Alaston kaupunki -ilmiö kutoo värikkään tarinan Porirockista: Varaa aitiopaikat ja anna voimabiisien viedä – Arvaatko, mikä on kapellimestari Tuomas Wäinölän talismaani? - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosRakastajat-teatteri

Alaston kaupunki -ilmiö kutoo värikkään tarinan Porirockista: Varaa aitiopaikat ja anna voimabiisien viedä – Arvaatko, mikä on kapellimestari Tuomas Wäinölän talismaani?

Rakastajien Alaston kaupunki -tapahtumasaaga tekee historiaa. Porirockin ikoneiden soolokeikat, yhteiskonsertit ja musikaali avaavat oven aikaan, joka löi karun kaupungin värit päälle ja muutti kaiken.

Porirockin dinosaurusten, kuvan Even ja Tero Vaaran sekä Jussi Hakulisen ja Neumannin, musiikin sovitti konserttiin ja musikaaliin kapellimestarivelho Tuomas Wäinölä.


4.6. 6:00

Monille Porirock-biisit ovat sukupolvikokemuksia, tienviittoja ja vedenjakajia. Alaston kaupunki - Rock-ilmiö Porista! päästää voimabiisit valloilleen ja valottaa tarinaa monipuolisesti.

Saagan aloittavat Tero Vaaran, Jussi Hakulisen, Neumannin ja Even kesän soolokeikat. Syksyn yhteiskonsertit jatkavat teemaa ja vuosi huipentuu lokakuussa ensi-iltansa saavaan musikaaliin. Alastoman kaupungin alaotsikko tiivistää ilmiön näin: Ristiriitaisia totuuksia, suoranaisia valheita ja tarinoita, joista ei ole aiemmin hiiskuttu sanaakaan.

Rock tarjosi toivoa ja pakoa karusta arjesta

Kasarilla alkoi vahva yksilöllisyyden aika ja oman identiteetin kehittely vahvistui taloudellisen nousukauden aikana.

– Nuoret rakensivat rohkeasti omaa identiteettiään, maskuliinisia ja feminiinisiä palasia yhdisteltiin rohkeasti, osalle paon ankeudesta tarjosi musiikki ja kulttuuri, taustoittaa musikaalin käsikirjoittaja ja ohjaaja Tapio Kankaanpää.

Väkilukuun nähden Porista tuli uskomaton määrä bändejä ja hittejä. Se vaikutti tietysti suosioon nousseitten bändien elämään, mutta myös kaikkien hang aroundien ja fanien elämään.

– Kuten Briteissä joitain vuosia aiemmin, myös Porissa rockkulttuuri auttoi murtamaan yhteiskuntaluokka-ajattelun kahleita ja muutti ihmisten sosiaalista käyttäytymistä. Kouluja käymättömästä, työttömästä katujen kasvatista saattoi yhtäkkiä nousta nuorison ihailema rock-tähti.

Mamban eka soittokämppä osoitteessa Isosannanpuistokatu 2 oli jo itsessään sodanjulistus.

Alaston kaupunki antaa luvan fiilistellä, muistella ja kerrata omia aikalaiskokemuksia. Musikaalilavalla nähdään orkesterin lisäksi muun muassa näyttelijät Teemu ja Maarit Niemelä sekä Henri Välikangas.

– Emme tarjoile valmiiksi pureskeltua, ajassa etenevää tarinaa. Vauhdikkaassa esityksessä on ristiriitaisuuksia, tilanteita valotetaan monen totuuden näkökulmasta ja artistien muisteluita rytmitetään ammattinäyttelijöiden ja draaman keinoin, Tapio kertoo.

Vuodet tekevät tehtävänsä ja joskus tarina saattaa muuttua kertojasta tai kertomisajankohdasta riippuen. Neumannin Etelärannan asunnon vintilläkin oli parhaimmillaan yli neljäsataa fania! Näin kuuluu yksi totuus kyseisestä tarinasta.

Lukutrivia: Musikaalin katsojat pääsevät seuraamaan varsinaista ilotulitusta: 18 biisiä, 20 kohtausta ja 20 klippiä. Ihan mahtavaa!

Punkia, poppia vai ja pärekoreja? Tero Vaaran (oikealla) kitaristikaverina kauppatorilla komppaa Jaan Kallio – vuosi on legendaarinen 1984.

Tuomaksen tribuutti kaupungin lauluille

Alastoman kaupungin musikaalin ja konsertin kapellimestarina ja sovittajana on kitaristi, säveltäjä Tuomas Wäinölä. Pitkän linjan muusikolla on soittokokemusta kaikkien ilmiössä mukana olevien rokkareitten kanssa. Hänen oma ensimmäinen Porirock-kokemuksensa on kirkkaana mielessä. Tuomaksen äiti toi Kerjäläisten valtakunta -kasetin Helsingin tuliaisena. Biisit tekivät vaikutukset nuoreen poikaan, ja hän kuunteli sen puhki. ”Tuli taivaanrannan takaa tulivaunuilla muukalainen.”

