MainosKankaanpään Sähköpalvelu

Kankaanpään Sähköpalvelun ”seitsemän veljestä” paljastavat vinkit alalle pääsyyn ja siellä pysymiseen

Ikäluokat pienenevät ja Satakuntaa uhkaa työvoimapula. Kankaanpäässä on jo nyt hoksattu viisi tärkeää asiaa, joihin panostamalla niin nuori kuin yrityskin voivat menestyä.

Kankaanpään Sähköpalvelussa on töissä viisi 18–23-vuotiasta sähkö- ja automaatioasentajaa. ”Meillä on hyvä työilmapiiri. Nää on hyviä jätkiä, joiden kanssa tehdä töitä”, Valtteri Kangas (toinen vas.) tiivistää.


13.5. 14:37

Kankaanpään Sähköpalvelun ovipumppu on laulanut mukavasti. Yrityksen kolmevuotissynttäreiden kunniaksi järjestetty makkaratarjoilu on juuri päättynyt. Pitkän uran myyjänä ja valaistussuunnittelijana tehnyt Teija Grönqvist on kahviteltu eläkkeelle. Ja vuorossa on vielä henkilökunnan saunailta.

Sähköasentajat astelevat sisään peräkanaa kuin seitsemän veljestä – kuka työmaalta, kuka vapaapäivän vietosta.

Markku Mattila ja Jukka Hupila ovat tunteneet toisensa jo viitisentoista vuotta. Kun Mattila vasta opiskeli alaa Sataedussa, hän suoritti sähköalan harjoittelujaksoaan Hupilan opastuksessa.

Markku Mattila ja Jukka Hupila tietävät, että reilu työnantaja luottaa ja antaa sopivasti siimaa, mutta on helposti lähestyttävissä myös avun ja tuen tarpeessa.

Nykyään Mattila on Kankaanpään Sähköpalvelussa yrittäjänä ja työnjohtotehtävissä Satakunnassa sekä lähimaakunnissa. Hupila puolestaan vastaa kankaanpääläisten teollisuustilojen sähköasennuksista.

”Pääsin itsekin jo opiskeluaikana töihin turvesuolle, talotehtaalle ja sähköhommiin. Olin päivät koulussa ja illat töissä. Oli hienoa, että työnantajat luottivat, vaikken ollut vielä edes valmistunut”, Mattila muistelee.

Omat opiskeluajat ovat vielä hyvin muistissa ja siksi Mattila antaa mielellään mahdollisuuden muillekin nuorille.

Hupilan mukaan usein jo harjoittelujaksolla selviääkin, riittääkö oppilaan pitkäjänteisyys ja reippaus sähköalalle.

”Että jaksaa selvittää vikoja. Ja kykenee mahdollisimman nopeasti tutkimaan ongelman syyn paikassa, jossa ei vaikkapa ole ikinä aiemmin käynyt.”

”Sähköala oli tuttu ennestään tädin ja pappan kautta.” Markus Koota pitää alaa monipuolisena. ”Ei ole aina sitä samaa.” Hän työskentelee Sähköpalvelussa opintojen rinnalla ja harkitsee jatkavansa myöhemmin insinööriopintoihin.

Kauaskatseisuutta

Jos oppilaitoksissa ja yrityksissä ei nyt panosteta nuoriin, niin myös sähköalalta loppuvat työntekijät.

Kankaanpään Sähköpalvelun toimitusjohtaja Emma Palomäki kiittää Mattilaa ja Hupilaa siitä, että he antavat nuorille työntekijöille vaativia tehtäviä, mutta pitävät avun kysymisen kynnyksen matalana.

Lisäksi hän lähettää terveiset Sataedun sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Harri Jokiselle.

”Jokinen näkee kolmen vuoden aikana, keistä nuorista on tälle alalle. Hän kannustaa osaltaan nuoria eteenpäin ja tekee yhteistyötä yritysten kanssa.”

Miika Kalliomäelle työssä on motivoivaa se, että näkee kätten jäljen. Asiakkaiden kodeissa työskennellessä palautteenkin saa usein välittömästi. Miika opiskelee työn rinnalla Satakunnan ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi. ”Suunnittelupuoli kiinnostaa.”

Palomäki muistuttaa, että Kankaanpään Sähköpalvelun ydintehtävänä on kannattava liiketoiminta. Nuorten työntekijöiden palkkaamisessa ei siis ole kysymys hyväntekeväisyydestä.

”Nuorten työllistyminen on aina ollut lähellä sydäntäni, olemmehan melko nuoria yrittäjiä itsekin. Näen nuorten palkkaamisessa paljon enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia”, Palomäki kertoo ja jatkaa:

”Kannustan muitakin satakuntalaisia yrityksiä palkkaamaan nuoria.”

Tomi Männistölle ala oli helppo valinta: ”Ainut mikä kiinnosti.”. Hänelle mieluisimpia tehtäviä ovat muun muassa sähkökeskusten kytkemiset. ”Siinä saa olla pidemmän aikaa samassa työpisteessä.”

Aina kannattaa kysyä

Kaikille Kankaanpään Sähköpalvelun nuorille työntekijöille alavalinta peruskoulun jälkeen ei ollut ihan itsestään selvä. Osa punnitsi jatko-opintoina myös metallialaa tai rakennusalaa.

Odotukset ammatin monipuolisuudesta ja arvostuksesta sekä työympäristön siisteydestä saivat muitakin aloja harkinneet kuitenkin kallistumaan sähkö- ja automaatiotekniikan kannalle. Markus Koota valitsi yhdistelmätutkinnon ja opiskelee sähkö- ja automaatioasentajan lisäksi ylioppilaaksi.

Ammattioppilaitos tukee tarvittaessa oppilaita harjoittelupaikkojen ja työpaikkojen haussa. Mutta Sähköpalvelun nuoret kehottavat ottamaan itse rohkeasti yrityksiin yhteyttä.

Anton Lähteenkorpi pitää sähkö- ja automaatioalaa monipuolisena. ”Palkkauskin on hyvä.” Hän on ollut Kankaanpään Sähköpalvelussa molemmat työharjoittelut ja myös kesätöissä. Armeijan jälkeen hän sai vakituisen paikan.

”Jos vaikka jännittääkin, niin ei sen näkyminen haittaa. On silti parempi, että lähtee omilla kasvoillaan paikan päälle kysymään töitä tai harjoittelupaikkaa”, Miika Kalliomäki kannustaa.

Niin kutsutuille milleniaaleille eli vuosina 1980–2000 syntyneille maailma on ollut lähtökohtaisesti tasa-arvoisempi paikka kuin aiemmille ikäpolville. He odottavat työltä oikeudenmukaisuutta ja vaihtelua.

”Yhteistyötä tämän on. Jos me joustetaan, niin kyllä työnantajakin joustaa”, Tomi Männistö sanoo.

Tätä sukupolvea on yleisesti ottaen kuunneltu ja tuettu. Hyvän yhteishengen lisäksi Sähköpalvelun nuoret arvostavat mahdollisuutta oppia toisiltaan.

”Että kaikki tulee kaikkien kanssa toimeen”, Anton Lähteenkorpi tiivistää.

Valtteri Kangas tykkää talosähkötöistä: ”Ne ovat pääasiassa sisähommia verrattuna vaikkapa talonrakentamiseen tai isojen voimalinjojen asennustöihin ja pylväissä kiipeilyyn.”

Viisi askelta hyvään työelämään

1.Verkostoituva oppilaitos

2.Reipas opiskelija

3.Kauaskatseinen työnantaja

4.Oma-aloitteinen työntekijä

5.Reilu työkaveri

Kankaanpään Sähköpalvelu

Myymälä

  • monipuolisesti sähköalan tarvikkeita johdotustavarasta valonlähteisiin

  • edustettuina muiden muassa ABB, Ensto, Schneider, Philips ja Airam

  • sähkötarvikkeiden sopimusasiakkuudet tukkuhinnoin

  • avoinna ma, ti, to ja pe klo 9–17

Suunnittelu- ja asennustyöt

  • Sähkö- ja valaistussuunnittelu

  • Sähköasennukset ja saneeraukset

  • Sähköhuolto ja -kunnossapito

kankaanpaansahkopalvelu.fi