MainosUPM Seikun saha

UPM Seikun saha 150 vuotta: Kun kuusitukki sahataan lankuiksi ja laudoiksi, puolet raaka-aineesta päätyy muuhun hyötykäyttöön, tiedätkö mihin?

Porin Aittaluodon tehdasalueen porttien sisäpuolella avautuu vaikuttava mittakaava Suomen teollista historiaa ja modernia teknologiaa.

”Aittaluodossa on hyvä henki, hyvä pössis”, kiteyttää Arto Uusitalo UPM:ltä ja Janne Valkama Pori Energialta komppaa.


16.5. 9:49

Porin katukuvassa Aittaluodosta näkyvät lähinnä korkeat, tiilirakenteiset piiput sekä näyttävät tukki- ja hakerekat, joista pisintä kehutaan jopa Euroopan suurimmaksi.

Aittaluodon teollisuusalue käsittää sata hehtaaria, mistä UPM Seikun sahan omistuksessa on puolet eli noin 70 jalkapallokentällistä.

Sahan päätuotteet ovat täsmälleen samoja kuin 150 vuotta sitten: länsisuomalaisissa metsissä kasvaneista kuusitukeista sahattua lankkua ja lautaa määrämitoissa. Käyttökohteetkin ovat kuin ennen vanhaan aina huonekalujen valmistuksesta rakentamiseen.

UPM Seikun sahan asiakkaita ovat talotehtaat, suuret teolliset höylääjät ja rautakaupat. Lue lisää puurakentamisen mahdollisuuksista.

”Sahausjälki on siisti ja paketointi viimeisen päälle”, tarkkailee Pohjois-Euroopan myynnin aluejohtaja Arto Uusitalo. Uudistetun pakkausmateriaalin raaka-aineesta yli 30 % on kierrätettyä.

”Asiakkaat arvostavat tasalaatuisuutta ja toimitusvarmuutta. Seikun tuotteisiin ollaan hyvin tyytyväisiä. Olemme onnistuneet rakentamaan pitkiä asiakassuhteita”, kertoo Pohjois-Euroopan myynnin aluejohtaja Arto Uusitalo.

Itse tuotantoprosessi on puolentoista vuosisadan mittaan kokenut valtavan muutoksen. Automaation, robotiikan ja konenäön ansiosta tuotantoa kyetään parantamaan kaikissa vaiheissa aina puunhakkuusta tukkilajitteluun, sahaukseen, kuivaamiseen, laadutukseen ja sahatavaran pakkaamiseen.

”Huhtikuussa Seikku teki kaikkien aikojen tuotantoennätyksen. On hienoa nähdä, kuinka tavara huilaa prosessin läpi.”

Yhtä sahatavarakuutiota varten tarvitaan noin 2,2 kuutiometriä kuusitukkia, sillä sahauksen eri vaiheissa syntyy sivutuotevirtoina kuorta, haketta ja purua.

Historiallinen menekki

Sahatavaralla on nyt historiallinen menekki. Pandemian laukaisema rakennusbuumi kiihdytti kysyntää. Toiseksi puun tuonti Venäjältä tyrehtyi läntisen maailman asettamien pakotteiden vuoksi.

Puusta myös rakennetaan aiempaa enemmän. Se on kantava ja eristävä rakennusaine. Lisäksi puu on kevyttä, helposti muokattavaa ja kierrätettävää.

”Esimerkiksi ristiinliimatut massiivipuurakenteet ja painumaton hirsi mahdollistavat yhä isompien rakennuksien kuten puukerrostalojen valmistamisen. Puurakenteiden palosuojauskin on kehittynyt harppauksin.”

”Ristiinliimatut massiivipuurakenteet ja painumaton hirsi mahdollistavat yhä isompien rakennuksien valmistamisen.”

Uusitalo nostaa kotimaisen kuusitukin kilpailuvaltiksi myös metsäsertifikaatit. UPM on uranuurtaja vastuullisen metsänhoidon kehittämisessä. Yhtiön käynnistämä monimuotoisuusohjelma oli alan ensimmäinen.

”Kestävän kehityksen arvoilla on asiakkaillemme iso painoarvo. Sertifioiduista metsistä hankitun puun saanto on meillä riittävä. Ja yhteistyö metsäosaston kanssa toimii hienosti.”

Metsä sitoo kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia puustoon ja maaperään. Puurakenteet jatkavat hiilivarastona toimimista. Puu on siten sekä hiilinielu että hiilivarasto.

Purut ja kuoret siirtyvät suoraan UPM Seikun sahalta noin puolen kilometrin mittaista kuljetinlinjaa pitkin Pori Energian Aittaluodon voimalaitokselle. ”Näin polttoaineen kuljetuksesta ei synny liikennepäästöjä”, Janne Valkama kertoo.

Kaukolämpöä porilaisille

Yhtä sahatavarakuutiota varten tarvitaan reilut kaksi kuutiometriä kuusitukkia, sillä sahauksen eri vaiheissa syntyy sivutuotevirtoina kuorta, haketta ja purua. Myös sivutuotteet päätyvät hyötykäyttöön.

Tuorehake käytetään paperin ja sellun valmistukseen. Kuivahake kuljetetaan Raumalle energianlähteeksi. Purut ja kuoret siirtyvät suoraan sahalinjalta kuljetinta pitkin Pori Energian Aittaluodon voimalaitokselle.

Purua hyödynnetään Suomessa muun muassa kuitulevyjen raaka-aineena, eristeenä ja bensiiniin lisättävän etanolin valmistuksessa. Aittaluodossa puru on kuitenkin tärkeä kauko- ja prosessilämmön lähde.

Sahan sivutuotteista juuri purulla on korkein lämpöarvo, tonnia kohden 2 360 kWh, joka vastaa noin kahden asukkaan kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta.

Pori Energia Oy:n tuottaman energian kokonaismäärä oli Aittaluodon voimalaitoksella viime vuonna yhteensä 581 209 000 kWh.

”Porilaisista yli puolet asuu kaukolämmitetyissä taloissa, joihin lämpö tuotetaan Aittaluodon ja Kaanaan voimalaitoksissa”, kertoo tuotantopäällikkö Janne Valkama Pori Energialta.

Kun Porin keskustan kaukolämpöverkkoa perustettiin 60-luvulla, lämmitysmuotona oli öljy. Valkaman mukaan energiantuotanto onkin kehittynyt voimakkaasti tukemaan kestävän kehityksen periaatteita. Pori Energian tuotanto on nykyisellään jo 75-prosenttisesti hiilineutraali.

”Aittaluodon eri toimijoiden yhteinen historia on itsessään hieno. On löydetty yhdessä tehokkaita, ympäristöystävällisiä ja turvallisia toimintatapoja”, Valkama kiittää.

Katso video, Maailman luotettavin sahatavaran valmistaja:

Info

UPM Seikun saha

  • perustettu Seikun saarelle v. 1872

  • perustaja Fredrik Wilhelm Rosenlew

  • osaksi UPM-Kymmene-konsernia v. 1996

  • kuusisahatavaran asiantuntija

  • raaka-aine pääasiassa länsisuomalaisista metsistä

  • vuodessa 400 000 kuutiota sahatavaraa

  • 85 % vientiin mm. Viro, Ranska, Kiina ja Japani

  • käyttökohteina rakentaminen ja puusepänteollisuus

  • työllistää 75 henkilöä tuotannossa ja kunnossapidossa

upmtimber.fi

Lue lisää:

UPM Seikun saha 150 vuotta: Ysiluokkalaiset hoksasivat kivan konstin retkikassan kartuttamiseen – yhteistyö poiki myös tehdasvierailun