MainosSataedu

Suurten annosten erikoismies, 17-vuotias Perttu täyttää armeijan marssivatsat ja valmistuu itse ammattiin

Ennemmin tekijä kuin pänttääjä – tunnistatko itsesi? Valitse kuten Perttu Yli-Rämi, 17. Hän valmistuu Sataedusta ammattiin ja saa samalla palkkaa varuskunnan kauhanvarressa. Yhteishaku lähestyy, hopi hopi hakemaan.

Perttu Yli-Rämi on tottunut varuskunnan keittiössä käsittelemään isoja määriä. Säkillisestä hiutaleita syntyy aamupuuroa nälkäisille varusmiehille.


10.1. 12:48

Perttu kurvaa autolla vieraita vastaan Niinisalon varuskunnan pääportille.

”Sain kortin erikoisluvalla. Asun Jämijärvellä, joten koulu- ja työmatkat sujuvat kätevästi omalla autolla”, toisen vuoden opiskelija kertoo.

Peruskoulun jälkeen Perttu arpoi kahden kiinnostavan alan välillä, mutta ravintola-ala vei voiton sotesta.

Työ on monipuolista. Perttu valmistaa ja pakkaa ruokaa myös metsäleireille sekä vastaanottaa, pesee ja järjestelee palautuvat astiat.

Tuleva kokki suorittaa tutkintoa oppisopimuksella Leijona Cateringissa.

”Tehtävät ovat mielenkiintoisia, työkaverit mukavia ja työstä saa palkkaa. Uskon, että töitä on luvassa jatkossakin.”

Ravintolapäällikkö Vuokko Ylinen huikkaa ovelta kommentin: ”Ei me Perttua täältä enää päästetä.”

Tiesitkö? Leijona Catering on suomalainen ruoka- ja ravintolapalveluja tarjoava yritys, joka työllistää noin 500 ruoka-alan ammattilaista eri puolilla Suomea.

Peruna on perusruokaa. Tässä on valmistumassa muusia jauhelihakastikkeen kaveriksi.

Työ tekijäänsä opettaa on Pertun motto

Pertun työpaikka varuskunnassa on ainutlaatuinen. Hän valmistaa varusmiehille ruokaa varuskuntaravintola Falkonetissa ja maasto-olosuhteissa tarjottavaksi.

”Olen tykännyt kovasti, että opintoja saa nopeasti eteenpäin. Olen enemmän sellainen Tekemällä oppii -tyyppi kuin lukuintoinen. Kun pitää silmät auki, seuraa muiden tekemistä ja uskaltaa kysyä, pärjää hyvin. Olen myös oppinut hyvin aikatauluttamaan omia töitäni”, Perttu listaa.

Perttu asuu kotonaan Jämijärvellä, harrastaa ratsastusta, istuu kotikuntansa nuorisovaltuuskunnassa on yksi Sataedun Kankaanpään toimipaikan tutor-opiskelijoista. Yksi harrastuksista, teatteri, on nyttemmin jäänyt sivummalle. Se on kuitenkin antanut esiintymiskokemusta. ”Ei ollenkaan jännitä olla täydentämässä ruokalinjastoa satojen silmäparien alla”, Perttu kommentoi.

Hänellä on takana jo lounasruokien valmistuksen näyttö, seuraavaksi tulossa on suurkeittiön ruokatuotannon näyttö. Hän arvelee, että kokin perustutkinto on valmis vuoden kuluttua, sen jälkeen hän on jonkin aikaa töissä, mutta varmasti jatkaa opintoja vielä. Sataedussa on hyvät jatkomahdollisuudet.

Puoli litraa kahvia ja kilo suolaa

Haastatteluhetkellä Perttu juo kahvia puolen litran peltimukista. Miten jämijärveläisnuorukainen mukautui tällaisiin megakokoihin?

”Olen tottunut tekemään kotona ruokaa ja leipomaan. Tottahan alkuun kesti hetken oppia isojen massojen ruokaohjeet ja -mitat. Yllättävän hyvin kaikki on kuitenkin sujunut.”

Varuskunnan keittiössä termit ripaus ja hyppysellinen voi unohtaa, persiljapuskatkin ovat kukkakimpun kokoisia.

”Kerran olin mokata karjalanpaistin lukemalla ohjeesta maustemäärän väärin, mutta sekin saatiin onneksi pelastettua”, Perttu paljastaa.

Aamutöikseen Perttu pesi 50 litran pikkupatoja, mutta useimmiten aamupuurot porisevat 300 litran padoissa. Ja juu. Kyllä. Torstai on hernekeittopäivä. Silloin hernesäkki jos toinenkin kulkee Pertun olkapäillä varastosta soppatykkiin muhimaan.

Esimerkiksi aamupuuron ryydittäjäksi ei muutamasta lusikallisesta ole, vaan suolaa heilahtaa helposti paketillinen.

Joustavasti ammattiin, hyvä työllisyystilanne

Omalle uralle ja opintoihin on Sataedussa monta väylää.

”Monimuotoinen koulutus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia ja oppisopimuksella pääset helposti kiinni käytännön tekemiseen. Meillä Sataedussa on hyvät verkostot ja voimme tarjota monenlaisia oppisopimuspaikkoja opiskelijoiden omien mieltymysten, toiveiden ja tavoitteiden mukaan”, lehtori Tiina Grönholm kannustaa.

Hän kannustaa peruskoulun päättävien nuorten vanhempia vinkkaamaan Sataedun koulutusmahdollisuuksista.

”Jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Esimerkiksi ravintola-alalla on hyvin töitä tarjolla tulevaisuudessakin.”

Info

Pääset helposti mukaan kivaan porukkaan

sataedu.fi

Lue myös:

Sirpa ja Tapio avasivat kotinsa vanhuksille – 86-vuotiaan Sakarin herkistyminen kertoo, miksi hänen on hyvä olla uudessa kodissaan

Oppisopimuksella pääset pitkälle ja palkka juoksee: Konkarin ja keltanokan kokemukset kannustavat

Rohkelikko-Johannan tarina kannustaa hoitoalalle: ”Itse luulin, etten ikinä sovellu – Miten väärässä olinkaan”

Lue myös: