Saila, 29, toimii epidemioiden torjuntajoukoissa ja ehtii silti jutella, kun lapsella on asiaa – tällä alalla on töitä ja mahdollisuus tehdä satojen ihmisten päivistä viihtyisämpi - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosWinnova

Saila, 29, toimii epidemioiden torjuntajoukoissa ja ehtii silti jutella, kun lapsella on asiaa – tällä alalla on töitä ja mahdollisuus tehdä satojen ihmisten päivistä viihtyisämpi

Päivä ilman puhtausalan ammattilaista rampauttaisi päiväkodin arjen. Tutustu Saila Lukkarisen työpäivään ja näe, millaista on 2020-luvun puhtausalan työ.

Puhtaanapidon ammattilaiset huolehtivat niin tilojen hygieniasta kuin viihtyvyydestä. – Työ puhtausalalla on siistiä asiakaspalvelutyötä, tietää WinNovan kasvatti Saila Lukkarinen.


11.9.2021 6:00

Siivoojaa minusta ei tule, ajatteli nuori siivousalan yrittäjien tytär. Nyt Saila Lukkarinen, 29, on ylittänyt vuosikymmenen rajapyykin puhtausalan ammattilaisena. Miten ammatinvalinnassa nyt näin kävi?

– Tykkään järjestyksestä, auttamisesta ja vaihtelevasta työstä. Ja tämä on niin kivaa, hymyilee Saila.

Saila työskentelee palveluohjaajana Porin Palveluliikelaitoksella, joka tuottaa ateria- ja puhtauspalveluita kaikkiin Porin kaupungin toimipaikkoihin. Viikoissa on säpinää ja juuri työn vaihtelevuus pitää hänet innostuneena työstä.

– Maanantaina ei aina tiedä, missä kohteissa viikon mittaan työskentelen. Sykähdykset ja nopea tempo sopivat minulle, juttelee Saila porilaispäiväkodissa.

Päiväkodissa huolehditaan metrin mittaisten asiakkaiden viihtyvyydestä. Matalien kalusteiden pyyhintään pätee ergonomian muistisääntö: älä kumartele vaan laskeudu kalusteen tasolle.

Työtä on – tekijöitä tarvitaan

Veturitallin päiväkoti on yksi kiinteistö, jonka puhtaanapidosta Porin Palveluliikelaitoksen ammattilaiset vastaavat. Saila huolehtii usean eri kiinteistön puhtaanapitotyön laadusta ja tarttuu siivousvälineisiin itsekin. Työtehtäviä ovat niin ikään perehdytykset ja työntekijöiden ohjaukset ergonomisiin työtapoihin. Päiväkodissa työhön kuuluu myös ateriapalveluissa auttaminen.

– Yhdistelmätyöntekijän vastuulla on kohteen puhtaus ja keittiössä muun muassa lounaan valmistelu tai aamupalan tiskien hoito. Kaikissa kohteissa ei toki yhdistelmätyötä ole, hän kertoo.

Työmarkkinoilla on kova kysyntä alan osaajista.

Saila aloitti Palveluliikelaitoksella työt vuonna 2012. Samana vuonna hän myös aloitti laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja valmistui laitoshuoltajaksi vuonna 2014. Hän pääsi heti Palveluliikelaitokselle töihin. Kaava on tuttu WinNovan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualojen lehtori Bianca Hintsalle.

– Liki sata prosenttia opiskelijoistamme työllistyy. Siitä hyvästä tyypistä, joka on työssäoppimassa, pidetään kynsin ja hampain kiinni. Osa tekee töitä jo koulutuksen aikana. Alalla on työvoimapula, johon pyrimme parhaamme mukaan koulutuksella vastaamaan, Hintsa sanoo.

Sailastakin pidettiin kiinni. Myöhemmin hän vielä jatkoi osaamisensa kehittämistä kouluttautuen siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkintoon.

– Alalla voi hyvin edetä esimerkiksi esihenkilö- tai opettamistehtäviin, hän vinkkaa.

Hän on iMop, tuttavallisemmin Aimo. Aimo puhdistaa ja hoitaa lattian pintoja veden ja puhdistuslaikkojen avulla. – Puhdistusaineettomampaan suuntaan edetään koko ajan, Saila Lukkarinen tietää.

Tiesitkö tätä puhtausalasta?

