MainosPorin Kylmäasennus

Helppo energiaremontti toi terästehtaalle säästöä ja varmuutta – Käytä valtion tuki hyödyksesi

Ilmalämpöpumppu lämmittää myös isoja teollisuushalleja. Porilainen yrittäjä kertoo kokemuksistaan omassa raudoitustehtaassaan. Tärkeintä on valita oikea laite ja luotettava toimittaja.

Janne Leminen on tyytyväinen ilmalämpöpumpun tehoon ja toimintavarmuuteen. Lämpötilaa voi säätää kätevästi kaukosäätimellä ja sisäyksikön paikkaakin voi tarpeen tullen muuttaa. Sataraudoituksessa pumppu siirrettiin uusien laitteiden tieltä toiselle seinälle, Jari Määttä kertoo.


22.9.2021 6:00

Porin Kylmäasennuksen Jari Määttä ja Sataraudoituksen Janne Leminen käyvät kahvikupin äärellä läpi ilmalämpöpumpun kolmen vuoden käyttökokemuksia.

Jannen yritys jalostaa ja toimittaa harjaterästä Suomen suurimmille rakennusyhtiöille ja infrarakentajille. Suomen nykyaikaisin tehdas on vahvasti automatisoitu, ja se toimittaa isoja massoja nopeasti. Maalaiskunnantieltä lähtee 300–400 tonnia harjaterästä viikossa.

Sataraudoituksen asiakkaat ovat isoja toimijoita, joille vihreät arvot ja energiatehokkuus ovat tärkeitä arvoja. Öljylämmityksen vaihtaminen ilmalämpöpumppuun on yksi hyvä keino, johon valtiokin kannustaa tukirahalla. Seuraavaksi järjestelmä otetaan käyttöön kakkoshallissa ja hitsaamossa.

Epäilykset hälvenivät

Tuotantotilojen öljypolttimet tulivat tiensä päähän, ja 2500 neliön tilojen lämmitysjärjestelmä kaipasi energiatehokasta, luontoystävällistä päivitystä. Janne ei innostunut perkaamaan tietoa esitteistä eikä selailemaan nettiä. Hän halusi ammattilaisen kertomaan asiat selkokielellä silmästä silmään.

– Olin ensin vähän epäileväinen. Riittääkö teho? Entä miten laitteet kestävät pölyä ja rasvaa, jota teollisuustiloissa aina väkisinkin on. Asia kuitenkin selvisi jo ensi jutustelussa ja epäilykset hävisivät, Janne sanoo.

Kylmäasennuksen kautta saa koko paketin: suunnittelupalvelun, asennuksen, laitteiden toimituksen ja asennuksen sekä jälkihoidon. Rekrytoimme hallitusti lisää väkeä, kesällä pestasimme uuden kenttätyöhön osallistuvan sähköasentajan, Jari Määttä kertoo.

Miehet kiersivät tilat ja Jari tutustui toimintoihin. Seuraavaksi hän laski, millaiset laitteet tarvitaan ja mihin kohtiin ne on viisainta asentaa, jotta lämmönkohdennus osuu oikeaan.

– Päädyimme lippulaivamalliin, Mitsubishin ulkoyksikköön, joka tuottaa kovallakin pakkasella hyvällä hyötysuhteella lämpöä.

Tehdashallin huippuautomatisoidut monitoimikoneet leikkaavat ja taivuttavat harjaterästä rakentajien tarpeisiin. Ilmalämpöpumppu pitää hallin lämpimänä paukkupakkasillakin vaikka iso oviaukko on valtaosan ajasta auki.

Varmatoiminen järjestelmä

Laatulaitteet on suunniteltu juuri teollisuustiloihin, joten ne kestävät pitkään.

