MainosPorispere

Porisperen kulisseissa pyörii uskomaton tositv: ”Susi lähtee, apina jää. Paska Tärkee venttaa paperia.”

Raekuuro iskee, ampiaisrynnäkkö tulee puskista ja mutavelli talttuu hakkeella. Turriharrastajien kuntoa seurataan ja vippivieraalle roudataan vessapaperia. Mitä kaikkea Porisperen kulisseissa tapahtuu ja miten fiilis syntyy?

”Festariajan radiopuhelinliikenteestä saisi mahtavan friikkikuunnelman tai tositeeveen. Kun turriharrastajat olivat aika jurrissa, puhelimesta kuului: susi ulos, apina jää,” Jussi Leinonen, Sanna Saanto-Talasma ja Kalle Leppänen muistelevat.


11.7. 16:00

Luottotrio – bäkkärivastaava Sanna Saanto-Talasma, turvallisuuspäällikkö Kalle Leppänen sekä osakas, myynnistä ja markkinoinnista vastaava Jussi Leinonen – istuu typötyhjällä nurmikolla Lokki-lavan edessä. Kohta paikan valtaa Porisperen festarikansa.

Testaa oma suuntautumisesi, saat juuri sen oikean Porispere-musakattauksen >>

Jotta kaikki sujuu h-hetkellä mallikkaasti, töitä tehdään kautta vuoden. Bändikattaus on tietysti yksi tärkeimmistä, mutta kokonaisuus rakentuu monesta pienestä palasesta ja etenkin oikeista ihmisistä.

”Taustavoimia yhdistää sama huumori, henki, jota on vaikea pukea sanoiksi. Meillä ei nipoteta, ja juttu lähtee luistamaan samasta kohdasta kuin viimeksi tavattaessa”, Jussi tuumii.

Lauteilta saunaan ja riippumattoon

”Aitalinjat, röökipaikat, ravintolat, myyntipaikat, tuotteet, hinnastot – mietittävää on valtavasti. Tärkein asia on kuitenkin hyvä henkilökunta, joka on fiiliksen luojana korvaamaton. Kun oma väki on hyvällä tuulella, se heijastuu yleisöön, bändeihin, kokonaisuuteen”, Jussi pohtii.

Hän tietää, että bändeistä on raaka kilpailu.

”Kaikki eivätkä kuitenkaan kumarra pelkästään rahaa. Kirjurinluodon puisto- ja jokimaisemat sekä bäkkäri saunoineen ja riippumattoineen on monelle elämys. Meille halutaan tulla ja meistä on hyvää sanottavaa. Silloin tuntee tehneensä työnsä hyvin”, Jussi kertoo.

Ongelmanratkaisukyky on yksi tärkeimpiä taitoja. Säähän pitää suhtautua viileästi ja tehdä, mitä tehtävissä on. Yhtenä vuonna sateen muljaama mutakenttä saatiin kävelykelpoiseksi ajamalla kärrykaupalla haketta.

Yksi Jussin parhaista hetkistä oli vuosi 2017.

”Pääartistina oli Haloo Helsinki. Ilma oli kaunis ja katsoin sillalle. Väkeä alkoi tulla ihan sikana. Alue oli täynnä, ravintolat olivat täynnä, kiire oli kova, mutta fiilis ihan mahtava.

Jussin roska silmässä -muisto: Hakulisen Jussi lauloi ja eturivi oli piukassa vanhempia miehiä. Kaikki olivat hiljaa, useimpien silmäkulmassa kiilsi kyynel.

Bäkkäri rakentuu Lokki-lavan taakse. ”Sisustamme bändikontit viihtyisiksi, sauna tulee totta kai ja riippumatoissa voi loikoa ja nauttia kesäyöstä”, Sanna maalailee.

Bäkkäri-Sanna hoitaa

Sanna vastaa artistien viihtyvyydestä. Kymmenen vuoden kokemuksella homma skulaa.

”Jengi antaa suoraa palautetta. Bändit ja kiertueväki kiittelevät vuosi toisensa jälkeen bäkkärin henkilökunnan palveluhenkisyyttä ja osaamista. Erityiskehuja saavat tietysti ainutlaatuinen festaritunnelma ja Kirvatsi.”

Sanna iloitsee onnistumisista.

”Teen paljon etukäteistyötä, että kaikki sujuu mallikkaasti ja esimerkiksi hävikki pysyisi mahdollisimman pienenä. Luen raiderit, suunnittelen ja peilaan aikaisempien vuosien kulutukseen. Viime kerralla onnistuin lähes täydellisesti. Siitä tuli hyvä fiilis. Taloudellisuus on tärkeä osa jatkuvuutta”, hän kuittaa.

Sannan sairaan hieno fiilis: Soitin keväällä vapaaehtoisväkeä läpi. Kaikki ”vanhat” jatkavat, ja lisäksi saimme porukkaan uusia taitavia tyyppejä.

”Ei ol peruus”

Porilainen käänteishuumori on käsite, ja Porispere nappaa notkeasti itselleen ajassa liikkuvat aiheet. Yhtenä vuonna festaripaidan loi suorasanainen ja parodian hallitseva Pieruperse. Kuvassa Yö-paitainen fani julistaa: Kaikki paitti Dingo o paskaa.

Takavuosien yleisönosastonillitys taas nousi festarin kestosloganiksi muodossa Ketä siivoo?

Koronan jälkimainingeissa Porispere-juliste uhoaa Ei ol peruus, vaikka kuvassa pelipaikkaa lähestyy meteoriittikallo hirmuista vauhtia.

Festarikansa kestää huumorin hyvin – pikkupoikkeuksin. Paska Tärkee -vippilippu ei sytyttänyt, mutta Hiuka Tärkee -passeja sen sijaan menee vuosittain satoja.

Kalle miettii Raised Fist -keikkaa vuonna 2011. ”Innostimme Vilkunan kanssa väkeä moshaamaan, tönittiin ja riehuttiin yleisön joukossa. Ehkä se ei nykysilmin ole ihan turvallisuuspäällikön hommaa.”

Järkkärit aina napsun verran edellä

Järjestyshäiriöitä äärimmäisen vähän. Miten te sen teette?

Olemme onnistuneet rekrytoinneissa, ja järjestyksenvalvojina toimii useita luottopakkeja, jotka ovat mukana joka vuosi.

Positiivinen asiakaskokemus on myös turvallisuustoiminnan perusta. Tärkeintä on pysyä aina napsun verran edellä ja nähdä mahdolliset ongelmat ajoissa. Tilanteita ei saa päästää kärjistymään. Ja taas kerran, huumorilla ja ystävällisyydellä päästään hyviin tuloksiin.”

Porisperessä on järkkäreitä monilta toimijoilta, kuten Painimiehiltä, Satakunnan Urheilujärkkäreiltä ja muutamilta yrityksiltä. Ihmiset haluavat olla osa rentoa ja joviaalia porukkaa.

Kalle miettii ikimuistoista vuotta 2015.

”Saman viikonloppuna oli Porispere, Kalevankisat ja Mannisen Akin häät, joissa toimin bestmanina. Hommaa oli niin, että vanhenin viikonlopun aikana kolme vuotta. Mutta se kannatti, oli ihan mahtavaa.

Kallen mukaan Porisperen hyvä meininki näkyy sadan kilsan päähän. Myös viranomaisyhteistyö pelaa hienosti.

”Festari laajenee tänä kesänä, ja uudistuksen takia Kaarisilta suljetaan joksikin aikaa. Toivomme luodon käyttäjiltä ymmärrystä.”

Kallen paras hetki: Kun kaikki on kunnossa perjantai-iltapäivällä ja voin sanoa radiopuhelimeen: ” Avataan portit.”

”Ketä siä vetää?”

Porisperen tämän kesän bändikattaus on huikea. Panimme haastateltavat pahaan paikkaan. Heidän tuli valita artisti kumpaankin lokeroon:

Mihi änkee vaik väkisi:

  • Sanna: Hellacopters

  • Jussi: Arppa

  • Kalle: Mouhous

Sitä en ny ainakaa kat:

  • Sanna: No en ainakaa Mouhousia

  • Jussi: Teksti-TV 666

  • Kalle: Mä sanon sit Hellacopters

Info

”Porispere on kuin aikuisten viikon mittainen kesäleiri. Kiire on, mutta naurua piisaa,” Jussi, Sanna ja Kalle kuvailevat.

Ost ne liput nyte

  • Porispere 5.–6.8.2022 Porin Kirjurinluodossa

  • Järjestäjät hoputtavat lippukaupoille: ”Ko tiedät mikä se rahatilanne o elokuus”

Koit ny pärjäil hei!