MainosOP Länsi-Suomi

Tero ja Essi ovat termitulkit, tietopankit ja tuki ensimmäisessä kotikaupassa – Katso viisi askelta ensiasunnon ostoon

Elämän isoin hankinta kutkuttaa ja jännittääkin. Lue Teron ja Essin neuvot, miten edetä oman ensimmäisen kotiunelman kanssa pää kylmänä.

Opiskeluajan jälkeen moni havahtuu: vuokran sijaan voisikin lyhentää lainaa. Tero Vaahtion ja Essi Uusiniityn avulla ensiasunnon ostaja saa kaikki palvelut saman katon alta OP Länsi-Suomesta.


10.5. 14:23

Ensiasuntohaave voi kasvaa vähitellen tai olla selkeä tavoite jo nuorena. Myyntikohteiden kuvia klikkaillessa kotikuume on jo koholla. Lue, miten OP Länsi-Suomen asiakkuusneuvoja Essi Uusiniitty ja OP Kodin kiinteistönvälittäjä Tero Vaahtio neuvovat valmistautumaan oman ensikodin ostoon.

1. Selvitä asuntolainan määrä

Haaveen sekä tulojen ja menojen on käytävä käsi kädessä. Tee siis oma taloudellinen tilanteesi itsellesi näkyväksi. Aloita lainalaskurista, jolla voit arvioida, millaiseen ensiasuntoon sinulla on varaa. Laskuriin tarvitaan tiedot säännöllisistä tuloista ja kuukausimenoista, joten listaa ne ensin itsellesi. Laskurin avulla saat ensiasunnon etsinnälle realistiset raamit, ja voit jatkaa unelmakodin hakua juuri sinun talouteesi sopivien kohteiden joukosta.

Essi vinkkaa: Mieti, minkä summan kuukaudessa olet valmis lyhentämään lainaa.

OP Länsi-Suomen katon alla asiantuntijoilla on saumaton yhteistyö. ”Jos esimerkiksi vakuutukset kiinnostavat, meiltä ollaan yhteydessä, eikä asiakkaan tarvitse käyttää aikaa yhteyshenkilön tietojen etsimiseen”, Essi Uusiniitty sanoo.

2. Hae asuntolainaa

Jos ensiasuntohaave on akuutti, voi lainalaskurista edetä suoraan asuntolainahakemukseen. Essi ja muut OP Länsi-Suomen rahoituksen ammattilaiset sopivat hakijan kanssa lainaneuvottelun, jonka myötä suunnitellaan räätälöity ratkaisu asiakkaan asuntohankkeen ympärille. Keskustelussa käydään läpi muun muassa tarvittavat vakuudet asuntolainalle, korkosuojaamisen tärkeys ja vakuutukset erilaisiin tilanteisiin, mitä asuntolainaa maksaessa elämän käänteissä eteen tulee.

Säästöjä kannattaa olla, mutta välttämätöntä ei omarahoitusosuus ensiasunnon ostajalle ole. Asuntolainan vakuudeksi voi ostettavan asunnon ohella käydä esimerkiksi vanhemman asunto tai maksullinen lisävakuus.

Essi vinkkaa: Lainahakemuksen voi lähettää hyvissä ajoin ennen ostoaikeita. Tilannettasi voidaan tarkastella sen jälkeen yhdessä.

Ensiasuntoon säästäminen kannattaa toki aloittaa varhain. Ensiasunnon ostajalle tyypillinen säästötapa on ASP- eli asuntosäästöpalkkiotili. Kun ensiasunnon kauppahinnasta on säästettynä kymmenen prosenttia, pankki voi myöntää loput ASP-lainana, johon vakuudeksi riittää ostettavan asunnon lisäksi usein valtiontakaus. Säästäjä myös nauttii paremmasta korosta ja lainaehdoista.

ASP-tilille säästäessä tulee myös harjoitelleeksi kuukausittaista asuntolainan lyhennystä. Säästää kannattaa myös vaikka siirtämällä säännöllisesti tietty summan rahastoon. Kympilläkin kuussa voi aloittaa. Näin voi kerätä taloudellista puskuria mahdollisia yllättäviä menoja varten.

Tutut kasvot ja suorat numerot. ”Paikallinen palvelu nopeuttaa asiointia”, tietävät Tero ja Essi.

3. Tutustu kohteeseen huolella

Huumassa on helppo innostua. Kun se oikea asunto on kohdalla, pitää malttaa tutustua faktoihin ja kohdata realiteetit. Asunto-osakkeessa on tärkeää tarkistaa yhtiön tilanne. Mitä korjauksia taloyhtiöön on tehty ja mitä korjauksia on tulossa? Mikä on yhtiön taloudellinen tilanne? Omakotitalossa tärkeää on kuntokartoitus. Tero ja muut OP Kodin kiinteistönvälittäjät ovat tuki ja turva, kun mieltä askarruttaa monet uudet asiat ja termit. Välittäjä myös huolehtii, että esille tulevat ostajaehdokkaalle olennaiset asiat. Ostajan vastuulle jää tutustua huolella asiakirjoihin, kuten isännöitsijäntodistukseen ja tilinpäätökseen.

Tero vinkkaa: Muistathan, että kaikkea saa rohkeasti kysyä.

Kolme havaintoa ensiasuntomarkkinoilta

  • 2010-luvun rivitalokaksiot kiinnostavat nyt nuoria ensiasunnon ostajia.

  • Nuoret aikuiset tutustuvat hyvin asuntolainaan ja asunnon ostoon liittyviin asioihin ennalta.

  • Vaatimustaso ja toisaalta mahdollisuudet ovat nousseet: pariskunnat voivat miettiä ensiasunnoksi isompaa omakotitaloakin.

4. Tee unelmakohteestasi ostotarjous

Lainalupaus pankilta on valttikorttisi, kun unelmakoti on löytynyt. Voit tehdä ostotarjouksen, kun rahoitus on selvitetty hyvissä ajoin. Ostotarjous laaditaan kirjallisena yhdessä kiinteistönvälittäjän kanssa. Muistathan tämän: kotivakuutus tulee olla voimassa ostetussa kiinteistössä kaupantekopäivänä. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa näin myös asuntokauppaan liittyvien mahdollisten riitatilanteiden oikeudenkäyntikuluja.

”Lainahakemus on hyvä tehdä varhaisessa vaiheessa. Asioita ei tarvitse pohtia yksin, meidät saa hyvin kiinni.”

5. Unelma todeksi kaupanteolla

Hyväksytty ostotarjous on jo syy hymyyn. Jäljellä on vielä kaupantekotilaisuus, jonka kiinteistönvälittäjä yhdessä rahoituksen ammattilaisten kanssa järjestää. Kauppakirja käydään kaupantekotilanteessa yksityiskohtaisesti yhdessä läpi, jotta sisältö on osapuolille selvä. Kaupat voidaan monessa tilanteessa hoitaa nykyisin myös sähköisesti, mikä on erittäin kätevää esimerkiksi silloin, kun itse asuu vielä toisella paikkakunnalla. Tiesithän, että ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa asunnosta varainsiirtoveroa? Edellytyksenä on, että ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias ja omistaa kaupan jälkeen asunnosta vähintään 50 prosenttia.

Haaveiletko ensiasunnosta?

  • Tässäkö ensiasuntosi? Asuntoesittely Karjarannassa, 15.5. klo 13–15, Puunaulakatu 10

Lue myös:

Henkilökohtainen varainhoitaja on euroistasi huolehtiva luottoihminen ja suora yhteytesi pankkiin – Testaa sinulle sopivin tapa vaurastua

Asunnon omistaja – Nämä kolme oikeudellista asiaa kannattaa laittaa kuntoon ajoissa

Jenna ja Samuel nappasivat vuokrakodin nopeasti kuvien perusteella – OP Kodin Arttu Sankari antaa kolme vinkkiä vuokranantajille