– Tauluteeveen kokoisen sisäyksikön voi huoltaa ja puhdistaa kätevästi. Moni haksahtaa ja asentaa vaikkapa konepajan seinään tavallisen yksikön, joka ei vaativissa oloissa monta vuotta kestä. Sen sijaan iso, teollisuustiloihin suunniteltu ilmalämpöpumppu on simppeli ja varmatoiminen järjestelmä. Ilmapuhallustekniikka on kustannustehokkain eikä vaadi isoja asennuksia. Lisäksi investointiin saa valtiolta merkittävän tuen, Jari listaa.

Ympäristöystävälliseen energiaratkaisuun vaihtaminen sataa kaikkien laariin.

Vihreät arvot ovat yrityksille entistä tärkeämpiä.

– Ympäristöystävälliseen energiaratkaisuun vaihtaminen sataa kaikkien laariin. Moni toimija vaatii yhteistyökumppaniltaan johdonmukaista panostusta energiatehokkuuteen. Ilmalämpöpumpun hankinta ei ole siis pelkkä investointi, se voi auttaa kättelemään konkreettisia kauppoja, Jari tietää.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Ilmalämpöpumpun hankinnan hyötysuhde on noin kolme, joten takaisinmaksuajat voivat olla huikean lyhyitä. Jannen yrityksessä vuosittainen säästö on reippaat 30 prosenttia.

– Jotkut asiakkaistamme ovat saaneet lämmityskauden aikana jopa kymmenien tuhansien säästön kaukolämpöön verrattuna. Laitteiden takaisinmaksuaikakin on näin ollen lyhyt, Jari tietää.

Hän korostaa toimintavarmuuden merkitystä.

– Mitsubishin laitteiden varaosien saatavuus on turvattu vuosien päästäkin. Laitteita on myös helppo tarpeen tullen siirtää paikasta toiseen.

Kylmäasennus on toiminut samalla nimellä 34 vuotta Porissa.

– Teemme työmme mahdollisimman hyvin, olemme aina puhelimen päässä ja vastaamme laitteiden toiminnasta omilla kasvoillamme. Vastuu ei katoa auton perävalojen myötä, Jari vakuuttaa.

Janne Viitala ja Tommi Haapaniemi vastasivat Sataraudoituksen asennuksesta. – Emme häiritse yrityksen arkea, vaan osaamme sompailla tehtaassa toiminnan häiriintymättä.

Energiaremonttiin investointiavustusta

Business Finlandin myöntämä yritysten energiatuki kannustaa energiajärjestelmien muuttamista vähähiiliseksi. Haku on toistaiseksi jatkuva.

– Avustusta kannattaa ehdottomasti hakea. On oikeus ja kohtuus, että yhteiskunta tukee myös vastuuntuntoisia yrittäjiä, jotka tekevät ympäristöystävällisen energiaremontin. Saavathan yksityisetkin 4 000 euron energia-avustuksen tai vastaavasti kotitalousvähennyksen. Konsultoin ja autan mielellään hakemuksen tekemisessä. Muistathan, ettei tukea myönnetä, jos muutostyö on jo aloitettu ennen päätöstä, Jari kannustaa.

Info

Porin Kylmäasennus Oy

  • perustettu vuonna 1987

  • Maalaiskunnantie 14

  • Kylmälaitteiden ja lämpöpumppujen myynti, asennus ja huolto

  • Työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi 5 asentajaa, joista yksi on huippuammattilaissähköasentaja

  • Luvassa lisärekrytointeja ja oppisopimuskoulutusta

  • Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin rekisteröimä y3-kylmäurakoitsija

  • A-luokan sähköurakoitsija

  • Suomen Kylmäliikkeiden liiton ja Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun jäsen

  • Puhelin: 040 065 4222

jari.maatta@porinkylmäasennus.fi

porinkylmaasennus.fi »

Lue lisää:

Pumppu kehräsi paukkupakkasillakin – Kylmäasennuksen luontoa ja pörssiä säästävä vaihtoehto sopii teollisuustiloihin