Satakunnan hyvinvointialueella on lähdetty panostamaan kulttuurihyvinvointiin.
”Kulttuurin ja taiteen kokemukset vähentävät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Ne lisäävät tutkitusti onnellisuutta ja voimavaroja elämässä”, kiteyttävät projektisuunnittelijat Outi Lähteenlahti ja Paula Kaukiainen Satasairaalan Satakulttuuria-hankkeesta.
Kulttuurireseptin saa esimerkiksi Satasairaalan OLKA-pisteestä, Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisasta tai Harjavallan sairaalan toiminnallisista terapioista.
Mukaan matalalla kynnyksellä
”Kulttuurireseptejä jaetaan kaikille, joilla on syystä tai toisesta haasteellinen elämäntilanne. Taiteen kokeminen auttaa ennaltaehkäisevästi, mutta toimii myös kuntoutusvaiheessa ja akuutissa tilanteessa,” Paula kertoo.
Kulttuurireseptillä ihmisiä kannustetaan lähtemään mukaan hyvin matalalla kynnyksellä.
Tiesitkö? Jokaisella meistä on kulttuurisia tarpeita ja oikeuksia. Näiden tarpeiden täyttyminen on kulttuurihyvinvointia.
”Oman alueen kulttuurikohteisiin on helppo lähteä tutustumaan. Samalla saat elämyksiä ja mielekkäitä kokemuksia,” Outi jatkaa.
Kulttuurireseptin voi hakea esimerkiksi Satasairaalan OLKA-pisteestä, Harjavallan sairaalan toiminnallisista terapioista tai Porin perusturvan kautta esimerkiksi Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisasta. Sillä pääsee maksutta muun muassa porilaisiin museoihin ja Emil Cedercreutzin museoon Harjavallassa sekä Pori Sinfoniettan Kymppikortti-logoilla merkittyihin konsertteihin. Lisäksi reseptillä pääsee Rakastajat-teatterin omiin esityksiin 5€/lippu, mutta paikka pitää varata etukäteen.
Sauli käytti kulttuurireseptin – katso kokemukset kulttuurihyvinvoinnista:
Kulttuurikaveri jakaa kulttuurikokemuksen
Kulttuurikokemukset parantavat elämänlaatua ja lisäävät hyvinvointia. Paula ja Outi rohkaisevatkin lähtemään mukaan.
”Voit tulla yksin tai napata kaveriksi puolison, ystävän tai vaikka naapurin. Resepti on kirjoitettu kahdelle.”
Elämykset ja kokemukset on kiva jakaa toisen kanssa.
Ellei lähipiirissäsi ole kiinnostunutta mukaan lähtijää, älä lannistu. Kokemus on kiva jakaa toisen kanssa, joten esimerkiksi museokäynnille saat kulttuurikaverista mukavaa seuraa.
Kulttuurikaverit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, ja heidät saat mukaasi Satasairaalan OLKA-pisteestä tai Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisasta.
Info
Näin saat kulttuurireseptin
Kohderyhmä Satakuntalaiset, joilla on haasteellinen elämäntilanne
Jakopaikat Satasairaalan OLKA-piste, Harjavallan sairaalan toiminnalliset terapiat, Porin perusturva ja Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa (Yhteisökeskus)
Kaveria vailla? Voit pyytää mukaan kulttuurikaverin OLKA-pisteestä tai Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisasta tai Satapsykiatrian kautta.
Minne mennä? Mukana ovat Porin museot, Emil Cedercreutzin museo, Rakastajat-teatteri ja Pori Sinfonietta
Kiinteä osa hyvinvointia
Satakulttuuria-hanke kerää palautetta ja kehittää reseptitoimintaa eteenpäin.
”Tavoitteena on, että kulttuurihyvinvointi on osa hyvinvointialueen hoitotyötä. Olemme pitäneet koulutuksia ja tietoiskuja kulttuurin ja sotealan ammattilaiselle. Jatkossa kulttuurireseptin voisi saada esimerkiksi hyvinvointilähetteenä mahdollisimman monesta paikasta”, Paula kertoo.
”Kulttuurikaverit ovat koulutettuja vapaaehtoisia. He lähtevät mielellään mukaasi”, Paula ja Outi vinkkaavat.
Nyt kulttuuriresepti koskee Poria ja Harjavaltaa. Kampanja on käynnissä vuoden 2022 loppuun.
”Toivottavasti kulttuuriresepti tai joku vastaava malli laajenee koko hyvinvointialueen kattavaksi,” Outi jatkaa.
Ai niin. Jutun alussa mainitut Sarpanevan padat löydät Rosenlew-museon perusnäyttelystä, merimetsot Porin taidemuseosta ja silhuetit Emil Cedercreutzin museosta.
Artikkelissa näkyvät valokuvat ovat Jan Eeralan valokuvia näyttelyssä Chorus sinensis, joka oli esillä Porin taidemuseossa 17.6.–25.9.2022.
Mikä?
Kestävän kasvun Satakunta -hanke
Jatkaa Satakulttuuria-hankkeen toimintaa lisäämällä hyvinvointia ja arjessa jaksamista kulttuurin keinoin
Rahoitus EU:n kertaluontoisesta elpymisrahastosta