Haku käynnissä nyt: Muutoksen edessä oleva satakuntalainen, joko tunnet nämä koulutusvaihtoehdot? - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosSatakunnan ELY-keskus

Haku käynnissä nyt: Muutoksen edessä oleva satakuntalainen, joko tunnet nämä koulutusvaihtoehdot?

Tilastojen mukaan Satakunnan työllisyystilanne on selvästi kohentunut. Jos olet työttömyys- tai lomautusuhan alla tai pätevyyden päivitys on ajankohtainen, apu voi löytyä Suomen vaikuttavimmasta ammatillisesta työvoimakoulutuksesta.

Työllisyystilanne on kohentunut myös Raumalla, tietävät Satakunnan ELY-keskuksen koulutusasiantuntijat Olli Sipilä, Juha-Pekka Kallioniemi ja Eino Alanko. Marraskuussa työttömiä työnhakijoita oli Raumalla 2313 henkilöä, mikä on 490 vähemmän kuin vuosi sitten.


21.12.2021 18:02

Työelämä muuttuu koko ajan. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Pandemia aiheuttaa joillakin aloilla uupumista tai lomautuksia ja toisaalla taas työvoimapulaa. Ammatteja katoaa ja uusia tehtäviä syntyy. Pätevyys ja pitkäkään ura eivät aina takaa pysyvää työpaikkaa.

Työllisyystrendit marraskuussa*

  • Satakunnassa oli 8 570 työtöntä työnhakijaa (-23,1 %)

  • työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut

  • työttömyys on alentunut lähes kaikissa ikäryhmissä

  • pitkäaikaistyöttömien määrä on suurempi

  • kaikkien työnhakijoiden kokonaismäärä on pienempi

  • aktiivisiin työvoimapoliittisiin palveluihin osallistuvien määrä pieneni

  • uusia työpaikkoja on avautunut selvästi enemmän

*vertailuajankohtana marraskuu 2020

Lähde: Työllisyyskatsaus, marraskuu 2021

Mitä sinun työurallesi kuuluu?

Kiinnostaako ura data-analytiikan, pilvipalveluiden, informaationhallinnan ja tietojohtamisen alalla? Vai näetkö itsesi tulevaisuudessa hoiva-avustajana tai suutarina?

Ammatillinen työvoimakoulutus on monipuolista ja vaikuttavaa. Ja sitä on saatavilla eri paikkakunnilla ympäri Satakuntaa sekä osittain myös verkossa. Koulutuksen avulla voit kasvattaa ammatillista osaamista ja parantaa työllistymismahdollisuuksia.

”Työvoimakoulutusten hakusivuilla kannattaa käydä säännöllisesti, sillä etenkin RekryKoulutusten hakuaika voi olla lyhyt”, koulutusasiantuntija Olli Sipilä vinkkaa.

Tähtäimessä osaamisen kehittäminen ja työllistyminen

Osa ensi vuoden ammatillisesta työvoimakoulutuksesta johtaa tutkintoon, vaikkapa talonrakentajaksi tai lähihoitajaksi. Mutta niiden avulla voit suorittaa myös osatutkintoja tai täydentävää osaamista työelämälähtöisesti sekä suorittaa tarvittavia pätevyyksiä, esimerkiksi tulityökortin.

”Tiettyjen alojen työntekijät kuten ammattikuljettajat ovat velvollisia pitämään ammattitaitoaan yllä säännöllisesti”, kertoo koulutusasiantuntija Olli Sipilä.

Näitä jatkokoulutuspäiviä kutsutaan myös kansankielellä direktiivipäiviksi, ja näitäkin on mahdollista suorittaa osaamista lisäävänä ammatillisena työvoimakoulutuksena. TE-palveluiden sivuilta ja TE-toimistosta löytyy tietoa muidenkin alojen kortti- ja pätevyyskoulutuksia.

Tiesitkö: Voit hakea työvoimakoulutuksiin ja rekrytoiviin koulutusohjelmiin, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi Satakunnan työ- ja elinkeinotoimistoon eli TE-palveluihin.

Koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemen mukaan ammatillinen työvoimakoulutus on hyvä työllistymisen tuki TE-toimiston asiakkaalle, sillä se on suunnattu juuri aloille, joilla on työvoiman tarvetta.

Kun alavalinta askarruttaa

Entäpä jos satakuntalainen työelämä ei vielä ole kovin tuttu? Miten silloin voisi selvittää, mikä ura kiinnostaa?

”Hyvään alkuun pääsee hakemalla Nuorten starttiin, Ammattistarttiin, tai maahanmuuttajille räätälöityyn Ammattistarttiin”, kannustaa koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi.

Tammi–maaliskuussa alkaa kolme 20–29-vuotiaille tarkoitettua työvoimakoulutusta, joissa voi tutustua eri aloihin ja tehtäviin. Opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta ja pääsee näkemään paikallisiin oppilaitosten ja yritysten mahdollisuuksia.

Haku käynnissä nyt: Kaikki Satakunnassa haussa olevat työvoima- ja RekryKoulutukset löydät TE-palvelujen sivuilta. Koulutuksia alkaa ympäri vuoden.

”Alkuvuonna 2021 järjestetty ammatillinen työvoimakoulutus oli vaikuttavinta juuri Satakunnassa”, tietää koulutusasiantuntija Eino Alanko. Elokuun lopussa ammatillisen työvoimakoulutuksen päättäneistä oli työttömänä vain 32,9 %, kun koko maan keskiarvo oli 43,7 %.

Yhteistyössä yritysten kanssa

ELY-keskuksella ja TE-palveluilla on hyviksi testattuja ratkaisuja myös suoraan yrityksille ja korkeakoulutetuille.

RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto, jos yritykseen ei löydetä ammattitaitoisia työntekijöitä valmiina, eikä alan osaajia ole muuten lähiaikoina valmistumassa.

Työnhakijalle RekryKoulutus mahdollistaa nopean väylän lyhyen koulutuksen kautta suoraan yrityksiin, eri työtehtäviin.

Myös F.E.C. -ohjelmat (Further Educated with Companies) tarjoavat kouluttautumismahdollisuuksia yhdessä yritysten kanssa.

”Koulutettavat osallistuvat tietopuoliseen opetukseen ja suorittavat työssäoppimisjakson yrityksen ohjauksen alaisena”, koulutusasiantuntija Eino Alanko kuvailee.

Niin F.E.C.-ohjelman kuin kaikkien muidenkin työvoimakoulutusten päätavoite on työllistyminen.

”Polkuja on monia. Lyhyelläkin täydennyskoulutuksella voi päästä kiinni työpaikkaan ja kouluttautua sitten myöhemmin vielä lisää vaikkapa oppisopimuksen kautta. Eri koulutustarpeista kannattaakin keskustella TE-toimistossa”, Sipilä tiivistää.

Koulutusneuvonta auttaa: Kysy neuvoa ja keskustele työvoima- tai rekrykoulutuksesta Facebookissa tai TE-palvelujen valtakunnallisessa koulutusneuvontanumerossa p. 029 5020 702.

Vaihtoehtoja työvoimakoulutukseen

Satakunnan ELY-keskus tukee paikallista elinkeinoelämää ammatillisilla työvoimakoulutuksilla ja ohjaa maakunnan työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) toimintaa ja TE-palveluja. Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä koulutusorganisaatioiden kanssa.

Lue lisää:

Yrittäjä, tarvitsetko apua uuden työvoiman hankintaan tai nykyisen kouluttamiseen?