoppimisjaksoille. Sataedun kasvattina hänellä on harjaantunut silmä.

”Asenteen näkee jo tennarin asennosta. Sataedun nuoret ovat kunnon aineista, ja heistä saadaan meille hyviä uusia osaajia.”

Vatajankosken toiminta-alue on pohjois-eteläsuunnassa 100 kilometriä, asukkaita on noin 20 000. Rakentamispäällikkö Jarno Joensuun kertoman mukaan Sataedusta löytyy motivoituneita, osaavia ja sosiaalisesti taitavia opiskelijoita, joista osa saa töitä heti valmistuttuaan.

Nappaako päivätyö, maistuuko reissuhomma?

”Teemme vahvaa yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Ne vahvistavat opiskelijoiden ammatillista osaamista ja auttavat nuoria työllistymään suoraan opinnoista”, Sataedun opinto-ohjaaja Petri Tyrkkö tietää.

Koulutus antaa laajat uramahdollisuudet, ja työpaikoissa on valinnanvaraa.

”Sähkö- ja automaatioteollisuuteen palkataan jatkuvasti uusia osaajia kokoonpanoon ja kojeistamiseen. Säännöllisen päivätyön lisäksi tarjolla on myös kiinnostavia keikkatöitä oman maakunnan ulkopuolella, ulkomaillakin”, Petri jatkaa.

Tiesitkö? Sataedun jälkeen aukeavat monet jatko-opinnot, esimerkiksi väyläopintojen kautta pääset suoraan SAMKiin.

”Vatajankosken ja Sataedun välinen palvelulupaussopimus tuo joustavuutta ja hyödyttää kumpaakin osapuolta. Me tuotamme osaajia ja tarjoamme henkilöstölle koulutusta, Vatajankoski puolestaan tarjoaa työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja ja tietysti työllistää ison joukon valmistuneita”, Petri Tyrkkö kertoo.

Maxin opiskelukavereista osa on ollut rakentamassa Oulun keskussairaalan uutta leikkaussalia, osa saneeraamassa saamelaismuseota Inarissa tai asentamassa happigeneraattoreita pitkin Pohjoismaita.

Vinkki Kiinnostavatko opinnot ulkomailla? Kansainvälinen vaihto käynnistyy taas koronarajoitusten purkamisen myötä.

Info

Teknologian ala odottaa sinua!

  • Teknologia-alalla on kiinnostavia, hyväpalkkaisia töitä ja Sataedusta saat täsmäkoulutuksen.

  • Alan koulutusta on tarjolla Kankaanpäässä, Kokemäellä ja Ulvilassa.

Kysy lisää Petriltä

  • Petri Tyrkkö, teknologian tiiminvetäjä, opinto-ohjaaja, 040 199 4260, petri.tyrkko@sataedu.fi

sataedu.fi

Lue myös:

Tältä alalta opiskelijat tempaistaan töihin: Hyvän maun lähettiläät Anni, 21 ja Joni, 33 listaavat kolme syytä hakea oppi Sataedusta

Suurten annosten erikoismies, 17-vuotias Perttu täyttää armeijan marssivatsat ja valmistuu itse ammattiin

Sirpa ja Tapio avasivat kotinsa vanhuksille – 86-vuotiaan Sakarin herkistyminen kertoo, miksi hänen on hyvä olla uudessa kodissaan

Lue myös: