MainosPorikorttelit

Pirullisen porilainen Korttelifestari tarjoilee liveä kahdella lavalla – Lue esiintyjien kettuilukestävyys, testaa omasi ja osallistu piruilulla kilpailuun, josta voit voittaa Porin Piru -korun tai -tatuoinnin

Korttelifestari valtaa Porin keskustan venetsialaisviikonlopun lauantaina 29. elokuuta. Festarin teemana on porilainen yhteisöllisyys, joka kaupungissa vääntyy myös lempeään muotoon Vi**uilu on välittämistä. Laadimme testin, jolla mittaat oman piruilunsietokykysi. Voit jättää myös oman lempipiruilusi ja osallistua Porin piru -kisaan.

Porilainen ToniSami eli Toni Koivisto esittää Korttelifestareilla improvisoitua räppiä suoraan omasta päästään yleisön antamista aiheista. ToniSamin W-käsimerkki symboloi suvaitsevaisuutta.


11.8.2020 6:00 | Päivitetty 18.8.2020 11:18

Tapahtuma valtaa kauppatorin, kävelykadun ja Eetunaukion. Ohjelmaa on kahdella lavalla, ja mukana on porilaisia bändejä, seuroja ja yhdistyksiä sekä muita toimijoita, jotka järjestävät oheisohjelmaa. Torilla pääsee tutustumaan porilaiseen opiskelijaelämään saunomalla ja sitsilauluilla, FC Jazz tuo torille puhallettavan jalkapallokentän.

Porilainen on vähäpuheinen, mutta karkean suorasukainen. Jos stadilainen small talk on sokeria, niin porilainen merisuolaa. Aukaisemme kitamme vain harvoin ja hetkeksi kerrallaan – siksi sanatkin ovat typistyneet. Ehkäpä Kallon pärskeet ovat kuivattaneet suupielemme pysyvästi? Suorapuheisuus on porilaisten tavaramerkki ja viesti siitä, ettei meillä – poka – turhaan nöyristellä.

Piruiluun liittyy käänteisyys. Tiedäthän. Kun porilainen kehuu ylisanaisesti, hän sanoo: ”Olishan se huonomminkin voinut mennä.” Uuden mekon esittelypyörähdys saa kehuvan myönteisen kommentin: ”Ei paskempi”. Tätä käänteissanailua tukee mojovasti se, että Korttelifestarit järjestetään Porin kaupungin myöntämällä Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla.

Lukijoiden piruilupoiminnat – pistä paremmaksi

Jätkäl o nii luakatont touhuu et lähr ny vaik Raumal kaltastes sekaa! Wille

"Polje ny vi**uu" jos joku tulee morolle polkupyöräl tai käyttää auton sijast pyörää. Uusporilaine

Priimaa lähdit tekemään, mutta toi näyttää kyllä sitten aivan raumalaisen tekemältä. Kettuilu14

Moniko Äijännsuon yleisöstä on ollut syntynyt, kun Lukko on viimeksi voittanut Liigamestaruuden? Varmaan yhtä moni, jotka ovat TE-keskuksen kautta hakeneet Rauman lentokenttävirkailijoiksi. Hitsarikatsomo

Linkkariasemal ulkopaikkakuntalaine kysy porilaiselt kelloo. Porilaine katso alt kulmai ja mietti mielessää et mitähä se tollaki tarkotti. Takapiru

Jätä oma piruilusi! Osallistu tästä kilpailuun ja voita Porin Piru -koru tai Porin piru -tatuointi

Esiintyjät paljastavat oman piruilukestävyytensä

Eetunaukion ja kauppatorin lavoille nousee Korttelifestareilla parikymmentä bändiä ja ryhmää. Kyselimme esiintyjiltä kommentteja omasta piruilukestävyydestään.

Räppäri ToniSami kestää porilaista piruilua semihyvin.

– Olen sentään battleräppäri, ja battlessahan kettuillaan improvisoidun räpin muodossa toiselle oikein urakalla.

ToniSamin mielestä porilainen kuittailu on aitojen tunteiden peittämistä ironiaan ja sarkasmiin.

– Se tulee ulos nokkelana kettuiluna tai vaan suorana vi**uiluna. Jos olet oikein onnekas, saatat nähdä porilaisen jopa mukavana, ilman sarkasmia.

