Markus, 23, yhdisti palkkatyön ja opiskelun oppisopimuksella – ”Näen tämän loppuiän työpaikkana” - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosWinnova

Markus, 23, yhdisti palkkatyön ja opiskelun oppisopimuksella – ”Näen tämän loppuiän työpaikkana”

Vakituisen työpaikan koppaaminen kivasta tiimistä motivoi oppimaan aikuisiällä. Markus Virta tähtää oppisopimuksella pitkään uraan prosessiteollisuuden ammattilaisena.

”Oppisopimuskoulutus sopii itseohjautuvalle, tiimityöstä ja tekemisestä tykkäävälle”, vinkkaa prosessinhoitajaksi opiskeleva Markus Virta.


8.10.2021 6:00

Tuttu innoitti hakemaan nikkelitehtaalle töihin.

”Hetkeäkään en ole katunut”, sanoo euralainen Markus Virta.

Teollisuus kiinnosti nuorta sähkö- ja automaatioasentajaa. Sukulaisiakin työskenteli teollisuudessa. Tarinat alalta tukivat päätöstä hakeutua tuurariksi Nornickel Harjavaltaan. Nyt Virta hankkii osaamista työpaikallaan – siis työtä tehdessään – oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimukseen motivoi into oppia ja haave vakaudesta.

”Työyhteisö on tosi kiva ja vakituiseksi osaksi sitä pääsee vain oppisopimuksen kautta. Tämä on hyvä mahdollisuus hankkia tuoretta tietoa alalta ja vaikuttaa omaan vakaaseen tulevaisuuteen”, ajattelee Virta.

Kolmivuotinen koulutus sisältää säännöllisiä koulupäiviä ja käytännönläheisiä osaamisnäyttöjä. Osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytössä, tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimusten mukaan.

”Teen työpaikalla erilaisia selvitystehtäviä esimerkiksi työvaiheista. Niillä osoitetaan kertynyt osaaminen. Seuraavaksi opitaan lisää säätöpiireistä ja kenttälaitteista”, Markus ilmoittaa.

Markus Virta tarkkailee ruuvisakeuttimessa pyörivän nikkelisulfaattikiteen laatua.

Ratkaisukeskeinen viilipytty pelisilmällä pärjää

Kemikaalitehtaan turvallisessa arjessa jokaisen teon on oltava harkittu ja työn riskit tarkasteltu. Prosessinhoitajan työssä tarvitaan rauhallisuutta. Jos tuotantolinja tukkeutuu, ei hötkyilyyn ja häsläämiseen ole varaa. Ajatuksen pitää olla mukana joka liikkeessä.

”Ja mielellään askeleen edellä. Tuotantolinjoissa liikkuu vaarallisia kemikaaleja. Yksi muutos tuotantolinjassa voi vaikuttaa pitkään ketjuun, ja aiheuttaa ylimääräisiä turvallisuusriskejä.”

Mahdollisia vaaratilanteita pyritään ehkäisemään esimerkiksi riskitarkastelulla, laitteistojen ennakkohuolloilla, vaaranpaikkoja havainnoimalla ja puutteita korjaamalla.

”Pitää tietää mitä kemikaaleja putkistoissa kulkee ja tunnettava niiden vaaraominaisuuksia sekä osata toimia oikealla tavalla”, Virta antaa esimerkin.”

Työturvallisuus läpileikkaa koko oppisopimuskoulutuksen sisällön.

”Turvallisuus on kaiken lähtökohta prosessiteollisuudessa, kun työskennellään alueella, jossa on vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Turvallisuusasenne on oltava kunnossa”, muistuttaa Nornickelin HR-asiantuntija ja oppilaitosyhteistyöstä vastaava Tuija Nikitin.

Valvomo ei nuku koskaan. Siellä tarkkaillaan prosessin vaiheita 24/7. ”Vuoronvaihdossa varmistetaan, että kaverit pääsevät kartalle tuotannon tilanteesta”, Markus Virta kertoo.

Tuoretta tietoa työelämään

Palkkatyön ohessa opiskelu on Virran mielestä kaikessa käytännönläheisyydessään innostavaa. Markus huomaa ahaa-oivalluksia syntyvän arjessa tämän tästä, kun tieto ja käytäntö yhdistyvät.

”Saatan yhtäkkiä hoksata, että tästähän juuri opiskeltiin.”

Nornickelillä kaikki prosessinhoitajat koulutetaan oppisopimuksella. Se on yritykselle oiva mahdollisuus kasvattaa osaavia ammattilaisia taloon.

”Jo koulutuksen rekrytointivaiheessa arvioidaan oppimiskykyä, tiimityötaitoja ja turvallisuusasennetta.”

Nornickelin ja WinNovan tiiviillä yhteistyöllä on yhteinen maali: tuottaa huippuosaamista ja saada se oikeaan käyttöön.

Oppisopimuksella hankitaan osaamista työpaikalla.

”Jokaiselle oppisopimusharjoittelijalle tehdään opiskelu- ja työtaustoistaan riippuen oma, henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma”, kuvailee Nikitin.

”Oppisopimuskoulutus voi tuoda myös uutta innostusta työhön, kun opin myötä avautuu syvällisemmin, miksi jokin työvaihe tehdään niin kuin se tehdään”, prosessiteollisuuden oppisopimuskoulutuksesta WinNovassa vastaava lehtori Hanna Salminen sanoo.

Näin hakeudut prosessiteollisuuden oppisopimuskoulutukseen

  • Edellytyksenä voimassa oleva työsuhde prosessiteollisuuden yrityksessä

  • Haku oppisopimuskoulutukseen, sopimus työnantajan kanssa

  • Hyväksytysti suoritettu koulutus on avain vakituiseen prosessinhoitajan työhön esimerkiksi Nornickel Harjavaltaan

Tuotantohalliin ei ole asiaa ilman työturvallisuuden varmistavia suojavarusteita. Suojakypärä, kuulo- ja silmäsuojaimet, turvakengät, -hanskat sekä heijastavat takki ja housut ovat vähimmäisvaatimukset kentällä liikuttaessa.

Työvuorosykli ja alan vaihtoehdot vetovoimatekijöitä

Prosessiteollisuuden ammattitutkinto on passi erilaisten teollisuusalojen työpaikkoihin.

”Mahdollisuuksia on monia: kemianteollisuus, paperi- ja selluteollisuus tai metallien jalostusteollisuus”, Salminen listaa.

Nikkelijalostukseen erikoistuneella tehtaalla prosessinhoitajat tekevät muun muassa 12 tunnin työvuoroja. Kahden aamuvuoron ja kahden yövuoron jälkeen koittaa kuuden päivän vapaa. Markukselle, kuten monille kollegoillekin rytmi maistuu.

”Vapaaputkella ehtii hyvin palautua. Ensin nukun päivän, sitten suuntaan vapailla frisbeegolfradalle.”

Markus ajaa Eurasta mielellään Harjavallan suurteollisuuspuistoon varmistamaan osaltaan, että nikkelitehtaan tuotanto rullaa.

”Näen tämän loppuiän työpaikkana, sillä mahdollisuuksia kehittyä on niin paljon.”

Kiinnostuitko?

  • Tutustu koulutukseen

  • Kysy lisää WinNovan prosessiteollisuuden lehtori Hanna Salmiselta, hanna.salminen@winnova.fi, 044 455 8094

Lue myös:

Saila, 29, toimii epidemioiden torjuntajoukoissa ja ehtii silti jutella, kun lapsella on asiaa – tällä alalla on töitä ja mahdollisuus tehdä satojen ihmisten päivistä viihtyisämpi

Aamuyön kukkuja Pirjo, 56, käskyttää 24-tonnista metsäjättiä

Lähde yövuoroon Alexin fikkarin valokeilassa – WinNovan kouluttamat vartijat ovat kysyttyä ja arvostettua työvoimaa