MainosK-Citymarket Pori Puuvilla

Tämä kinkku on joulupöydän johtotähti: lihamestarin nikseillä onnistut varmasti

Monen asiakkaan toive on iso, luuton joulukinkku. Onnistunut lopputulos vaatii vahvaa ammattitaitoa, käsityötä ja vähän taikatemppujakin. Puuvillan Cittarin lihamestari johdattaa meidät Premium-kinkkujen maailmaan.

Älä paista liikaa, jos haluat kinkusta mehukkaan. Lihamestari Lauri Peltonen tekee kinkkuun voimakassinappisen hunnun.


1.12.2022 10:18

Kinkkujen mersut ovat satakuntalaista viljapossua. Premium-kinkkuja on kolme eri mallia ja jokaisesta monta kokoa.

”Voin suositella Premium-kinkkuja selkä suorassa. Possut ruokitaan ainoastaan puhtaalla viljalla, mikä tuntuu maussa. Liha on hyvälaatuista ja kinkut erittäin siistejä”, lihamestari Lauri Peltonen kertoo.

Kaikki Premium-kinkut valmistetaan käsityönä.

”Luuton on myös vähärasvaisempi, siitä siivotaan rasva ja nahka tarkasti pois. Kaikki on syötävää – paitsi verkko!”

”Kinkkukirja täyttyy hyvää vauhtia. Kannattaa varata ajoissa”, Lauri muistuttaa.

Premium-kinkkuja on monta eri kokoa. Pidä kiirettä, sillä kinkkukirja täyttyy kovaa vauhtia.

Lämpömittari auttaa onnistumaan

Parhaan lopputuloksen saat, kun kinkun sisälämpötila on uunin laitettaessa kymmenen astetta.

”Satsaa kunnolliseen lämpömittariin. Kiinnitä se kinkun paksuimpaan kohtaan. Varo luuta, jos paistat potkallista kinkkua. Käytä reilunkokoista paistopussia, voit myös nostaa kinkun ritilälle uunipannun päälle. Varmista, että pannussa on vettä, jottei lihasneste pala kiinni”, Lauri neuvoo.

Paista kinkku noin sadassa asteessa. Nyrkkisääntönä on tunti per kilo, mutta varmimman tuloksen kertoo lämpömittari.

”75-asteinen kinkku on selkeästi mehukas. Jos haluat murenevan, jatka kypsennystä. Muista, että liha jatkaa kypsenemistä uunista oton jälkeenkin.”

Varmista, että välineet ovat kunnossa. Hanki kunnollinen lämpömittari ja teroita veitsi ajoissa.

Sinappihuntuun kunnolla makua

Poista verkko mahdollisimman pian uunista ottamisen jälkeen. Kaunis sinappihuntu kruunaa komeuden.

”Itse käytän voimakkaan makuista sinappia. Päälle ripottelen korppujauhoja”, Lauri kertoo.

Cittarin laaja sinappihylly on tutustumisen arvoinen.

Kinkun pinnan voi koristella ruudukkokuviolla ja vaikka neilikoilla.

Cittarin laaja sinappihylly on tutustumisen arvoinen. Yksi tykkää makeasta, toinen ärjyn tulisesta. Vai teetkö aivan oman?

Liemestä syntyy maukas kastike

Kinkkukastike täydentää makuelämyksen. Anna paistoliemen jäähtyä. Kuori sitten valkoinen rasva päältä ja hävitä se oikeaoppisesti: ei viemäriin eikä luontoon.

”Jatka paistolientä vedellä. Keitä ja suurusta vaikka maissijauholla. Makua voi korostaa omenalla, sinapilla tai rouhitulla pippurilla. Myös jouluiset maut, kuten kaneli, sopivat hyvin. Loraus kermaa ja kastike on valmis pöytään”, Lauri sanoo.

Kinkku pääsee myös kauppias Jaakko Kauppisen vahvasti kalapainotteiseen joulupöytään.

Osta oikeankokoinen kinkku

Koronavuosina suuret sukujoulut siirtyivät, mutta nyt vuoden suurta juhlaa kokoonnutaan viettämään isollakin porukalla. Lauri kannustaa miettimään kinkun kokoa tarkasti.

”Joulupöydässä on paljon muutakin herkkua, joten kinkun kokoa ei kannata liioitella. Vaikka kinkku hyvää onkin, ei ole tarkoituksenmukaista syödä sitä 1,5 viikkoa tai vielä pahempaa, heittää lihaa roskiin.

Aiemmin kinkun jämistä keitettiin hernekeittoa, mutta nuori polvi ei enää ole yhtä innokas rokankeittäjä.”

Vinkki: Cittarin jouluvalikoimasta löydät myös tuoreet ja palvatut kalkkunat, perinteiset kylkirullat, pateet ja monet muut lihaherkut.

Pulled porkia uudeksivuodeksi

Joulukinkku taipuu myös muuksi. Tee uudenvuodenjuhliin tai vaikka ulkoilupäivän päätteeksi pulled porkia.

”Kypsennyksen salaisuus on slow and low eli hitaasti ja matalassa lämpötilassa. Varmista, että nestettä on riittävästi. Mausta cokiksella ja bbq-kastikkeella. Nauti patongin välissä raikkaan salaatin kanssa”, Lauri vinkkaa.

Info

Toimi nopsasti

Tee tilaus Kinkkukirjaan verkossa tai Cittarin palvelutiskillä.

Voit myös soittaa 010 538 5982 tai

lähettää sähköpostia puuvilla.kitchen@citymarket.fi

Kinkut voi noutaa 16. joulukuuta alkaen.