– Tämä on edelleen yksi Pori-Rockin lempilevyjäni ja itse kasettikin on edelleen tallessa. Se ja moni muu aikalainen on piirtänyt oman jälkensä omaan musiikilliseen deeänaahani. Biisit ovat edelleen järjettömän hienoja, ja ne on hyvin tuotettu. Etenkin Pave Maijasen osuus on vaikuttava, Tuomas kertoo.

Hän jatkaa ylistystä.

– Porilaiset saavat olla ylpeitä kotikylänsä bändeistä. Kylmän ja kovan satamakaupungin maaperästä ponnistaneet jätkät loivat järkälemäistä juttua. Musa antoi jengille toivoa, Tuomas analysoi.

Nippelitietoa: Tiedätkö, mikä on Tyhjän kitaralaukun syndrooma? No, urasta haaveileva wannabe-rokkari, joka kantaa tyhjää kitaralaukkua katukuvassa fiiliksiin päästäkseen ja uskottavuutta (ja naisia) saavuttaakseen.

Soolokeikoilla tutut hittibiisit ovat vahvasti alkuperäisessä kuosissaan, mutta konsertissa ja musikaalissa Tuomas Wäinölä on saanut vapaat kädet sovittaa.

Narahtaako autiotalon ovi?

Musikaalin kappaleet valikoituivat mukaan tiukassa yhteistyössä käsikirjoittajan kanssa. Introna toimii Tuomaksen oma sävellys.

– Se syntyi kunnianosoituksena ajalle ja etenkin Porin silloiselle musagenrelle. Pohdin, millaisesta maisemasta bändit nousivat siivilleen. Biisiin on suodattunut alitajunnastani tätä kaikkea, intro antaa antaa musikaalille sopivan mahtipontisen alun, Tuomas paljastaa.

Instrumentaaliin on piilotettu myös muutamia tuttuja soundillisia lainoja. Ja hei! Kuulinko autiotalon oven narahduksen?

Tiktok-trivia: Hyvät biisit elävät sukupolvelta toiselle. Tiktokiin ladatuilla lyhytvideoilla Z- tai Alfa-sukupolven veijarit veivaavat muuvsseja Levottoman tuhkimon tai Likaisten legendojen tahtiin!

Monille Porirockin kultakauden biisit ovat vedenjakajia ja voimabiisejä vielä vuosikymmenien jälkeenkin.

Kesän soolokeikat hyvin au naturel

Alaston kaupunki -konserttien ja -musikaalin biiseissä näkyy kapellimestarin sovitusjälki, mutta alkukesän soolokeikoilla taas kuullaan artisteja paljaimmillaan. Kesäkeikoilla kuulemme Tero Vaaraa, Jussi Hakulista, Neumannia ja Eveä.

Intiimit soolokeikat tarjoilevat takuuvarmoja hittejä ja harvinaisempia herkkupaloja sekä tarinoita valintojen taustalta.

Ole osa ilmiötä, tee matka markka-aikaan

Rakastajat suhtautuu Alaston kaupunki -saagaan kokonaisvaltaisesti. Se rohkaisee heittäytymään. Ole siis osa ilmiötä ja kääri spencerpuvun hihat. Tupeeraa töyhtö pystyyn, androgyynaa naamasi ja vedä madonnakorsetti kireälle. Pipon saa jättää löysälle.

Soolo- ja musikaali-iltoina sekä konserteissa koko baari singahtaa back to 80’. Hinnat ilmoitetaan markoissa, ja listalle nostetaan takuuvarmat väripommit, sinisetenkelit, auringonlaskut ja muut ampiaiset. Raivaa tilaa baaritiskille muhkeilla olkatoppauksillasi, mutta hei! Älä läikytä simaa kivipestyille farkuillesi.

Muistatko? Kasarilla baarikärpäset sekosivat drinkkitikuista ja lasin reunalla keikkuvasta muovikrääsästä. Drinkit koristeltiin viuhkoilla, palmuilla, merenneidoilla ja muulla miamivicemäisellä kuvastolla.

Alaston kaupunki -ilmiö

Soolokeikat

  • pe 11.6. Tero Vaara

  • to 17.6. Neumann

  • ti 8.7. Jussi Hakulinen

  • ke 14.7. Eve

Yhteiskonsertti

  • ti 24.8.

  • ke 25.8.

  • to 26.8.

Musikaali

  • 21.10. musikaalin ensi-ilta

Varmista, että olet osa ilmiötä! Varaa lippusi heti.