MainosK-Citymarket Pori Puuvilla

”Et voi mokata”, lupaa Puuvilla Kitchenin kokki Jyrki: Gurmeekassista paljastuu kolmen ruokalajin illallinen kahdelle

Pääkokki valmistaa makupareista mielenkiintoisen illalliskokonaisuuden ja pakkaa kaiken yhteen kassiin. Kotikeittiössä tehtäväksesi jää viime silaus ja kehujen kerääminen. Tiedätkö muuten, mikä on syntisen hyvän alkukeiton salaisuus, entä kahden C:n jälkkäri?

Pääkokki Jyrki Ruohomaan valmistamat illalliskassit ovat noudettavissa perjantaina. Menu vaihtuu joka viikko. Tällä viikolla tarjolla on alkuruokana paahdettua kananpaistia, caesarsalaattia ja uunikuivattuja tomaatteja, pääruokana takuumureaa naudan ulkofileetä lisukkeineen sekä jälkiruokana vadelma-valkosuklaakakku.


7.12.2021 9:33

Joka perjantaiksi Puuvillan Cittarin pääkokki Jyrki Ruohomaa loihtii herkullisen kolmen ruokalajin illalliskassin. Valinnan varaa on: hänellä on ammattitaitonsa ja mielikuvituksensa lisäksi käytössään koko kaupan laaja valikoima.

”Laadukkaat, tuoreet ja kotimaiset raaka-aineet ovat illalliskassin perusta. Kiertelen eri osastoilla etsimässä ideoita. Jututan liha- ja kalamestareita ja seuraan luonnollisesti sesonkeja.”

Vinkki: Cittarista on hyvä aloittaa kotikokkailu. Palvelutiskissä neuvotaan, annetaan ohjeita ja kannustetaan sekä toteutetaan toiveita.

Siemennäkkäri on leivottu seesamin, mustan seesamin, kurpitsan ja auringonkukan siemenistä. Lohitartarin kruunaa sinapinsiemenillä ryyditetty, pikkelöity kurkku.

Taattu onnistuminen aloittelijallekin

Yhtenä viikkona inspiraation antoivat Saimaalta nostetut annoskokoiset kirjolohifileet. Useimmiten raaka-aineet kuitenkin tulevat lähempää, ihan tästä omasta Satakunnasta.

Ensin Jyrki lyö lukkoon pääainesosat. Niiden ympärille hän rakentaa lisukkeet ja kastikkeet. Alkuruoka ja jälkiruoka nitovat kokonaisuuden yhteen.

Jyrki valmistaa kaikki ruokalajit alusta asti itse ja varmistaa, ettei kotikokilla mene sormi suuhun.

”Valmistus on helppoa. Saat selkeät ohjeet. Et voi mokata.”

Jyrki Ruohomaa suosii sesongin tuotteita. Tuoreesta kurpitsasta hän valmisti yhtenä viikkona samettista alkukeittoa, toisena pähkinäisellä kvinoalla höystettyä lisukesalaattia. Illalliskassin avulla kotikokki pääsee maistelemaan esimerkiksi kurpitsaherkkuja ilman, että pitää itse pilkkoa, paahtaa, paistaa, silputa ja soseuttaa koko kahden kilon kurpitsa. Ekologinen illalliskassi on estää näin myös hävikkiä.

Skandiranskalaista, silvuplee

Alkuruokana on maisteltu esimerkiksi samettisen pehmeää mustajuurikeittoa.

”Täydellisen keiton salaisuus on samppanja, kerma ja voi. Toki kuplivan voi korvata mainiosti myös valkoviinillä.”

Suosittuja starttereita ovat olleet myös katkarapu-unelma ja paahtopaistileipä. Viime viikolla Jyrki valitsi lohitartarin.

”Siemennäkkäri on sopivan suolainen ja rapsakka. Sen päälle sopi hyvin lohitartar sekä pikkelöity kurkku ja sinapinsiemenet.”

Pääruoaksi tarjottiin häränrintaa punaviinikastikkeen kera, ryytisinapilla maustettua perunamuusia ja paahdettuja porkkanoita. Makunautinnon kruunasi jugurttipannacotta, jonka täydensivät kaksi siistiä ceetä: samettinen mustikkacoulis eli -kastike ja kauracrumble eli -paistos.

Tiesitkö? Coulis on tuore, kevyt ja raikas kastike, jonka maun salaisuus on nopea kypsennys.

Annoskoot ovat runsaat. Esimerkiksi viime viikolla alkupalaksi tarjottuja lohitartareja oli illalliskassissa neljä.

Sosiaalista ruokakulttuuria

Jyrki pitää sosiaalisen ruokakulttuurin lippua korkealla ja toivoo, että illalliskassi innostaa ihmisiä kotikokkailuun.

”Hääräily keittiössä on kivaa ja yhdessä tekeminen hauskaa. Toivon, että voin illalliskassi-idean myötä tuoda omalta pieneltä osaltani valokeilaan ruokakulttuuria ja jakaa vinkkejä. Joka kassin mukana voin tehdä tutuksi jonkin tekniikan tai esitellä uuden maun ja näin kasvattaa ruokaymmärrystä sekä rohkaista laittamaan itse ruokaa”, Jyrki kertoo.

Uteliaisuus ja ennakkoluulottomuus ovat kokille tärkeitä ominaisuuksia. Jyrki kokeilee mielellään uutta eikä pelkää epäonnistumisia. ”Ruoanlaitto on mukavaa ja antoisaa. Valmis illalliskassi on helppo tapa aloittaa.” hän kannustaa.

Positiivinen porttiteoria

Kauppias Jaakko Kauppinen on tunnetusti avoin uusille ideoille ja innostui illalliskassipalvelusta heti.

”Tämä on helppo ja kätevä tapa puuhata yhdessä keittiössä, viettää laatuaikaa kumppanin kanssa tai pariskuntailtaa tuttavien kesken. Herkullinen illallinen valmistuu helposti ja aikaa jää yhdessäololle. Illalliskassi sopii myös yllätykseksi läheisille tai kiitokseksi isovanhemmille”, Jaakko listaa.

Ahaa: Vanhahtava ryyti tulee ruotsin kielen maustetta tarkoittavasta sanasta krydda. Muistatko Pikku Inkerin laulua: Tiu, tau, tilhi, äidin ryytimaassa, joko sinä lensit syömähän taas?

Kauppias Jaakko Kauppinen kiitteli siemennäkkärin sopivaa suuntuntumaa ja lohitartarin makua täydentävää pikkelöityä kurkkua, joka toi sopivasti raikkautta kokonaisuuteen.

Hyvästit hävikille

Illalliskassi on myös edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Jokaista raaka-ainetta ei tarvitse ostaa erikseen, vaan kassissa kulkee kaikki tarvittava. Näin vältyt ruokahävikiltä. Kaikki tulee taatusti syödyksi.

”Kassissa on hyvän verran safkaa kahdelle hengelle,” Jyrki vakuuttaa.

Muista Kun tilaat illalliskassin etukäteen, saat sen juuri erikoisruokavalioosi sopivana, esimerkiksi gluteenittomana.

Illalliskassit

Toimi näin

  • varaa ennakkoon puuvilla.kitchen@citymarket.fi tai lähetä viesti Facebookin tai Instagramin kautta

  • tee varaus ke klo 12 mennessä, niin ehdimme toteuttaa erikoisruokavaliotoiveet

  • valmiit kassit noudettavissa pe klo 12 alkaen palvelutiskiltä omalla nimelläsi tai ilman ennakkovarausta palvelutiskin edustalla olevasta kylmäaltaasta

Lue lisää:

Satakunnan suurin karkkiosasto avattiin: irtsareitakin 240 sorttia

Lihamestarit Lauri ja Mia toteuttavat toiveesi ja vinkkaavat: Grillaa vaihteeksi meribassia tai lihakirvestä – Kesän kruunaa lihamaailman samppanja, wagyu

Ota varaslähtö gelatokesään Porissa: Testaa käsintehdyt artesaanijäätelöt ja löydä omat makusuosikkisi