MainosSatasote

Nyt Satakunta saa itse päättää: Äänestä toimivien palveluiden puolesta – Testaa äänestysintosi

On aika räjäyttää totutut hierarkiat ja siirtää päätöksenteko lähemmäs. Valtio antaa Satakunnan hyvinvointialueelle ison potin rahaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämiseen, ja 69-henkinen aluevaltuusto päättää, miten se käytetään. Tämän valiojoukon valitset sinä.

Hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy lähes 10 000 sote- ja pelastustyöntekijää. Palomiehet Jouni Vuorela ja André Haga harjoittelevat uhrin pelastamista auto-onnettomuudesta Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella. Harjoittelu kuuluu jokaiseen työvuoroon.


25.11.2021 10:37

Suomi ja Satakunta tekevät historiaa, kun tammikuun aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueen aluevaltuusto. Vastaavanlaisia vaaleja ei ole meillä koskaan aiemmin järjestetty. Aluevaalit tekevät todeksi pitkään suunnitellun sote-uudistuksen.

Satakunta yksi kokonaisuus

Aiemmin rahanjaosta päättivät kunkin kaupungin ja kunnan luottamushenkilöt, nyt päätökset tekee tammikuussa valittava 69 valtuutetun joukko. Tämä on iso uudistus. Aluevaltuusto käsittelee koko Satakuntaa kokonaisuutena, ei kutakin kuntaa erillisenä. Kokonaisuuksien hahmottaminen ja tasapuolisuus ovatkin ehdokkaille tärkeitä taitoja.

Satasairaalan leikkaushoitokeskuksessa on 13 leikkaussalia ja päiväkirurgian osastolla lisäksi neljä. Anestesiahoitaja Jenni Eronen ja anestesialääkäri Ville Pyylampi valmistelevat potilaan spinaalipuudutusta.

Vaalien jälkeen valtaosa satakuntalaisista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista saa uuden työnantajan. Hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy noin 9 000 sote- ja 300 pelastustyöntekijää.

Sinä vedät linjat

Nouseeko terveyskeskusmaksu? Kuinka nopeasti pääsen ensiapuun? Kuinka pian palokunta on paikalla, jos salama iskee saunaan? Paljonko erikoissairaanhoito minulle maksaa? Miten peräkylän mökinmummu pärjää, saako lukiolainen mielenterveysapua ja taapero puheterapiaa? Kuka auttaa ruuhkavuosien lapsiperhettä? Jotta rahat jaetaan vastaisuudessa niin kuin sinä haluat, etsi ajatuksiasi ja arvojasi lähinnä oleva ehdokas.

Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Sheila Niemi ja hammashoitaja Tanja Karisjoki tekevät esimerkiksi purentakiskoja leukanivelpotilaille. Satasairaalan suu-, hammas- ja leukasairauksien osastolla annetaan suun sairauksien erikoissairaanhoitoa.

Vaalit käydään puoluetunnusten alla, ja aluevaltuusto toimii kuin kaupunginvaltuusto tai eduskunta. Puolueilla ja ehdokkailla on omat tärkeysjärjestyksensä, kuten sinullakin. Oman ehdokkaan äänestämisen lisäksi voit toki vaikuttaa asettumalla itse ehdolle tai menemällä mukaan hyvänä pitämäsi ehdokkaan tukiryhmään.

Muistathan Vaalialuetta on koko Satakunta eli voit äänestää omasta asuinpaikastasi riippumatta ketä tahansa ehdokasta – samoin kuin eduskuntavaaleissa.

Tammikuussa virkkuna

Aluevaalit pidetään sunnuntaina 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys järjestetään 12.–18. tammikuuta. Valtuusto valitaan neljäksi vuodeksi. Vuodesta 2025 lähtien aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

Tutustu vaaliasioihin, hyvinvointialueeseen ja pelastustoimen osuuteen. Älä nuku.

Tee MitäMääMuka-testi

Fakta

Satasote valmistelee Satakunnan hyvinvointialuetta

  • Satasotessa valmistellaan sekä uuden hyvinvointialueen rakennetta että kehitetään palveluiden sisältöjä

  • tavoitteena parantaa ihmisten peruspalveluja sekä siirtää sote-palvelut ja pelastustoimi kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023 alkaen

  • marraskuussa 2019 aloitettua valmistelutyötä tehdään tällä hetkellä joka puolella Satakuntaa

  • toteutetaan hallitusti vaiheittain: palveluita parannetaan ja toimintamuutoksia tehdään jo nyt

Tutustu Satasoteen

Lue myös:

Alkoholikokeilu tuo kutsun Valomerkki-keskusteluun nuorelle ja vanhemmille

Sote tuli – mitä se meillä Satakunnassa tarkoittaa?

Nuorten hyvä hoitomalli saatavana omassa koulussasi: Tunnista masennus ja löydä tie ulos