MainosK-Citymarket Pori Puuvilla

Ota varaslähtö gelatokesään Porissa: Testaa käsintehdyt artesaanijäätelöt ja löydä omat makusuosikkisi

Nyt italialaista käsintehtyä artesaanijäätelöä saa tuoreeltaan kotikaupassasi. Gelatoa valmistetaan oikeaoppisesti Puuvilla Kitchenissä Porissa. Jäätelömestari paljastaa ainutlaatuisen maun salaisuuden, lue myös maallikkoraadin mieltymykset ja arviot.

Vastuumyyjä Kaisa Blomster suosittelee järjestämään kotona gelatomaistiaiset. – Makustelkaa, kirjatkaa tuntemukset ylös ja pisteyttäkää. Puraiseeko pistaasi, lumoaako lime, vakuuttaako vadelma?


8.4.2021 6:00

Suomalaiset ovat Euroopan ahkerinta jäätelökansaa. Porin Puuvillan Cittarin kauppias Jaakko Kauppinen halusi tänä keväänä tarjota meille herkkusuille uuden tuulahduksen kaupungin jäätelövalikoimaan ja toi Poriin palan aitoa Italiaa.

– Perehdyimme tähän taiteenlajiin huolella. Tarvittavat laitteet, kuten jäätelö- ja pastörointikone sekä shokkipakastin, tilattiin tietysti gelaton kotimaasta. Kaiken ydin ovat puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet. Marjamauissa yhteistyökumppanina on huittislainen Mattilan Marjatila. Tuttujen makujen lisäksi jäätelömestari Jyrki Ruohomaalla on aina jotakin uutta ja yllättävää tarjolla, Jaakko lupaa.

Jäätelömestari Jyrki Ruohomaa kirnuaa gelaton tasaiseksi jäätelökoneessa. – Seuraavaksi jäätelö on 10–15 minuuttia shokkipakastimessa. Se poistaa kosteuden tuotteen pinnalta ja luo siihen luonnollisen suojaavan kalvon.

Gelatossa pääsevät maut valloilleen

Kurkataanpa jäätelömestarin valtakuntaan. Mitä gelato oikeastaan on?

– Gelato ei ole vain italian sana jäätelölle, vaan se ihan oma jäätelötyyppinsä ja maailmansa. Valmistus on tarkkaa puuhaa, jossa on hyvä tuntea kemiaa ja hallita prosenttilaskun perusteet, Jyrki avaa.

Artesaanijäätelö valmistetaan aina täysmaitoon, ei kermaan.

– Gelaton maku ja rakenne ovat aivan ylivertaiset. Se valmistetaan maidosta, ja alhaisempi rasvapitoisuus päästää maut valloilleen. Gelaton sekaan ei vatkata yhtä paljon ilmaa kuin tavallisessa jäätelössä, siksi aito artesaanijäätelö painaakin reilusti tehdasjäätelöä enemmän. Vatkausnopeus on melko hidas ja jääkiteet pysyvät pieninä, Jyrki kertoo ja taputtelee tuliterää jäätelökonetta.

– Osassa käytämme lisäksi makupastoja ja koristeluissa hyödynnämme oman kaupan laajoja valikoimia. Kaupan tarjonta toimii mukavasti myös pohjattomana inspiraation lähteenä.

Tiesitkö? Gelatossa on ilmaa maksimissaan 30 %, tavallisessa jäätelössä usein vähintään 70 %.

Puuvilla Kitchenin jäätelöbaarin perusmaut saavat kaverikseen uutuuksia sesonkien ja jäätelömestarin kekseliäisyyden mukaan. Gelatoa voi maistella pikkupurkeista tai ostaa puolen litran pakkauksissa kotiin.

Yhdistelmä salapoliisin ja gurmeekokin työtä

Oikeiden makujen etsiminen vaatii innostusta, pitkäjänteisyyttä ja uskallusta. Kärsivällisyyskin on jäätelömestarille hyve.

