MainosSolarkatto Oy

Onko tässä Porin laajin kattoremontti ikinä? Katso remppakuvat ja ota tärpit talteen

Ostaisitko tältä Porin pojalta panelialaisen katon? Niittykulmantien asukkaat ostivat. Remontin jäljiltä löytyi vain kolme pienen pientä korjattavaa asiaa.

Solarkaton yrittäjän Anders Nylundin kädessä pysyy yhtä lailla puhelin kuin naulapyssy. – Meitä kannattelee tinkimätön laatu ja asiakkaidemme aito tyytyväisyys.


23.6.2021 6:00

Timo Sunilla on syytä hymyyn. Hänen kotinsa uusi, mattamusta peltikatto on valmis. Nyt odotettavissa on remonttivapaita vuosia.

Sunin ja hänen naapuriensa kodit rakennettiin 43 vuotta sitten Porin Niittykulmantielle. Ikkunat ja ovet on jo vaihdettu uusiin. Kaukolämpö on palvellut huoltovapaana energiamuotona alusta pitäen. Yhdessä katossa oli kuitenkin halkeama ja vuotoa.

Suni on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hän ja hallituksen muut jäsenet kilpailuttivat kattourakoijan yhteistyössä asiantuntevan insinööritoimiston kanssa. Yhdeksän palveluntarjoajan joukosta jatkoon valittiin kolme yritystä. Solarkaton vahvuuksia olivat hinta ja paikallisuus.

Aluskate tuli pakolliseksi vuonna 1999. Sen puuttuminen kokonaan on yksi hyvä syy harkita saneerausta.

Timo Sunin katto mukaan lukien Solarkaton pojat laittoivat kuntoon peräti 36 asunnon katot, kaikkiaan 4 500 neliötä 28 päivässä. Solarkattolaiset arvioivatkin urakan kuuluneen laajimpiin paikkakunnalla tehtyihin kattoremontteihin miesmuistiin.

Rivikotien aiempi kattomateriaali oli niin kutsuttu varttikatto, joka sisälsi asbestia. Kattotuolit olivat kunnossa. Urakkaan kuuluivat varttikaton ja ruodelautojen purku, uusien ruodelautojen asennus, otsalautojen vaihto, aluskate, uusi peltikatto, lumiesteet, rännit ja kulkusillat.

– Vähän pelkäsin, kun valitsimme toteuttajaksi pienen yrityksen. Arvostimme kuitenkin yksityistä, kasvollista toimijaa. Isännöitsijät tuntevat toisensa, sana kiirii ja kuulimme pojista ennakkoon pelkkää hyvää.

Kun työt pääsivät käyntiin, Suni sai kuin saikin nukkua yönsä vailla murheita.

Fakta

Timon vinkit taloyhtiöille

 1. Ammattitaitoisessa suunnittelutoimistossa osataan yhdessä isännöitsijän kanssa laatia yksityiskohtainen tarjouspyyntö, jossa on huomioitu esimerkiksi rivitalojen palokatkoseinien ja erikoistöiden vaikutukset hintaan

 2. Remontin rahoitukseen kannattaa suunnitella joustavuutta niin, että asukas voi maksaa osuutensa heti tai vähitellen osana yhtiövastiketta

 3. Valitse yrittäjät ja ammattimiehet, jotka ovat tavoitettavissa ja vastaavat laadusta omilla kasvoillaan

Aluehallintovirasto on myöntänyt Solarkatolle asbestipurkutyöluvan. Lisäksi yrittäjillä Anders Nylundilla ja Juha Tuomisella sekä työntekijä Aaro Alakiikosella on henkilökohtaiset luvat.

Kolmikko tiesi, miten suojautua vaaralliselta asbestipölyltä. He purkivat kattolevyt kokonaisina ja laskivat ne hallitusti kurottajan avulla maan pinnalle ja tarkoituksenmukaiselle jätelavalle.

– Joka ilta oli siistit paikat. Kaikki romu korjattiin saman tien, Suni sanoo.

Katontekijät Anders Nylund, Aaro Alakiikonen ja Juha Tuominen lupaavat 100-prosenttista osumatarkkuutta niin urakoiden budjeteissa kuin aikatauluissa. He ovat tottuneet tekemään töitä ympäri vuoden niin rivitalokotien kuin omakotitalojenkin katoilla.

Asukkaiden ei tarvinnut itse huolehtia kuin suojattavien tavaroiden kuten autojen siirtämisestä varmuuden vuoksi syrjään, kun oma katto oli korjausvuorossa.

– Kaikki ovat tykänneet. Kohteliaita poikia. Löysin heidän jäljiltään pihamaalta vain kolme ruuvia. Siinä kaikki.

Nylund tietää kokemuksesta, että hyvin usein katon kulahtanut ulkonäkö saa asukkaat laittamaan tarjouspyynnön vireille. Koko totuus kupolin tolaan löytyy pinnan alta.

– Emme koskaan sano näkemättä, että vaihtoon, vaan että tilanne on järkevää tarkistaa. Olisi hyvä käydä säännöllisesti talon yläpohjassa katsomassa, miltä siellä näyttää, Nylund muistuttaa.

Mitä, jos sataa? – Emme avaa koko kattoa kerralla, vaan kattoremontti toteutetaan pienissä osioissa. Kun puramme palan vanhaa, asennamme tilalle säältä suojaavan aluskatteen. Sen jälkeen antaa sataa vaan. Lumikaan ei ole este, vakuuttaa Solarkaton yrittäjä Juha Tuominen.

Katolla on tärkeä, ellei tärkein tehtävä. Se suojaa kotia niin sateella, paisteella kuin pakkasellakin. Korkealaatuisiakin materiaaleja koetellaan toden teolla parin-kolmenkymmenen vuoden mittaan. Vuoto on jo selvä merkki siitä, että katon puutteet tai ikä ovat alkaneet jo painaa.

– Aluskate tuli pakolliseksi vuonna 1999. Sen puuttuminen kokonaan on yksi hyvä syy harkita saneerausta.

Niittykulmantien kohteessa työt sujuivat suunnitellusti. Taloyhtiön yksitoista rivitaloa ja kolmekymmentäkuusi kotia saivat ylleen korkealaatuisen Tiilijaakon eli tiilikuvioidun peltikatteen.

Kun Tiilijaakon valmistaja on panelialainen Jaakko-Tuote ja Solarkaton pojat asuvat Porissa ja Ulvilassa, voi Niittykulmantien kattoja kutsua rinta rottingilla oikeiksi satakuntalaisiksi taidonnäytteiksi.

Niittykulmantiellä kelpaa nyt katsella katoille. Taloyhtiön hallitus kilpailutti isännöitsijän ja suunnittelutoimiston kanssa yhdeksän palveluntarjoajaa, joista kolme nousi kärkeen. Kilpailutuksen voitti Solarkatto, joka vakuutti ostajat sekä hinnan että palvelun suhteen.

Fakta

Näin tilaat kattoremontin rivitaloon tai omakotitaloon

 1. Ota yhteyttä Andersiin 040 777 3287 tai jätä tarjouspyyntö

 2. Pojat kartoittavat kohteen

 3. Tarkastavat ja mittaavat katon

 4. Laativat remonttisuunnitelman ja käyvät sen kanssasi läpi

 5. Laskevat sitovan tarjouksen

 6. Päätätte yhdessä asennusajankohdan

 7. Pojat asentavat katon ja siivoavat jälkensä

 8. Hyväksytte työn ja vasta sitten maksatte sen