  • Aerosoleja ei juurikaan puhdistuksessa enää käytetä. Näin kemikaaleja ei kulkeudu hengitysteihin.

  • Työ on keventynyt säädettävien välineiden ja koneiden myötä. Alalla on modernit ja työergonomian ja -turvallisuuden huomioivat työvälineet.

  • Alalla on hyvin työpaikkoja.

Likatyyppien tietäjät

Konepajan, päiväkodin tai vanhusten hoivakodin arjessa on erilaisia likatyyppejä. Konepajalla tuskin puhkeaa täiepidemiaa tai päiväkodissa muodostu öljylammikkoa. Ammattilaisilla on oikea tietotaito puhdistustapoihin ja mikrobien torjuntaan. Pissavahinkoa ei siis rynnätä siivoamaan millä tahansa välineillä?

– Ei, eritteitä varten on oma eritetahrapakki. Hygieniaan ja aseptisiin toimintatapoihin on kiinnitettävä eritteiden siivouksessa erityinen huomio.

Yksi millilitra puhdistusainetta litraan vettä. Puhdistusaine valitaan likatyypin mukaan. Ylläpitosiivouksessa riittävät yleensä pienet määrät puhdistusainetta.

Puhtausala on kehittyvä ja monipuolinen ala, joka elää ajassa ja uudistuu maailman mukana.

– Suuria lattiapinta-aloja voivat puhdistaa robotit. Roboteista on apua, jotta puhtausalan työntekijä pystyy kiinnittämään huomionsa esimerkiksi kosketuskohtiin.

Mielikuvat puhtausalasta kaipaavat Sailan ja Biancan mielestä päivitystä.

– Raskaita vesisankoja ei kanneta, kemikaalien käyttöä minimoidaan ja työvälineissä ajatellaan työntekijän ergonomiaa. Nykyään lattioiden koneellisessa puhdistuksessa pystytään käyttämään pelkästään vettä tietynlaisten laikkojen ansiosta, Saila päivittää faktoja alasta.

Päiväkodin keittiön hanat ja muut kosketuskohdat pyyhitään päivässä useaan kertaan.

Viihtyvyyden tekijät

Puhtausalan moniosaaja on ennen kaikkea asiakaspalvelija, joka tapaa työssään niin lapsia, muistisairaita tai kehitysvammaisiakin. Ala on tullut näkyvämmäksi – työtä ei enää tehdä öisin tilojen ammottaessa tyhjyyttään, vaan päivisin asiakkaiden läsnä ollessa.

– Alalla tarvitaan hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja ja niiden osuudet korostuvat koulutuksessa. Toimitilahuoltajat ovat moniosaajia, joiden työnkuva muodostuu siivouksen lisäksi eri palvelutehtävistä. Meille on helppo tulla ja koulutuksiin pääsee helposti, Bianca Hintsa sanoo.

Työ on tempoavaa: on rauhallista ja kovaa sykettä. Muutoskyvykäs pitää työssä olla.

– Ja avoin, asiakaspalveluhenkinen sekä rohkea, lisää Saila.

– Me olemme päiväkodille tukipalvelu. Huolehdimme puhtauden ja ateriapuolen töistä, jotta kasvatustyön ammattilaiset saavat keskittyä omaan työhönsä, Saila Lukkarinen sanoo ylpeydellä Palveluliikelaitoksen ammattilaisten työstä.

Kiinnostaako puhtauspalvelualan opiskelu?

  • Valmistut toimitilahuoltajaksi tai laitoshuoltajaksi

  • Voit suuntautua esimerkiksi sairaala-, hoivalaitos- tai toimitilaympäristöihin. Työpaikkasi voi esimerkiksi olla hotelli, kauppakeskus, päiväkoti tai kylpylä.

  • Koulutusta järjestetään omaehtoisena, työvoimakoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena

Lue myös:

Aamuyön kukkuja Pirjo, 56, käskyttää 24-tonnista metsäjättiä

Lähde yövuoroon Alexin fikkarin valokeilassa – WinNovan kouluttamat vartijat ovat kysyttyä ja arvostettua työvoimaa

Hae kauneudenhoitoalan lisäkoulutukseen WinNovaan ja pysy kilpailun kärjessä –Jenny kehuu luottokampaaja-Katjaa: ”Ammattilaiselta aina uusimmat vinkit”