MainosWinNova

Aamuyön kukkuja Pirjo, 56, käskyttää 24-tonnista metsäjättiä

Pirjo Lepistö rohkaistui vaihtamaan alaa aikuisiällä. Hän rakastaa työtään metsäkoneen ohjaimissa ja jatkaakin nyt opintojaan WinNovassa suorittamalla metsäalan ammattitutkinnon.

Metsäkoneen työmukavuus on viety huippuunsa ja ergonomia on otettu hyvin huomioon. Käyntiäänikin on hiljainen. Siellä on kaikki, mitä Pirjo työpaikallaan tarvitsee. Mikrossa lämpenee lounas ja radiossa soi Järviradio. Puhelimessa tulee juteltua paljon.


23.6.2021 6:00

Pirjo käynnistää aamukasteisen metsäkoneen ja tarkistaa työlistan tietokoneelta. Kesäyön hämy kirkastuu vähitellen. On tulossa helteinen päivä. Tänään työtehtävänä on hakea harvennushakkuupalstalta kaadetut puut ja kuljettaa ne oikeisiin pinoihin metsäautotien varteen. Mutta kelataanpas vähän taakse päin. Miten perheenäiti Sastamalasta päätyi järeän metsäkoneen ohjaksiin?

Pirjo suorittaa WinNovan metsäalan ammattitutkintoa oppisopimuksella Metsä-Halisevassa. Tapaamme hänet ja pomonsa Halisevan Samin aamukymmeneltä. Kikkailu maankamaralla tekee Pirjosta vähän levottoman. Normipäivänä hän ei juuri hytistä poistu.

– Koneen pitää käydä, jotta syntyy tulosta.

Työpaikalla eli hytissä on kaikki mitä hän tarvitsee. Tietokone ohjaa työtä, kahvi tippuu keittimessä ja ruoka lämpenee uunissa. Ilmastointi pitää huolen, että aina on sopiva lämpötila. Käyntiääni on inhimillinen ja istuin ergonominen.

Hyvältä työntekijältä vaaditaan kädentaitoja, vuorovaikutustaitoja, tarkkuutta ja täsmällisyyttä, työnantaja Sami Haliseva listaa.

Peffan alla 350 000 euron peli

Kahdeksanpyöräinen John Deere 1210G painaa bikinikunnossa 20 000 kiloa, puettuna telaketjuihin ja muihin härpäkkeisiin painoa tulee neljä tonnia lisää. Kuorman kanssa Pirjo hallitsee jo 35 000 kilon järkälettä. Metsäkone maksaa uutena helposti hulppean omakotitalon verran.

Pirjo muistelee ensimmäistä työharjoitteluaan. – Jumantsukka, mä ajattelin. Olin ihmeissäni ja kiitollinen, että minulle, opiskelijalle, uskottiin ison, arvokkaan koneen hallinta. Luottamus tuntui hienolta.

– Rakastan tätä hommaa, tekisin ilmaiseksikin. Mies kyllä sanoi, että älä vaan tuollaisia juttele.

Pomoa naurattaa vieressä. Hän ei aio tarttua Pirjon heittoon, vaan lupaa, että rautaiset ammattilaiset saavat edelleen kunnon korvauksen työstään.

Kolmas kerta toden sanoo

Pirjo työskenteli isänsä kaihdinalan yrityksessä eikä hänellä ollut mitään kokemusta metsistä. Ihan puskista uraratkaisu ei kuitenkaan tullut.

– Halusin jo nuorena metsuriksi, mutta olin liian arka lähtemään kauas kotoa opiskelemaan.

Toisen kerran metsäalan opiskelu pätkähti päähän ruuhkavuosina, mutta puoliso suitsi haaveet.

Opiskelun aloittamista aikuisena ei kannata arastella tai jännittää.

Kuivalla ja kuumalla kelillä metsäpalovaara on suuri. Koneen telaketjun kipinästä voi syttyä palo. – Pitääkin olla tarkkana, kun lähtee työmaalta pois.

Kun perheyritys lopetti toimintansa, Pirjo tuli tienhaaraan. Hän lähti opiskelemaan ja suoritti WinNovan metsäalan perustutkinnon yhdessä Tuuli-tyttärensä kanssa. Alkuun vähän jännitti, miten opiskelut aikuisiällä alkavat sujua.

– Välillä tuskailin, etten opi ikinä. Mutta into auttaa, koulusta sai valtavasti kannustusta eikä luovuttaminen käynyt kertaakaan mielessä. Tiesin, että olen omalla alallani.

Hän rohkaisee alanvaihtoa harkitsevia. Perusopinnoista inspiroituneena Pirjo halusi vielä jatkaa alan syventäviä opintoja ammattitutkinnon suorittamisella oppisopimuksella.

– Opiskelun aloittamista aikuisena ei kannata arastella tai jännittää. Oppisopimuskoulutus on hyvin käytännönläheistä ja aika kuluu nopeasti. Hyvät harjoittelupaikat ovat korvaamattoman tärkeitä.

Tiesitkö? Metsäalan ammattitutkinto oppisopimuksella soveltuu jo metsäalan ammattilaiselle, joka haluaa syventää omaa osaamista nykyisessä työpaikassaan.

Harvennushakkuu Häijäällä on viittä vaille valmis. Seuraavaksi Pirjo ja metsäkone suuntaavat risujenajoon. Yksi työn monista hyvistä puolista onkin tehtävien ja maisemien vaihtelevuus.

Metsäammattilainen on tärkeä linkki

Sami tarjoaa mielellään harjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja ja hänen kokemuksensa mukaan WinNovasta tulee hyviä työntekijöitä.

– Metsäalan ammattilaiset ovat hienosti sisäistäneet vastuullisen metsänhoidon merkityksen. Palstoilla työskennellään siististi, puut viedään ripeästi metsätien varteen, sillä laatutappioita ei saa syntyä.

Vaikka työ on pitkälti itsenäistä, sosiaalisiakin taitoja tarvitaan. Koulutetut metsäalan ammattilaiset ovat arvokas linkki metsänomistajan eli myyjän ja puun ostajan välillä. Ystävällisyys ja kohteliaisuus ovat nekin hyviä ominaisuuksia.

– On tärkeää muistaa, että toimimme yksityisen metsänomistajan mailla ja työmme on suurennuslasin alla. Pitää osata olla korrekti joka suuntaan. Juuri se puolukanpoimija tai toimintaa tien vieressä seuraava silmäpari voi olla tuleva työn tilaaja, Sami muistuttaa.

Tuore mänty tuoksuu. Pirjo kiipeää hyttiin ja käynnistää koneen. Se vastaa iloisella tuut tuut -tervehdyksellä. Hämähäkki kannon päällä huutaa heipat kahdeksanpyöräiselle kaverilleen ja jatkaa kutomistaan. Normiduunipäivä.

Info

Metsästä ammatti itsellesi – Suunta WinNovaan!

Täydennä osaamistasi oppisopimuksella

Opiskele työn ohessa metsäalan ammattitutkinto. Oppisopimus on helppo vaihtoehto työnantajalle lisätä henkilöstön osaamista – WinNova hoitaa paperityöt ja työnantaja palautteet! Aikuisena opiskellessa kannattaa hyödyntää ammattitutkintostipendi. Ota yhteyttä ja solmitaan oppisopimus! Yrittäjä, tiedustele yritykselle räätälöityä koulutusta tai yrittäjän oppisopimusta!

Lisätietoja:

  • Jani Kujansuu, lehtori, jani.kujansuu@winnova.fi, 044 455 8017

  • hakupalvelut@winnova.fi, 044 455 8500

winnova.fi/metsa