MainosSataedu

Sirpa ja Tapio avasivat kotinsa vanhuksille – 86-vuotiaan Sakarin herkistyminen kertoo, miksi hänen on hyvä olla uudessa kodissaan

Sakarin ja Jarmon tyttäret halusivat isilleen turvallisemman arjen. Sirpa kertoo, miksi haluaa toimia perhehoitajana ja hoitaa ikäihmisiä kotonaan.

Sirpa ja Tapio Tuomikosken perhe kasvoi kahdella kahdeksankymppisellä, kun Sirpa jatkoi uraansa perhehoitajana ja perusti perhekodin. Sataedu valmentaa ja kouluttaa perhehoitajia ja perhekodin perustajia työhön.


9.12.2021 17:52

Sakari Korpisalolla alkoi olla omakotitalossa turvaton olo. Takana oli kaatumisiakin. Tytär halusi isälleen turvaa, kellon ympäri.

”Passaavat vähän liiankin hyvin. Ei näin hyvää paikkaa olekaan”, sanoo Sakari Korpisalo.

Ääni värähtää liikutuksesta ja silmistä näkyy kiitollisuus. Sakarilla on nyt uusi koti, jossa on hyvä elää. Turvallisuutta luovat ihmiset, joita on läsnä ympärivuorokautisesti.

Hän ja ikätoveri Jarmo Kuohukoski muuttivat noin puoli vuotta sitten Porin Uudellekoivistolle Sirpa Tuomikosken ja puoliso Tapion luokse. Koti on nyt heidän kaikkien yhteinen.

Tiesitkö? Kun ikäihminen tarvitsee kotihoitoa enemmän turvaa arkeensa, mutta laitoshoito ei ole vielä ajankohtaista, on perhehoito on hyvä ratkaisu. Sataedu valmentaa ja kouluttaa perhehoitajia ja perhekodin perustajia työhön.

”Kyllä minä nyt olen sitä mieltä, että tänne minä jään asumaan”, totesi Sakari Korpisalo, kun oli tutustunut uuteen kotiinsa.

Kukin on kuin kotonaan

Viihtyisän olohuoneen takassa räiskyy tuli.

”Tässä me katsellaan yhdessä telkkaria. KotiTV:stä tulee hyvää ohjelmaa senioreille”, Sirpa esittelee olohuonetta.

Keittiön pöydän ääressä pelataan maijaa.

”Tapio tykkää pelata miesten kanssa. Heistä on tullut kavereita. Jarmo alkaa pelatessa jutellakin enemmän.”

Sirpa tietää tämän, koska on elänyt uusien perheenjäsentensä kanssa ympärivuorokautisesti viime heinäkuusta lähtien. Tuolloin hoitoalalla elämäntyönsä tehnyt Sirpa päätti miehensä kanssa perustaa perhekodin.

”Parempi täällä on, kuin olla yksin”, Uudellakoivistolla lapsuutensakin viettänyt Jarmo Kuohukoski sanoo. Hero-koira hakeutuu usein Jarmon rapsuteltavaksi.

Inhimilliselle ja kodinomaiselle vanhustenhoidolle on tilausta. Sirpa on työssään vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa nähnyt eri tavat hoitaa ikäihmistä.

”Ihminen pysyy toimintakykyisenä, kun saa touhuta itselleen tärkeiden asioiden parissa turvallisessa ympäristössä”, Sirpa sanoo.

Fakta

5 faktaa perhehoidosta

  • Kunnalla ja perhehoitajalla on toimeksiantosopimus.

  • Perhehoitajan työstä maksetaan palkkio ja kulukorvaus.

  • Perhehoitaja voi toimia myös kotihoidon tukena ja yöpyä ikäihmisen luona vaikka viikonloppuisin.

  • Omaishoitaja voi sopia omaisensa intervallijaksoista perhehoidossa.

  • Perhehoidossa on pysyvä ja tuttu hoitaja, joka tunnistaa muutokset hoidettavan voinnissa.

Sitova ja palkitseva elämäntapa

Asumismuoto herättää kysymyksiä: Voivatko omaiset tulla ovesta milloin haluavat? Onko päivissä aikataulua? Miltä tuntuu ottaa vieraita ihmisiä omaan kotiin asumaan? Sirpa vastaa tyynesti.

