Robin ja Kalle kertovat kymmenen helppoa ekotekoa, joilla säästät rahaa ja luontoa - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosK-Citymarket Pori Mikkola

Robin ja Kalle kertovat kymmenen helppoa ekotekoa, joilla säästät rahaa ja luontoa

Mikkolan K-Citymarket ja jätehuoltokumppani Veikko Lehti kehittävät kaupan arkea koko ajan fiksummaksi. Katso kätevät vinkit, miten voit itse valita paremmin.

Toisen jäte on toisen raaka-aine, tietävät Robin Leppänen ja Kalle Wahlroos.


22.11. 12:30

Keskon henkilökunta ja kaikki ruokakauppiaat haluavat olla kiertotalouden edelläkävijöitä. Keskon vuosiraportti valittiin marraskuussa kansallisessa Vastuullisuusraportointikilpailussa Biodiversiteetti-sarjan voittajaksi.

Kesko onkin kirjannut vastuullisuusstrategiaansa tavoitteita, jotka saavutetaan arjen teoilla, eikä pelkillä puheilla. Kestävämpi tulevaisuus alkaa kaupan hankinnoista.

”Meille on esimerkiksi asennettu juuri uusi, energiatehokkaampi led-valaistus koko markettiin. Sähköiset hinnannäytöt vähentävät puolestaan paperitulosteiden tarvetta”, kauppias Kalle Wahlroos kertoo.

Särjen ja lahnan kalastuksella saadaan merkittävä määrä Itämerta kuormittavia ravinteita merestä maalle. Pirkka Saaristolaiskalapihvit on valmistettu lahnasta. Ruokaviraston sivuilta löydät lisätietoa kalan syöntisuosituksista.

Kesko pyrkii kasvattamaan vastuullisesti tuotettujen ruokien määrää valikoimassaan. Esimerkiksi kestävästi pyydetty, kotimainen järvikala on ilmastoystävällisempi vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle.

”Lisäksi ehkäisemme ruokahävikkiä lahjoittamalla tuotteita porilaisen avustusjärjestö Elämän Eliksiirin ruokajakoon. Ja parasta ennen -päiväystä lähestyvät tuotteet myydään iltaisin tarjoushintaan.”

Vähennä hävikkiä, kevennä kukkaroa. Tiesitkö, että iltakahdeksan ja iltayhdentoista välillä voit bongata K-Citymarketista päiväystuotteita tuntuvaan tarjoushintaan?

K-ryhmällä on kiinnitetty erityistä huomiota myös pakkausmateriaaleihin. Yksittäiset ostokset eivät välttämättä tarvitse muovipussia ollenkaan. Banaaniterttu kulkee kotiin ilman ylimääräistä pakkaamista.

Isommille ostoksille jokin kantolaite on kuitenkin tarpeen, mikäli oma kauppakassi unohtui kotiin.

”Meiltä voi ostaa kestokassin, paperikassin tai kotitalouksien muovipakkauksista valmistetun ESSI-Kiertokassin.”

Sosiaalisesta mediasta tunnettu niksi on kerätä punnituksen jälkeen kaikki vihannekset ja hedelmät yhteen kestokassiin ja kiinnittää hintatarrat kassaa varten pahvinpalalle.

”Meidän hedelmä- ja vihannesosastolta löytyy myös Maatuva-pusseja, jotka eivät hajoa kompostissa mikromuoviksi vaan täysin luonnollisesti biomassaksi ja hiilidioksidiksi.”

”Aina ei tarvitse ostaa uutta. Kun vaihdoimme hedelmä- ja vihannesosaston kalusteita uusiin, entisöimme niistä tuotteiden esillepanoihin soveltuvia pöytiä juoma- ja makeisosastolle”, Kalle Wahlroos kertoo.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Ison ostoskeskuksen takahuoneissa tehdään lukuisia asiakkaille näkymättömiä ympäristötekoja päivittäin. Kaikki alkaa kuitenkin huolellisesta suunnittelusta.

Kalle Wahlroos ja hänen puolisonsa kauppias Teija Färm ovat valinneet jätehuoltokumppanikseen Satakunnasta jo valtakunnalliseksi laajentuneen edelläkävijän Veikko Lehti Oy:n.

Mikkolan K-Citymarketin uusi led-valaistus on entistä energiatehokkaampi ja valovoimaisempi.

Veikko Lehti pystyy tarjoamaan K-Citymarketille ja Mikkolan muille liikkeille niin jätehuoltosuunnitelman, henkilökunnan koulutuksen kuin raaka-aineiden keräilyn.

"Kauppakeskustoiminnasta syntyvät jätelajit ovat hyvin samanlaisia keskenään, mikä helpottaa kokonaisuuden suunnittelua. Jäteastioiden viikoittaiset tyhjennykset pystytään ajamaan tehokkaammin kun kauppakeskuksen liikkeet keskittävät jätehuollon yhdelle toimijalle", myynti-insinööri ja Mikkolan asiakasvastaava Robin Leppänen kertoo.

Askarruttaako lainsäädäntö ja materiaalien parempi hyötykäyttö? Veikko Lehden asiantuntijat osaavat kertoa saatavilla olevista käsittely- ja keräysratkaisuista, jotta jätteiden keräys sekä käsittely saadaan toteutettua kustannustehokkaasti ja kestävästi.

Mikkolassa palveluista onkin käytössä jo pahvi- ja muovipakkauspuristimen tyhjennys, paistorasvan ja tietosuojapaperin keräys, jäteastioiden pesu sekä sekajätteen, biojätteen, lasin, metallin ja puun keräys.

Vuoden vaihteessa Mikkolassa aloitetaan kirkkaan kalvomuovin kuten särkyvien esineiden suojana käytettävän kuplamuovin keräys.

Veikko Lehti Oy on kasvanut yli 150 työntekijän sekä laajan yhteistyöverkoston veturiksi. Jan Roslundin tehtävä on työnohjaaja, mutta hän tuuraa tarvittaessa myös jäteauton kuljettajana.

”Jätteiden lajittelun pitää olla marketin henkilökunnalle mahdollisimman vaivatonta. Kaupan paistopisteissä syntyy esimerkiksi paistorasvaa ja biojätettä, joiden syntypaikkalajittelu jo työpisteellä auttaa varsinaista lajittelutyötä kauppakeskuksen jätealueella.”

Sama koskee kotitalouksia. Kun jäteastioita löytyy riittävästi eri jätelajeille, kierrätys on helppoa.

Taajamien lisäksi myös maaseudulle voi tilata vaikkapa kimpassa naapurien kanssa erilliset kartonki- ja muovipakkausjäteastiat. Sekajätteen määrän väheneminen vaikuttaa tyhjennysväleihin ja tuntuu mukavasti kukkarossa.

Robinin ja Kallen TOP10

Paras valinta on tuote ilman pakkausta tai pakkaus, jossa on vain yhtä raaka-ainetta. Ensisijaisesti jätteet pyritään nykyään kierrättämään uudeksi raaka-aineeksi ja vasta toissijaisesti käyttämään energiantuotannossa.

  1. Osta tarpeeseen

  2. Suosi sesongin lähiruokaa

  3. Valitse ympäristömerkittyjä tuotteita

  4. Pidä kasvisruokapäivä

  5. Hyödynnä myöhäisillan tarjoukset

  6. Tuunaa tai pakasta tähteet

  7. Vältä ylimääräisiä pakkauksia

  8. Lajittele ja kierrätä

  9. Vaihda hehkulamput ledeihin

  10. Osallistu K-Citymarketissa: kinkkutemppu.com

Lue lisää vastuullisuudesta >>

Reseptejä tähteistä >>

Lue lisää:

Jaron, Kallen ja Antin lahjavinkit sekä aamiaistärpit isänpäiväksi

2x3 lounasvinkkiä: Sarin ja Harrin kokkaamat eväät liennyttävät myös porilaisten kaukokaipuuta

Nyt Porissa: Oletko jo testannut näitä makuyhdistelmiä? – ”Mikä gastronominen ilotulitus”