Malliesimerkiksi käy ToniSamin mielestä porilainen kiekkokulttuuri.

– Auta armias, jos auot porilaiselle lätkäfanaatikolle päätäsi Porin Ässistä. Silloin o korvat kipeet.

”Täydet kymmenen pistettä piruilussa”

Tiina Kudjoi Gaia Tribal Dancers -ryhmästä uskoo oman piruilunsietokykynsä vaihtelevan päivien mukaan. Joskus se on asteikon alapäässä, toisinaan jopa ihan kiitettävän luokkaa. Omaksi suosikikseen Tiina nostaa sloganin: ”Paskaaks tässä”.

Beer Picnickin Veskun mielestä porilainen piruilu on tasapuolista kuittailua kaikille – ja ehdottomasti vain rakkaudella. Uusille porilaisille ja ulkopaikkakuntalaisille Vesku avaa kaupungin tapaa lauseella: Vi**uilu on välittämistä.

Tuomas Taimella (Two of Us) on selkeä kuva omasta piruilunkestokyvystään.

– Olen aina ollut kympin oppilas, joten annan tässäkin suhteessa itselleni arvosanaksi täydet 10 pistettä.

Two of Us

Onko porilainen piruilu sinusta sisäänpäin lämpiävää naamailua muualta tulleille, tasapuolista kuittailua kaikille, itseironista pilkantekoa vai älyllistä sanailua?

– Porilaisen piruilun erottaa tavallisesta päänaukomisesta se, että se on kaikkea tätä. Porilainen osaa lukea tilanteita ja vastapelureitaan hyvin ja luo vi**uilun monenlaisten keinojen avulla kanssaihmisiinsä tavallista syvemmän henkisen siteen, Tuomas kiteyttää.

Studio Moven Katri Marmela luonnehtii porilaisten tapaa kettuilla kieroutuneeksi, hyväntahtoiseksi porilaiseksi huumoriksi. Katrin malliesimerkki tästä on lause: ”Nätti ku sika pienen.”

Herkkä nenä kaipaa älykkyyttä

Yksi Korttelifestarin esiintyjistä on Nenä.

– Herkkänä taiteilijana kestän porilaista vi**uilua verraten huonosti. Asteikolla 1–10, sietokykyni on 2, hyvänä päivänä 3.

Nenä leimaa porilaisen ja ylipäätään länsirannikkolaisen piruilun aika sisäänpäin lämpeneväksi.

– Usein se on vain kovaäänistä mesoamista. Kaipaisin dynamiikkaa ja älykkäämpiä variaatioita.

Nenä kyseenalaistaa myös termin ”vi**uilu on välittämistä”.

Kalle Talonen & Nenä

– Ei kuulosta varsinaisesti miltään kivakoulu-retoriikalta. Yhtä huonosti toimiva sanonta on ”mikä ei tapa, vahvistaa”. Jotkut kekseliäät porilaiset, kuten Harri Vilkuna, ovat osanneet onnistuneesti hyödyntää myyttiä porilaisesta vi**uilusta markkinoinnissaan.

Toni G Komplikaatiosta muistuttaa mieleen osuvan, Pulkkisessa seikkailleen porilaisen taparikollisen lentävän lauseen: "Hyvä, et saitte kii mu ny" ja MPR-bändin Einari Vuorisen mielestä ”Reposaari – vaiks kui kaukan ja iha outoi ihmisii" on mahtavaa ja täysin harmitonta itseironiaa. Einari kaipaa myös lisää positiivisuutta ja rakkausjuttuja porilaisiin suihin.

Komplikaatio

Perusrokkia vetävän Creedin Jannen kommentti päättää kauniisti koko piruilukudelman:

– Menny Maiju vi**ttuu.

Creed

Tiesitkö? Porilainen pirullisuus juontaa juurensa vanhaan sanontaan: Jos Porist oot niin piru oot, mut jos Kokemäelt ni koko perkele.

Vinkki: Porilaiset liikkeet ovat vahvasti mukana Korttelifestarin vietossa takomalla pirullisen kovia tarjouksia.

Tee testi ja mittaa oma piruilunsietokykysi

Lue myös: