Sataedun koulutus toi Eerolle, 19, värisuoran ajokortteja ja työpaikan: ”Valoisa tulevaisuus ratin takana” - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosSataedu

Sataedun koulutus toi Eerolle, 19, värisuoran ajokortteja ja työpaikan: ”Valoisa tulevaisuus ratin takana”

Sataedusta valmistanut tuore yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Eero Piirainen, 19, pääsi heti oman alansa töihin, vieläpä kotikuntaansa.

Eero Piirainen lähti suoraan ysiluokalta opiskelemaan logistiikkaa. Nyt hän on vakituisessa työssä oman paikkakunnan yrityksessä ja tulevaisuus näyttää valoisalta. – Monipuolinen työ ja vaihtelevat päivät ovat työn suola. Itse tykkään suht säännöllistä päivätyöstä enkä kaipaa pitkille reiteille ainakaan toistaiseksi.­


3.4. 6:00

Paikallisjakelua pakettiautolla, appelsiinikuorman hakeminen helteisestä Espanjasta tai tukkipuutavaran sompailua kapeilla metsäautoteillä? Kuljetusalan ammattilaisille on tarjolla monipuolista työtä aina omien mieltymysten mukaan. Eerolle Piiraiselle maistuu päivätyö mieluiten lähitienoilla.

– Ammatinvalinta on ollut pitkään selkeä, kone- ja autohommat ovat kiinnostaneet pienestä pitäen, Eero kuittaa ja valmistautuu ajamaan Kobelcon telakaivinkoneen alas lavetilta työpaikkansa Kaivuu ja Kuljetus Nurmi Oy:n pihassa.

Kun Eero haki 21-tonnisen kaivinkoneen työmaalta, tuli kokonaiskuormalle painoa reippaasti yli 60 tonnia. Miten tällaisia järeitä kuormia oppii hallitsemaan?

Oikeat työasennot ovat tärkeitä järeiden koneiden kanssa työskenneltäessä. Perustutkintoon kuuluu myös paljon työturvallisuus- ja ergonomiaopetusta.­

– Koulu antoi hyvät eväät ja valmistumisen jälkeen on varma ja turvallinen olo istua isojenkin koneitten ohjaimiin. Opimme livetilanteissa hallitsemaan isoja massoja ja ymmärtämään niiden liikkeitä. Tämä on tärkeää, kun kuljetaan muun liikenteen seassa suuria kuormia. Työpaikalla pitää sitten oppia vielä talon tavat ja työvälineiden ominaisuudet.

Eero aloitti logistiikan perustutkinnon heti peruskoulun jälkeen 16-vuotiaana.

– Ensimmäinen vuosi oli perusopintoja, kuten matikkaa, kieliä ja äidinkieltä sekä hallipäiviä sopivassa suhteessa. Hallissa opeteltiin koneiden ja laitteiden toimintaperiaatteita, ratkaistiin ongelmia ja huollettiin autoja. Tykkään, kun pääsee tekemään käsillään.

Joustava koulutus, hyvät työpaikat

Eero kehuu koulun yhteishenkeä. Kaikkien kanssa tuli hyvin toimeen, kurssikaverit ja opettajat olivat mukavia.

– Kunhan hoiti omat hommansa hyvin ja teki työt ajallaan, opettajat joustivat aina tarpeen mukaan.

Ajokorttien ajaminen opiskelujen ohessa oli plussa, iso plussa. B-korttia Eero alkoi ajaa jo heti ykkösluokalla. Kakkosella oli vuorossa kuorma-autokortti ja kolmosella yhdistelmä.

Kobelcon telakaivinkone painaa 21 tonnia ja lavetti 10 tonnia vielä päälle. Näin isoa konetta siirrettäessä pitää vetoauton lavallakin olla reippaasti, ainakin 7000 kiloa lastia tasapainottamaan kuljetusta.­

Eerolla on vain hyvää sanottavaa työpaikoista, joihin opintojensa aikana tutustui. Opiskelijana hän sai arvokasta ja monipuolista oppia aina trukin kuljetuksesta murskeen lastaukseen.

– Suoritin Leistilällä kappaletavaran hallinnan, ajoin Lännen Jätepalvelussa ympäristöhuollon kuljetuksia ja Nurmella massatavaraa. Tammikuussa tein viimeiset kouluhommat, ja viralliset paperit ovat olleet taskussa kuukauden verran. Olin Nurmella kesäloman oppisopimuksella, nyt olen vakituisessa työssä.

Nuorukainen viihtyy työssään.