”Omaiset voivat tulla, tämä on heidän isänsä koti. Yhteistä aikataulua ei ole, vaan he saavat elää ja olla täällä omaan luontaiseen rytmiinsä. Ulkona käydään, jos käydään, yhdessä. Saunottamisessa Tapio on avuksi.”

Perhehoito soveltui Sirpan ja Tapion elämään.

”Olemme molemmat eläkkeellä, mutta kaipasin sitä, että voisin olla hyödyksi. Jarmon ja Sakarin myötä saimme myös mukavaa seuraa, uudet perheenjäsenet”, Sirpa kuvailee.

Iltapäivällä kokoonnutaan keittiön pöydän ääreen pelaamaan korttia. Jarmo innostuu toisinaan auttamaan kahvinkeitossa ja pöydän kattamisessa. ”Asukkaat saavat ottaa osaa kodin askareihin vointinsa ja halujensa mukaan”, sanoo Sirpa.

Sirpoja suurilla sydämillä tarvitaan

Iäkkään vanhemman hyvinvointi ja turvallisuus huolettaa monia. Pärjääkö hän enää kotonaan? Ehkä kotihoito ei enää riitä, mutta laitoshoidonkaan aika ei ole vielä. Perhehoito on vähemmän tunnettu vaihtoehto. Mutta kuka soveltuu perhehoitoon?

”Hoitopäätös perustuu palvelutarpeen arvioon, jonka tekee kunnan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset”, sanoo useita perhehoitajia valmentanut sosiaali- ja terveysalan tuntiopettaja Sini Lahtinen Sataedusta.

”Yöaikaan pitäisi nukkua. Ja pitää tietysti tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Suurella osalla perhehoidettavista on muistisairaus”, jatkaa Sirpa perhehoidettavan edellytyksistä.

Perhehoitajia kaivataan Satakuntaan lisää, tietävät Sataedun Sini Lahtinen ja Heli Sulkava.

Sataedussa vastataan työelämän tarpeisiin ja koulutetaan osaajia alalle, jolla tulevina vuosikymmeninä riittää töitä.

”Yhä useampi haluaisi valita läheiselleen perhehoidon. Pysyvät ihmissuhteet, turvallisuus ja toimintakykyä tukeva kodinomaisuus ovat perhehoidon kiistattomat vahvuudet”, sanoo Sataedun koulutuspäällikkö Heli Sulkava.

Omaiset osoittavat kiitollisuuttaan avoimesti.

”Kyllä me isästä jouluna huolehditaan, jotta te pääsette oman tyttärenne luo, omaiset sanovat meille. Arvostus näytetään ja tuntuuhan se hyvältä, vaikka pyyteettömästi ja omasta tahdostamme me tätä teemme.”

Arki soljuu perhekodin jouluisessa tunnelmassa kotoisasti.

”En minä kyllä täältä enää mihinkään lähde, en ainakaan ensimmäisestä käskystä”, veistelee Sakari nojatuolistaan.

Fakta

Uutta Sataedussa: Perhehoitajien koulutus

  • Perhehoidon koulutus alkaa Sataedussa 2.2.2022, ilmoittaudu 19.1.2022 mennessä

  • Kesto noin 8 viikkoa

  • Valmiudet koulutukseen tarkastellaan henkilökohtaisesti, sote-alan koulutus ei ole välttämätön

  • Edellytyksinä: henkilökohtaiset ominaisuudet, työkokemus, sitoutumismahdollisuus, yhteistyökyky omaisten ja kunnan kanssa

  • Kysy lisää: Sini Lahtinen, opettaja, 040 1994 136, sini.lahtinen@sataedu.fi

Tutustu perhehoitajakoulutukseen

Lue myös:

Oppisopimuksella pääset pitkälle ja palkka juoksee: Konkarin ja keltanokan kokemukset kannustavat

Rohkelikko-Johannan tarina kannustaa hoitoalalle: ”Itse luulin, etten ikinä sovellu – Miten väärässä olinkaan”

Oppisopimus mahdollistaa parhaiden palkkaamisen sotealalle

Lue myös: