MainosPorin kylmäasennus

Kuumakallesta jäähdyttäjäksi: Kylmäasennusta luotsaava Jari on energiansäästäjän paras kaveri

Jari Määttä, 52, pyörittää 35-vuotiasta Porin Kylmäasennusta. Millainen pomomies hän on, entä mitkä ovat uran käännekohdat? Mukaan mahtuu myös tärkeä punamusta bonus.

”Yhteistyö Scanofficen kanssa on jatkunut yli 20 vuotta. On hienoa edustaa laatuvalmistajaa, jonka toimitukset ovat pelanneet ajallaan jopa koronan ja sodan varjostamina aikoina”, Jari kiittelee.


10.6. 8:17

Energian hinta on jokapäiväinen keskustelunaihe. Yritykset ja yksityiset etsivät ympäristöystävällisiä ja rahaa säästäviä ratkaisuja, mikä puolestaan poikii yhteydenottoja Kylmäasennukseen Jariin. Millainen mies luuriin vastaa?

Jari oli isä-Paavon perustamassa yrityksessä ensin töissä, sitten osakkaana ja nyt täysiverisenä omistajana. Hän on kehittänyt yritystä sekä omaa ja työntekijöidensä osaamista johdonmukaisesti.

Ison asiakkaan, Venatorin, tulipalo ja sitä seurannut lopettamispäätös olivat jääkylmää vettä kasvoille.

”Meri-Porissa on taas hyvää pöhinää. Venatorista lähteneet asiantuntijat puolestaan ovat sijoittuneet eri yrityksiin. Aiempi hyvä yhteistyö on kantanut, ja olemme saaneet näin monta uutta asiakasta.”

”Kuumat kesät tuntuvat vain pahenevan. Esimerkiksi vanhusten hoitolaitoksiin on jo ymmärretty asentaa kunnon viilennyslaitteistoja. Korona-aika karanteeneineen viimeistään herätti huomaamaan ongelman”, Jari kertoo.

Kylmäalan erikoismies on oppinut viilentämään omiakin reaktioitaan. Alkuvuosien kuumakallesta on kasvanut kokemuksen ja koulutuksen kautta kylmähermoinen johtaja.

”Papu menee sieraimeen entistä harvemmin.”

Omiensa puolella

Hän kehuu työntekijöitään säästelemättä ja haluaa pitää osaajistaan tiukasti kiinni.

”Viihtyvyyteen täytyy panostaa. Työntekijällä ei ole hyvä fiilis, jos turvakengät vuotaa ja auto on ruostunut rähjä. Ja onhan meidän siisti ja taitava porukka tärkein käyntikortti tuolla yrityksissä ja katukuvassa.”

Tilanteet muuttuvat vitkaan, joten viikkosuunnitelman voi usein heittää roskikseen. Tärkeintä on löytää asiakasta parhaiten palveleva ratkaisu, ja Jari kehuukin oman työporukkansa joustavuutta.

Jari on opetellut antamaan positiivista palautetta, ja myös negatiivisista asioista pitää voida sanoa rakentavasti ilman draamaa. Hän kannustaa työntekijöitään oppimaan lisää ja kouluttaa uusia osaajia oppisopimuksella.

”Alalla on hyytävä pula ammattilaisista, onneksi meillä on parhaat.”

Vaiheita

3 x käänteentekevä hetki

1990-luvun lama

”Valuuttaluotot lankesivat ja yritystä uhkasi konkurssi. Nousimme kovalla työllä ja isä-Paavon vahvalla päättäväisyydellä.”

Avioliitto

”Rakas Manna on ollut vahvin tuki. Kannustaja, kumppani ja työkaveri.”

Sukupolvenvaihdos

”Otin ohjat vuonna 2017. Olen opiskellut johtamista ja palkannut lisää osaajia. Muutimme uusiin tiloihin Uudelleniitylle.”

Sinnikäs kehittäjä

Jarin sinnikkyys on periytynyt isä-Paavolta, joka loi yrityksen vahvan pohjan ja sisukkaasti klaarasi 90-luvun laman ja valuuttaluottokatastrofin yli.

Mitsubishin luotettavat ja helppokäyttöiset laitteet nousevat arvoonsa niin hellekesinä kuin paukkupakkasilla.

”Päämäärä on tärkeä, mutta sen saavuttamiseen on monia tapoja. Yksi tuttu antoi hyvän neuvon. Harmaata kiveä päin ei tarvitse aina mennä. Sen voi kiertääkin. Senkin olen oppinut, ettei ihminen tule koskaan valmiiksi. Mutta aina voi oppia uutta.”

Yrittäjän ammattitutkinto ja johtajuuden kehittäminen ovat antaneet Jarille paljon. Myös tulevaisuudensuunnitelmat alkavat hahmottua. Hän pitää yrityksen voimakkaana ja luotettavana jo ihan itsekkäistä syistä. Viisivuotissuunnitelma on selvä.

”Haluan jäädä suht terveenä eläkkeelle ja saada elinvoimaiselle yritykselle hyvän jatkajan.”

Jari ei lakkaa kehumasta vaimonsa Mannan panosta perheen ja yrityksen tärkeänä tukipilarina.

Ai niin. Se bonus.

Kuusamon poika on porilaistunut sieluaan myöten. Jari sponsoroi Ässiä ja punamusta lippu liehuu joukkueen nousuissa ja laskuissa.

Periksi antamaton luonteenlaatu yhdistää länsirannikkoa ja nälkämaata.

”Jos Poris pärjää, pärjää mis vaan.”

Info

Porin Kylmäasennus Oy

  • jäähdytys- ja lämpöpumppualan tuotteet sekä aurinkosähkötuotteet

  • asiakkaina teollisuus, yritykset ja yksityiset

  • liikevaihto 0,7–1,3 miljoonaa euroa vuosina 2011–2021

  • tiimissä Jarin ja Mannan lisäksi 4 kylmäasentajaa, 2 sähkömiestä ja oppisopimuksella kylmäasentajaksi kouluttautuva

porinkylmasennus.fi

Lue myös:

Pumppu kehräsi paukkupakkasillakin – Kylmäasennuksen luontoa ja pörssiä säästävä vaihtoehto sopii teollisuustiloihin