– En kaipaa pitkiä reissuja, tällainen lähimaisemissa kurvailu miellyttää minua eniten. On kiva tuntea kuuluvansa joukkoon, ammattiautoilijat moikkailevat aina toisilleen tien päällä. Suosittelen alaa lämpimästi. Koulussa ja työssä oppiessa annattaa olla oma-aloitteinen ja kuunnella. Näin jättää itsestään hyvän vaikutelman ja saa helposti töitä koulun jälkeen, Eero kannustaa.

Perjantain viimeinen keikka on ohi. Kiinnitykset auki, koneet paikoilleen ja viikonloppu saa alkaa!­

”Hyvä flow, tekemisen meininki”

Lehtori Tero Urpilainen kehuu Huittisten henkeä.

– Meillä on ollut jo pitkään flow päällä. Sataedun nuoret ja aikuisopiskelijat toimivat samoissa tiloissa ja tulevat mainiosti toimeen keskenään. Lisäksi on erittäin motivoivaa, että logistiikan perustutkinnon suorittaneet ovat työllistyneet ja päässeet jatko-opintoihin hyvin.

Opiskelijat suorittavat oppimisjaksoja työpaikoilla toisesta vuodesta lähtien.

– Tämä on oiva tilaisuus tehdä vaikutus, ja moni työnantaja korvamerkitseekin taitavat työntekijät hyvissä ajoin, Tero jatkaa.

Eeron työpaikka on Kaivuu ja Kuljetus Nurmi Oy. Myös yrittäjän poika, Antti Nurmi, 22, on aikoinaan käynyt saman koulun ja siirtyy aikanaan perheyrityksen peräsimeen. – Sataedu antaa hyvät lähtökohdat, mutta kaikkia asioita ei kuitenkaan opi koulussa. Jokaisessa yrityksessä on erilainen konekanta ja oma tapa toimia. Potentiaaliset työntekijät erottuvat jo heti työssäoppimisaikana. Parhaiten pärjää sopivalla suhteella nöyryyttä ja oma-aloitteisuutta.­

– On ilo seurata vasta peruskoulunsa päättäneiden opiskelijoiden itsenäistymistä ja kehittymistä. Alkuarkuus häipyy ja nuoret käyttäytyvät hienosti työpaikoilla. He ovat aktiivisia ja osaavat markkinoida itseään ja taitojaan.

Koulussa keskitytään tekniikkaan ja ajoneuvojen kunnossapitoon.

– Meillä saa ihan luvan kanssa huoltaa ja korjata myös omaa autoa.

Sataedulla on hyvä maine työnantajien keskuudessa.

Tiesitkö? Logistiikan perustutkinnon Sataedussa suorittaneista työllistyi 88,9 % vuonna 2018

– Opiskelijoillemme on tarjolla monipuolisesti työssäoppimispaikkoja, ne ovat meille kullan arvoisia. Nuoret pääsevät testaamaan huippukalustoa ja ajanmukaisia työvälineitä arkityössä. Korona-aikanakin paikkoja on ollut yllättävän helppo saada. Tarjolla on niin pieniä, yhden auton kuljetusfirmoja kuin satoja kumipyöräisiä liikennöiviä yrityksiä. On tärkeää, että opiskelijat saavat tuntumaa myös teollisuuden yrityksiin ja niiden varastotoimintoihin.

Logistiikan perustutkinnon jälkeen moni on innostunut kouluttautumaan lisää. Vaihtoehtoina ovat muun muassa ajojärjestelijän opinnot tai AMK-väylä vaikkapa logistiikkainsinööriksi.

Miksi valitsisin logistiikan?

Kestää noin kolme vuotta

On maksuton

Voit ajaa samalla ajokortin (henkilöauton, kuorma-auton ja yhdistelmäajoneuvon) ja aloittaa ajoharjoittelun jo 16-vuotiaana

Saat koulutuksessa tarvittavat työasut ja oppimateriaalit

Luvassa töitä pakettiauton-, kuoma-auton- tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajana

Toimi näin

Tutustu koulutukseen

Hae yhteishaussa

Voit suorittaa tutkinnon myös oppisopimuksella

Aikuisille, yhdistelmäajoneuvon kuljettaja

Aikuisille, linja-auton kuljettaja

sataedu.fi

Lue lisää:

Lähihoitaja Jani Kanstrénin työ ikäihmisten parissa on rikkaampaa kuin moni arvaisi – ”Jos vanhuksen unelmana on Pariisin näkeminen, se voidaan toteuttaa VR-lasien kautta”

Luo työelämäsi ääniraita

Ulvilalainen Marjo Hiltunen, 31, päätti vaihtaa alaa ja löysi paikkansa koneistajana – ”Nautin siitä, että työ haastaa minua älyllisesti”

Tuoreimmat