– Esimerkiksi juuri oikea pistaasipähkinä löytyi 54 eri vaihtoehdon väliltä. Emme halunneet lähteä värittämään jäätelöä vihreäksi, vaan sen väri on aito vaaleanruskea, Jyrki kertoo.

Vihreää gelatoa syntyy matchasta eli hyvin hienoksi jauhetusta japanilaista vihreästä teestä. Teelajin lehdet ovat on tavallista makeampia, sillä matchapensaat peitetään ennen sadonkorjuuta.

Myös suklaan ystäviä hellitään. Tarjolla on muun muassa kekseillä ryyditettyä suklaajäätelöä ja minttusuklaata. Myös New Yorkin juustokakun makuinen on oiva valinta kahvin kaveriksi.

Ota jäätelö pakastimesta 10 minuutiksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua, paras tarjoilulämpötila on 12–15 astetta. Nauti sellaisenaan tai kokeile vaikka marjapiirakan kaverina.

Raja-aidat eivät pidättele mestaria

Omassa jäätelökoneessa valmistuu myös samettisen pehmeä sorbetti. Esimerkiksi raikas limetti sopii vaikka välisorbetiksi ruokalajista toiseen siirryttäessä. Jyrki ei haluakaan rajata gelatoa ahtaaseen järkiruoka-aitaukseen.

– Miltähän maistuisi savukalagelato vaikka blinien kanssa? Tai sinappinen versio rapukattauksessa? Entä sopisiko sushiaterialle wasabilla tai inkiväärillä ryyditetty gelato?

Tötterötrivia Englantilainen jäätelötehdas Lick Me I’m Delicious on kehittänyt vihreää valoa hohtavan meduusajäätelön. Pallo tätä proteiiniherkkua maksaa likemmäs 200 euroa. Huh, huh.

Kauppias Jaakko Kauppinen iloitsee yhteistyöstä lähituottajien kanssa. – Marjat, kuten tämä vadelma tässä, tulevat Mattilan Marjatilalta.

Uusia makuja luvassa, kerro toiveesi

Puuvilla Kitchenissä kehitellään koko ajan uusia makuvaihtoehtoja.

– Vinkkejäkin otetaan vastaan. Omassa jäätelöhuoneessa voi kätevästi kokeilla pieniä eriä ja testata mielenkiintoisia makuja. Viimeksi maistelimme anismaista sichuaninpippuria. Myös seljankukka oli onnistunut kokeilu, ja sen mangomelonimainen, kukkainen maku tuli gelatossa hyvin esille.

Jyrki on myös villiyrttien tuntija, joten sekin maailma avaa uusia mahdollisuuksia.

Kotikommentaattorit testasivat gelaton ja arvioivat omat suosikkinsa.

Gelaton ainutlaatuinen valmistustapa tekee jäätelöstä ihanan samettista ja päästää maut oikeuksiinsa. Oletko jo löytänyt oman suosikkisi?

Matilda, 9, vanilja:

”Äiti pyöritti palloksi ja söin vohvelista. Tykkäsin. Kokeiltiin myös omenapiirakan päällä. Haetaan toistekin.”

Mia, 35, mustikka:

”Tuoksu ja maku johdattavat ihanille, tummansinisille mustikkamaille. Kuohkea koostumus, pehmeä maku, ehkä inan turhan makea. Jälkiruoaksi tai helleherkuksi. Vahva suositus.”

Harri, 58, pistaasi:

”Maistuu Sisilialta. Pehmeä ja täyteläinen. Täydellinen jälkiruoka vaikka Kummisetä-aiheisen päivällisen päätteeksi. Peter Clemenzan lihapullapastaa ja Puuvilla Kitchenin pistaasijäätelöä. Tarjous, josta et voi kieltäytyä. ”

Lue myös:

Puuvilla Kitchenistä herkut helposti: Saisiko olla palapizzaa roomalaisen korttelileipurin tapaan, itse savustettua lohta vai chilikanaa harissatwistillä?