MainosSatasecurity Porin Lukko

Porilainen yritys on edelläkävijä lakisääteisissä laitteissa, joita emme missään tapauksessa haluaisi tarvita

Kukapa kaipaa kylään varasta tai tulipaloa. Paikallinen asiantuntija neuvoo, kuinka varautua kutsumattomiin vieraisiin.

Jukka Kehusmaan (vas.) luotsaamalla Satasecurity Porin Lukolla on huoltosopimus Asunto Oy Porin Linnainmaankulman paloteknisistä laitteista. ”Koska kerrostalo on kiinteästi osa päiväaikaan vilkasta tavarataloa, järjestelmän testaaminen tehdään osittain yöllä“, Kehusmaa ja isännöitsijä Jari Jokiniemi tietävät.


2.3. 20:18

Palovaroitin on halpa henkivartija

Lain mukaan jokaisessa asunnossa, majoitustilassa ja nukkumiseen käytettävissä tilassa kuten hytillisessä veneessä tulee olla palovaroitin. Tiesitkö, että uudisasuntoihin tulee asentaa sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet paristoilla toimivien sijaan?

Savu ja lämpö nousevat ylöspäin, siksi palovaroitin sijoitetaan mahdollisimman korkealle kattoon, vähintään puolen metrin päähän seinistä ja muista esteistä. Verkkoon kytkettyjen varoittimien toiminta kuitenkin varmistetaan paristolla sähkökatkojen varalta.

Lämpötila nousee pelastustoimen mukaan neljässä minuutissa jopa neljäänsataan asteeseen.

”Pariston vaihtaminen katon rajassa on hankalaa, jopa vaarallista. Siksi meidän järjestelmissämme ei ole paristoja, vaan palovaroittimen varavirtalähteenä toimii akku, joka on sijoitettu silmien korkeudelle ja käsien ulottuville”, yrittäjä Jukka Kehusmaa Satasecurity Porin Lukko Oy:stä vinkkaa.

Nopeus on tulipalon sattuessa elintärkeää, sillä lämpötila nousee pelastustoimen mukaan neljässä minuutissa jopa neljäänsataan asteeseen. Palovaroitin tunnistaa savukaasut jo pieninä pitoisuuksina ja hälyttää voimakkaasti. Se on toimiessaan edullinen henkivartija.

Muista: Jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliötä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Huoltovastuu on omistajalla

Jari Jokiniemi Porin Isännöintipalvelusta ja Jukka Kehusmaa Satasecurity Porin Lukosta tutkivat tornitalon turvatekniikan piirustuksia.

Porin maamerkille, 16-kerroksiselle tornitalolle, on omaleimaista sijainti Sokoksen tavaratalorakennuksen ja ajorampeilla saavutettavien pysäköintitasojen yhteydessä.

Näin korkean kerrostalon palo- ja poistumisturvallisuus edellyttää erityisiä ratkaisuja, koska pelastautuminen on haastavampaa. Sammutus-, paloilmoitin-, varavalo- ja savunpoistojärjestelmillä varmistetaan turvallinen poistuminen.

Näin korkean kerrostalon palo- ja poistumisturvallisuus edellyttää erityisiä ratkaisuja.

Vaativien henkilöturvallisuuskohteiden suunnitteluun ja rakentamiseen tarvitaan useiden asiantuntijoiden yhteistyötä. Siten eri turvajärjestelmät saadaan integroitua keskenään, ja ne myös toimivat toivotusti vaaratilanteessa.

Satasecurity Porin Lukko tarkastaa ja huoltaa tornitalon turvatekniikan laitteiden soveltuvuuden ja kunnon. Paloilmoitin, varavalot ja muu poistumisturvallisuuteen liittyvä laitteisto tarkastetaan kerran vuodessa ja savunhallinta kaksi kertaa vuodessa.

”Turvallisuus ja laitteiden toimintakunto asuinkiinteistöissä on omistajan tai haltijan vastuulla”, isännöitsijä Jari Jokiniemi painottaa.

Sanastoa: Palovaroitin on nimensä mukaisesti varoittava laite. Paloilmoitin puolestaan hälyttää automaattisesti hätäkeskukseen ja ohjaa palo-ovien ja hissien toimintaa.

Turvallinen oppimisympärstö ja harrastustila

Rakennuttaja, insinööri Miika Pennanen ja rehtori Jaana Kujansuu Vähärauman uuden koulun liikuntasalin ovella. Liikuntasalin ovissa ei ole kahvoja vaan vahvan poistumistien vaatimukset täyttävä puomi, joka avautuu hätätilassa helposti.

Koulut ovat erityisiä kohteita paloturvallisuuden ja palo-osastoinnin kannalta. Päiväsaikaan käytävillä virtaa suuria henkilömääriä. Iltaisin tilat palvelevat tapahtumissa kävijöitä ja vapaa-ajan harrastajia.

Ovien lukituksella on koulussa monta tehtävää: estää asiattomien pääsy sisälle ja sallia hätätilassa käyttäjien nopea ulospääsy sekä pelastusviranomaisten kulkeminen. Sen vuoksi on tärkeää, että lukitus- ja heloitus täyttävät nykyiset poistumisteille asetetut vaatimukset.

Rakennuttajien valitsemilla suunnittelijoilla on iso vastuu.

Rakennuttajien valitsemilla suunnittelijoilla onkin iso vastuu tuntea niin lukitus, kulunvalvonta, oviautomatiikka ja paloilmoitin, puhumattakaan näiden toimintojen yhdistämisestä.

”Jälkeenpäin korjaaminen on aina kalliimpaa, joskus mahdotonta”, Kehusmaa muistuttaa ja kannustaa ottamaan yhteyttä paikalliseen asiantuntijaan jo ennen rakennusurakan kilpailuttamista.

Info

Nykyaikaiset poistumisteiden kahvat ja vetimet ovat antibakteerisia. Kahvojen muotoilun ansiosta niihin ei jää kiinni vaatteista hätätilanteessa.

Satasecurity Porin Lukko Oy

Vahvuudet:

  • tekninen ammattitaito

  • rakennus- ja turvallisuusteknologian ymmärtäminen

  • lainmukaisuus

  • käyttäjä- ja asiakaslähtöisyys

  • jatkuva, oma tuotekehitystyö

  • suunnittelu, asennus, testaus ja huolto

  • älykkäät, dataa keräävät järjestelmät

  • virallinen paloilmoitinliike

porinlukko.fi