MainosK-Citymarket Pori Puuvilla

Lihamestarit Lauri ja Mia toteuttavat toiveesi ja vinkkaavat: Grillaa vaihteeksi meribassia tai lihakirvestä – Kesän kruunaa lihamaailman samppanja, wagyu

Kesäkeittiössä ruoanlaitolla ei ole rajoja. Anna makuasioille valta, kokeile uutta – grillaa, loimuta, paista ja savusta.

Lihamestarit Lauri Peltonen ja Mia Rintala ottavat vastaan asiakkaiden toiveita. – Valikoima on erittäin monipuolinen, mutta aina voimme parantaa. Ellei juuri sinun suosikkituotettasi löydy, kerro, niin tilamme sen. Lauri ja Mia tuntevat kumpikin niin kalat kuin lihat. Osuuko makuhermoosi kirjolohi vai muhkean lihaisa tomahawk?


3.6.2021 6:00

Puuvillan Cittarin lihamestarit Lauri Peltonen ja Mia Rintala ovat kesägrillaajan parhaat kaverit. Peruspossulla ja makkaroilla on toki oma tärkeä paikkansa, mutta välillä pihapöytään kaipaa vaihtelua. Cittarin liha- ja kalatiskin herkullinen anti kannustaa kokeilemaan uutta. Lauri ja Mia antavat esimakua, millaisia grillielämyksiä liha- ja kalatiski tarjoaa.

Lihamestareiden vinkeillä onnistut varmasti. Mia leikkaa muhkeat pihvit naudanrintaa.

Lihakirveellä töitä

Lihatiskillä on grilliin sopivia lihavaihtoehtoja niin että ihan pyörryttää.

– Kannattaa välillä kokeilla uutta. Suosittelen sisäfileen näköistä, erittäin mureaa naudan lapaa eli petite tenderiä. Mainio valinta on myös kupeesta leikattu flank steak. Ota pintaan kauniin ruskea paistopinta, laske lämpöä ja kypsennä makusi mukaiseen kypsyysasteeseen, Lauri vinkkaa.

Tomahawk on saanut nimensä käsikirvestä muistuttavasta muodostaan. Siinä on roimasti ulkofileetä ja siistitty kylkiluu. Sopii grilliin kuin nakutettu. Nam.

Cittarilaisten omat grilliherkut

  • Lihamestari Lauri Peltonen tunnustautuu vannoutuneeksi pallogrillimieheksi. – Mieluiten siinä kypsyy rasvainen, tuhti kassler. Makua täydentää savupaprikamaustettu pihviöljy.

  • Lihamestari Mia Rintala on vartaiden ystävä. –Niillä saa monipuolisen ja maukkaan kattauksen. Vaihtoehtoja on runsaasti: kanaa, kalkkunaa, possua, äyriäisiä…

  • Kauppias Jaakko Kauppinen valitsee liharivistöstä picanhan. Tämä ulkopaistin murein kärki on parhaimmillaan kunnon makurasvan kera. –Paistan sen kokonaisena grillissä ja leikkaan vetäytymisen jälkeen pihveiksi.

– Vaihtelua grilliruokiin saa vaikkapa karitsasta tai hevosen lihasta. Näihinkin sopii nyrkkisääntö: paista nopeasti kuumassa pinnat kiinni ja kypsytä rauhassa, Mia kertoo.

Laatu- ja jäljitettävyysseikoista Cittarissa en tingitä. Vaikka lihojen nimissä komeilee ranska tai englanti, lihat tulevat valtaosaltaan Suomesta. Joitakin kuriositeettejakin on luvassa.

Maukas vinkki: Mausta rohkeasti ja kokeile rubeja eli kuivamausteseoksia. Muista marinoida tarpeeksi kauan, jotta maut ehtivät imeytyä.

Kuivamausteseokset eli rubit antavat lihaan lisää makua, ja niillä marinoi kätevästi niin possun, naudan kuin broilerinkin. Kauppias Jaakko Kauppinen suosittelee valmistamaan rubista myös maustevoita.

Keisarillinen wagyu

Jokaisen nautiskelijan haave on päästä kerran maistamaan japanilaista wagyu-lihaa.

– Saamme kesän valikoimiin tätä harvinaista, aromikasta nautaa suoraan Japanista. Liha on runsaasti marmoroitunutta, se suorastaan sulaa suuhun. Pienikin siivu riittää, joten se sopii vaikkapa alkuruoaksi. Makua ei kannata peittää mausteilla, ripaus suolaa riittää, Lauri hehkuttaa.

Karja saa alkuperäismaassaan keisarillisen kohtelun. Ruokavalio on ankarasti varjeltu salaisuus ja kertoman mukaan eläimille soitetaan rentouttavaa musiikkia ja luetaan perinteisiä haikuja.

Trivia: Nimi muuten tulee niinkin yksikertaisista osista kuin wag eli Japani ja yu eli nauta.

Kokeile vaihteeksi jotakin uutta, vaikka naudan briskettiä. Parhaan makunautinnon saat, kun annat lihan vetäytyä grillauksen jälkeen kaikessa rauhassa.

Kalaa kitusiin!

Lihamestarit ovat myös kalaeksperttejä. He suosittelevat kokeilemaan tutun kirjolohen rinnalla uusia makuja. Pidetään vaikka portugalilaisilta. Grillataan kokonaista kalaa ja äyriäisiä, meren elävien kaveriksi voi sekoittaa vinegrettipohjaisen escabeche-kastikkeen.

Mia kannustaa kokeilemaan valkolihaista meribassia, jonka maku muistuttaa kuhaa tai meriahventa.

– Aivan herkullista. Kunhan maltatte olla kypsentämättä liikaa.

Mian vinkki: Jos kalan jääminen raa’aksi pelottaa, nykäise selkäevää herkällä kädellä. Kala on raakaa, jos evä ei irtoa.

Puna- ja valkolihaiset kalat, savustetut merenelävät sekä äyriäiset, kuten osterit ja sinisimpukat – kesägrilliin riittää vaihtoehtoja. Saisiko olla vaikka valkolihaista meribassia?

Vetäise rohkeasti hihasta

Lihamestarit rohkaisevat kyselemään vinkkejä ja uusia käyttötapoja sekä kertomaan tuotetoiveita.

– Meihin kokeilunhalu ei taatusti tyssää. Ainakin lupaamme tehokkaasti etsiä ja täyttää asiakkaan toiveet. Se on yksi tärkeä ja palkitseva osa tätä työtä, Mia ja Lauri tuumaavat.

Cittarin palvelutiskin lisäksi asiakkaita palvelee laaja valikoima valmiiksi pakattuja grillattavia.

Lopuksi Lauri heittää esimerkin toiveiden toteuttamisesta.

– Asiakkaan alkoi tehdä mieli lapsuutensa herkkua, tillilihaa. Me etsimme ja tilasimme juuri tähän mielipiteitä jakavaan ruokalajiin sopivaa vasikkaa.

Hifistelijät tai helpon etsijät – kaikki grillikauden lihat ja kalat nappaat kätevästi Puuvillan Cittarista.

Lue myös:

Ota varaslähtö gelatokesään Porissa: Testaa käsintehdyt artesaanijäätelöt ja löydä omat makusuosikkisi

Puuvilla Kitchenistä herkut helposti: Saisiko olla palapizzaa roomalaisen korttelileipurin tapaan, itse savustettua lohta vai chilikanaa harissatwistillä?