MainosPorin Kylmäasennus

Pumppu kehräsi paukkupakkasillakin – Kylmäasennuksen luontoa ja pörssiä säästävä vaihtoehto sopii teollisuustiloihin

Sibelcon Nakkilan tuotantolaitos teki vihreän valinnan ja vaihdatti korjaamon öljylämmityksen ilmalämpöpumppuun. – Vaikka mittari viime talvena huiteli miinus 27:ää, pumppu hyrräsi kiltisti kuin kissa. Olemme oikein tyytyväisiä Porin Kylmäasennuksen työhön, Sibelcon Nakkilan tuotantolaitoksen tehdaspäällikkö Jouni Aimia kertoo.

Yrittäjä Jari Määttä suosittelee ilmalämpöpumppua myös suurten teollisuustilojen lämmittämiseen ja viilentämiseen.


8.5.2021 6:00

Sibelco toimii 31 maassa ja sen 174 tuotantolaitoksessa on 9000 työntekijää. Nakkilan tuotantolaitos keskittyy jalostamaan Bolidenin nikkelikuonasta rakeita bitumikatteen pintasirotteeksi ja hiekkapuhalluksen käyttöön.

Noin 300 neliön korjaamon lämmitysjärjestelmän vaihto tuli ajankohtaiseksi viime vuonna.

– Tehtaamme toimii pohjavesialueella ja halusimme vaihtaa öljyn ekologiseen lämmitysjärjestelmään, Jouni sanoo.

Kansainvälisessä yrityksessä kannustetaan ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Korjaamon lämmittäminen imaisi polttoöljyä 6–8 000 litraa talvikaudessa.

– Uudistussuunnitelma on ollut jo jonkin aikaa valmiina. Viime vuoden lopulla meille näytettiin vihreää valoa, sillä investointivaroja oli vielä tarjolla. Töiden piti käynnistyä reippaassa aikataulussa.

Onneksi Jounilla oli luotettava tekijä tiedossa.

– Kylmäasennuksen kanssa suunnitelma realisoitui nopeasti, työt saatiin käyntiin ja valmista tuli muutamassa päivässä.

Tehdaspäällikkö Jouni Aimia on tyytyväinen valintaan. – Mitsubishi Electric lämmitti Sibelcon korjaamorakennuksen moitteettomasti myös kovilla pakkasilla. Öljyn vaihtaminen ilmalämpöpumppuun on osa Sibelcon laajaa, pitkäjänteistä energia- ja ympäristöstrategiaa.

Pakkasöinäkin nukun sikeästi

Kylmäasennuksen yrittäjä Jari Määttä ottaa kehut kylmän viileästi vastaan.

– Olemme asentaneet näitä Mitsubishin laitteita paljon, ja omat ammattilaisemme tuntevat niiden tekniikat hyvin. Ison ja kokeneen maahantuojan kumppanuus on turvallinen. Saamme tarvittaessa teknistä tukea ja varaosia nopeasti. Pakkasöinäkin nukun sikeästi ja uskallan pitää puhelimessa äänet päällä, Jari vakuuttaa.

Ilmalämpöpumppujen nimellisteho on taattu –28 asteeseen saakka.

– Laitteistoa ei kannata ylimitoittaa. Tulipalopakkasia on kuitenkin vuosittain verraten vähän. Suosittelen tällaisten pakkaspiikkien varalle pientä lisälämmitintä.

Kylmäasentaja Mikko Äikäs asensi ulkoyksikön korjaamon ulkoseinään. – Sijainti määräytyy sisäyksikön mukaan.

Sadevesikaivot olivat aika kaukana, ja kondenssivedenpoistoa säädettiin myöhemmin toimivammaksi. Isojen ulkoyksiköiden haaste on, että kondenssivettä tulee todella paljon, tietää kylmäasentaja Jussi Lindroos.

Sopii lähes kaikkiin tiloihin

llmalämpöpumppu soveltuu lähes kaikkiin kiinteistöihin, ja Jarilla on hyviä kokemuksia myös isoista teollisuustiloista.

– Pystymme rakentamaan hyvin yksilöllisiä ratkaisuja isoihinkin tiloihin. Ulkoyksiköitä voi asentaa useita rinnakkain. Sisäyksikkö voi olla joko kattoon ripustettava tai seinämallinen. Kannattaa myös hyödyntää jo olemassa olevat ilmastointi- tai kiertoilmakoneet. Tulemme mielellämme maksuttomalle tutustumiskäynnille ja kartoitamme mahdollisuudet. Aika harvoin tulee vastaan tila, johon järjestelmä ei sovellu.

Laitteilla on kolmen vuoden täystakuu, kompressorilla viisi vuotta. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ilmalämpöpumput kestävät rajuissakin olosuhteissa lähemmäs kymmentä vuotta.

Korjaamorakennuksessa on 300 neliötä ja ja 2500 kuutiota. Ilmalämpöpumppulaitteiston sisäyksikkö asennetaan mahdollisimman avaraan ja selkeään tilaan, josta lämmin ilma jakaantuu järkevästi.

Mitsubishin ilmalämpöpumppu korvasi öljylämmityksen.

Käytä investointituki hyväksesi

Energiankulutuksen pienentäminen ja sen tuoma kustannussäästö on merkittävä syy, mutta vastuullisuus ja ympäristöarvot ovat kannustimina entistä vahvemmin pienissäkin yrityksissä.

– Teollisuusyritysten palaute on positiivista. Uudistus on säästänyt silkkaa rahaa, jopa kymmeniä tuhansia euroja yhden lämmityskauden aikana.

Jari muistuttaa, että yritykset voivat hakea investointiavustusta vaihtaessaan lämmitysjärjestelmänsä ympäristöystävällisempään.

– Omat, uudet halli-, toimisto- ja sosiaalitilat Uudessaniityssä lämpiävät luonnollisesti Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumpuilla.

Porin Kylmäasennuksen Mikolta ja Jussilta asennustyö hoitui muutamassa päivässä.

Näin haet tukea

Business Finlandin myöntämä yritysten energiatuki kannustaa energiajärjestelmien muuttamista vähähiiliseksi. Lue lisää ja hae tukea. Haku on toistaiseksi jatkuva. Muistathan, ettei tukea myönnetä, jos muutostyö on jo aloitettu ennen päätöstä.

INFO

Porin Kylmäasennus Oy

Porin Kylmäasennus Oy, vuodesta 1987

– Kylmälaitteiden ja lämpöpumppujen myynti, asennus ja huolto

– Työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi 4 asentajaa

– Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin rekisteröimä y3-kylmäurakoitsija

– A-luokan sähköurakoitsija

– Suomen Kylmäliikkeiden liiton ja Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun jäsen

Uudet tilat Maalaiskunnantie 14:ssä

Puhelin: 040 0654222

jari.maatta@porinkylmaasennus.fi

porinkylmaasennus.fi