MainosSataedu

Rohkelikko-Johannan tarina kannustaa hoitoalalle: ”Itse luulin, etten ikinä sovellu – Miten väärässä olinkaan”

Hoitoala oli Johanna Laineelle ehdoton nou nou. Hän kammosi verta ja pelkäsi vanhuksien kohtaamista, lukihäiriökin kiusasi. Miten väärässä hän olikaan. Johannalle ponnahduslauta ammattiin ja jatko-opintoihin oli Sataedun hoiva-alan ammattistartti. Varsinainen sankarien tupa.

Lämpöä ja läheisyyttä. Johanna Laine ja Mirja Nikkonen istahtivat puutarhakeinun varjoon juttelemaan mukavia.


13.7.2021 6:00

Nelikymppinen lähihoitaja Johanna istuu keinussa käsi kädessä 86-vuotiaan Mirja Nikkosen kanssa. Johanna on Attendon hoivakodissa pidetty työntekijä niin asukkaiden kuin työkavereiden keskuudessa. Tie nykyiseen ammattiin ei kuitenkaan ollut itsestään selvä, vaan se vaati Johannalta reilun kulauksen rohkeutta ja kannustusruiskeen jos toisenkin. Ura avautui Sataedun hoiva-alan ammattistartista. Syksyllä hän jatkaa ammattikorkeakoulun sosionomiopintoihin.

– Lukion jälkeen aloitin kemian opiskelut, jotka tyssäsivät allergiaan. Sitten kokeilin monenlaista kudontakurssista artesaaniopintoihin. En millään tahtonut löytää uskoa omiin kykyihini.

Johanna suosittelee hakemaan rohkeasti hoiva-alalle. Sataedun ammattistartti on hyvä matala askel, ellei halua heti hakeutua perustutkintoon tai hoiva-avustajakoulutukseen. – Oli hienoa näyttää itselle ja muille, mihin pysyn opiskelijana sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena.

Rohkeasti sankareiden tupaan

Sataedun ammattistartti on harrypotteristi sanottuna varsinainen sankareiden tupa. Siellä kaivetaan esille uinuva itseluottamus ja rohkeus.

– Löysin ammattistartin työkkärin kautta. Epäilin, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla. Käytännönläheisyys teki vaikutuksen, sain myös todella paljon kannustusta ja huomasin pian viihtyväni. Jatkoin lähihoitajaopintoihin, valmistuin ja varmistin jatko-opiskelupaikan SAMKissa väyläopintojen kautta.

Johanna voitti itsensä monessa suhteessa.

– Tein harjoitteluja mielenterveys- ja päihdepuolella. Huomasin, kuinka tärkeätä työtä siellä tehdään ja kuinka hyvin se sopi minulle. Myös vanhus- ja vammaistyö sujuu minulta erittäin luontevasti, vaikka aiemmin luulin sitä epämukavuusalueekseni. On kiva olla väärässä.

– Tunnen olevani täysin oikeassa paikassa, vaikka aluksi epäilin soveltuvuuttani alalle. Koulutus rohkaisi ja Sataedun ihanat opettajat kannustivat joka vaiheessa.

Lukihäiriö ei haitannut tahtia

Opiskeluun on tuonut lisähaastetta vaikea lukihäiriö, joka vaatii Johannalta tavallista tiukempaa keskittymistä. Välillä se oli torpata koko etenemisen.

Johanna kiittelee opintopolun joustavuutta ja yksilöllisyyttä.

– Jokainen saa tarvitsemiaan erityisjärjestelyjä. Loppujen lopuksi itse tarvitsin niitä suhteellisen vähän. Motivaatio oli kohdallaan ja korona-ajan etäopiskelu sopi minulle hyvin. Se rauhoitti ja lisäsi keskittymiskykyä. Opiskelin innokkaasti, usein vauhti oli niin huima, että opettajat joutuivat toppuuttelemaan.

Sataedun opettajat ja ohjaajat saavat roppakaupalla kehuja.

– Välillä paniikki oli ottaa vallan, mutta sain hienosti tukea ja matka on jatkunut.

Johanna ja hoitokodin johtaja Laura Saine vaihtavat ajatuksia ja käyvät läpi työpäivän kulkua.

Välillä pannaan tanssiksi

Nykyinen työpaikka saa kehuja.

– Täällä saan olla täysin oma itseni. Voin panna vaikka yhtäkkiä tanssiksi, jos siltä tuntuu. Meillä nauretaan paljon ja tunnen olevani täysin oikealla alalla. Suosittelen lämpimästä heillekin, jotka eivät koskaan kuvitelleet sopivansa hoitoalalle. Kokemuksesta tiedän, että tunne voi johtaa pahasti harhaan.

Syksyllä alkavia sosionomin opintoja hän odottaa innolla.

– Ennen ensimmäisenä tuli aina mieleeni epäilys, onkohan minusta tähän. Tästä olen onneksi päässyt eroon.

Olen oikealla alalla ja saan suorittaa tutkinnon, josta oikeasti välitän.

Jaaha. Eikös lähdetä päiväkaffeelle.

Johanna on valmis haasteisiin myös vapaa-aikanaan. Hän antoi kodin vaikeaksi luonnehditulle beauceron paimenkoira Agulle. Nyt vuorovaikutus sujuu ja erottamaton parivaljakko harrastaa yhdessä agilityä.

Fakta

Hoiva-alan ammattistartti – Sinunkin tiesi työhön

  • Käytännönläheinen työvoimakoulutus

  • Hoiva-alasta kiinnostuneille työttömille ja työttömyysuhanalaisille hakijoille

  • Ensisijaisesti 20 vuotta täyttäneille

  • Tarjoaa tukea ja ohjausta jatkokoulutuksiin ja työnhakuun

  • Haku auki 16.8.2021 asti

  • Koulutuspaikka Sataedu Ulvila

  • Kesto 6.9.–17.12. 2021

Lisätietoja:

Piia Lahti

p. 040 1994 154

piia.lahti@sataedu.fi

sataedu.fi

Lue myös: