MainosOP Koti Länsi-Suomi

Asunnon omistaja – Nämä kolme oikeudellista asiaa kannattaa laittaa kuntoon ajoissa

Näin varmistat, miten asumiseen liittyvät lainopilliset asiat järjestyvät sujuvasti sairastumisen tai kuoleman kohdatessa. Lue ammattilaisten neuvot järkevään ennakointiin.

Haastavassa elämäntilanteissa virallisten asioiden sujuvuudella on ihmiselle suuri arvo. Tiina Veijola, Heidi Widbom ja Jani Raukko varmistavat asumisen turvaa saumattomalla yhteispelillä.


5.1. 10:59

Janne ja Piia omistavat yhdessä yhteisen kotinsa, kerrostalo-osakkeen. Piia kuolee äkillisesti. Mitä kodille nyt tapahtuu?

”Olivatko he naimisissa? Entä onko yhteisiä alaikäisiä lapsia? Oliko heillä keskinäinen omistusoikeustestamentti?”, kysyy heti OP Länsi-Suomen lakipalveluiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom.

Vastakysymysten määrä osoittaa, ettei kuolemantapausten varalle ole yksiselitteistä ja kaikille soveltuvaa ratkaisukaavaa. Erilaiset elämää muuttavat tilanteet on järkevää ottaa puheeksi ajoissa omien läheisten kanssa. Oikeudellinen ennakkosuunnittelu ammattilaisen kanssa tuo turvaa omaan ja läheisten elämään.

”Avopuolisoiden kannattaa turvata toistensa asema ikävien elämänmuutosten edellä. Kuinka moni avopari on oikeastaan tehnyt omistus- tai hallintaoikeustestamentin”, herättelee Heidi Widbom.

Elämäntilanteet ovat jokaisella uniikit, myös lain edessä.

”Se, miten asiat menivät naapurilla, ei tarkoita, että sinun asiasi menisivät samoin. Henkilökohtainen lainopillinen neuvonta on netin keskustelupalstoja tai kaverin kokemuksia parempi apu”, muistuttaa Widbom.

Aviopuolisot tekevät usein keskinäisen omistusoikeustestamentin, jolla turvataan lesken asumistilanne.

Turvaa oma ja läheisen etu ennakkoon

Kun läheinen sairastuu vakavasti tai kuolee, edessä on pakollisia hoidettavia asioita. Varautuminen ennalta sujuvoittaa monen arkisen asian edistämistä, joten tee ainakin tämä.

”Edunvalvontavaltuutus on järkevää tehdä silloin, kun on itse terve ja voi määritellä, miten ja kenen haluaa omaa etua valvovan, kun itse ei siihen enää kykene. Se kannattaa tehdä lakiasiantuntijan kanssa”, Widbom neuvoo.

Lue myös: Näitä lakipalveluita sinäkin todennäköisesti elämäsi aikana tarvitset – Testaa, tunnetko perintöoikeutesi

Kun esimerkiksi muistisairas joutuu muuttamaan palvelutaloon, voi puolisolla olla edessä yhteisen asunto-osakkeen tai omakotitalon myynti. Kattavasti laaditun edunvalvontavaltuutuksen avulla myynti voi edetä jouhevasti. Vinkki talteen tästä: Edunvalvontavaltakirjaan kannattaa lisätä maininta kiinteän omaisuuden myymisestä. Tätä ei aina huomata tehdä, eikä maininta netistä löytyvistä pohjista aina löydy.

”Valtuuttajan kiinteistön, kuten omakotitalon saa myydä edunvalvontavaltakirjan nojalla ilman Digi- ja väestötietoviraston lupaa vain, jos siinä on mainittu valtakirjan kattavan myös kiinteän omaisuuden myyntiin liittyvät toimet.”

Fakta

3 + 1 faktaa: Huolehdi nämä ajoissa

  • Edunvalvontavaltuutus: Antaa luvan hoitaa toisen asioita, jos oma tai läheisen toimintakyky heikentyy.

  • Avioehto: Avioehdolla puolisot voivat varmistaa, että omaisuus jaetaan sovitulla tavalla avioeron sattuessa.

  • Testamentti: Perintösuunnittelun väline, jolla voi varmistaa oman perinnön jakautumisen halutulla tavalla ja verotuksellisesti järkevästi.

+

  • Tiesitkö? Omistaja-asiakkaana voit maksaa asiantuntijapalveluita OP-bonuksilla.

Päivitä osakkeenomistajan tiedot isännöintiin

Asuntoa vaihdetaan elämän muutoskohdissa. Tällöin tarvitaan asiakirjoja, joissa auttavat kiinteistönvälityksen ja isännöinnin ammattilaiset.

”Muutoshetkellä ihmistä auttaa, kun kaiken avun saa yhden oven takaa. Me kiinteistönvälityksen ammattilaiset, isännöinti ja lakipalvelut autamme yhdessä”, kertoo OP Koti Länsi-Suomen toimitusjohtaja Jani Raukko.

”Jos huomaamme missään asiakirjassa puutteita, me kyllä huolehdimme, että asia tulee kuntoon”, Widbom lisää.

”Yhteinen koti on useimpien unelma. Rakkauden huumassakin pieni pysähtyminen asiantuntijan luona kannattaa: mitä kaikkea muuta pitää ottaa huomioon kuin se, että ostamme nämä seinät”, kannustaa Jani Raukko.

Kun asunto-osakkeen omistaja kuolee, tarvitsee kuolinpesä isännöitsijätodistuksen perukirjaa ja osakkeen myyntiä varten. Se pyydetään taloyhtiön isännöitsijältä, joka huolehtii taloyhtiön taloudesta ja kiinteistön arvon säilymisestä.

”Isännöitsijä taas tarvitsee perukirjan kokonaisuudessaan kaikkine liitteineen osakeluettelomerkintää varten”, kertoo OP Koti Länsi-Suomen isännöintipäällikkö Tiina Veijola.

Kuolinpesän osakkaiden yhteystietojen saanti on isännöitsijälle tärkeää.

”Taloyhtiön arkinen taloudenhoito jatkuu ja osakkeesta vastaavat on saatava kiinni esimerkiksi vastikemaksuja varten.”

Jos osake päätetään myydä, kopin ottavat OP Kodin kiinteistönvälityksen ammattilaiset.

”Kun menehtyneen läheisen asunto-osake on ammattitaitoisella kiinteistönvälittäjällä viimein myynnissä, huoli on pois läheisiltä”, Raukko summaa.

”Asunto-osakkeen omistajan kuolemantapauksessa isännöitsijä tarvitsee perukirjan kokonaisuudessaan kaikkine liitteineen osakeluettelomerkintää varten”, muistuttaa isännöintipäällikkö Tiina Veijola.

Info

Varaa aika asiantuntijalta – Katso suorat yhteystiedot

Kaikki asumisen palvelut saman katon alta Satakunnassa.

Lue myös:

Jenna ja Samuel nappasivat vuokrakodin nopeasti kuvien perusteella – OP Kodin Arttu Sankari antaa kolme vinkkiä vuokranantajille

Uutta kotia tekisi mieli, mutta mieltä riivaa miljoona kysymystä – Soita Anniinalle, Johannalle tai Patrickille ja unelma alkaa toteutua

Koskematon metsä kiinnosti kilpaan asti – Metsille on kysyntää enemmän kuin tarjontaa, eikä enää vain metsätaloudellisista syistä, tietää OP Kodin metsätilakaupan asiantuntija Timo Paavilainen