Nyt Porissa: Oletko jo testannut näitä makuyhdistelmiä? – ”Mikä gastronominen ilotulitus” - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosK-Citymarket Pori Mikkola

Nyt Porissa: Oletko jo testannut näitä makuyhdistelmiä? – ”Mikä gastronominen ilotulitus”

Mikkolan Citymarketissa on pelkästään italialaisia erikoistuotteita jo kolmesataa. Kun et voi matkustaa Sisiliaan, tuo muutamilla vinkeillä etelän aurinko kotiisi.

Kokoa alkupalalautanen kahdelle salamista, prosciuttosta, mozzarellasta, öljyyn säilötyistä artisokansydämistä ja lajitelmasta laadukkaita oliiveja – sekä pecorinosta, jonka yllättävä makuyhdistelmä tuo mieleen Sisilian niityt ja Etnan. Mukaan pala pan ajoa eli valkosipulilla ryyditettyä, kuivattua leipää. Kyytipojaksi kivennäisvettä tai lasi viiniä.


25.3. 6:00

Muistatko upeat rantaboulevardit, kahvilat ja notkuvat pöydät omilta Italian matkoiltasi tai vaikkapa elokuvista Kummisetä, Casino Royale ja Ocean’s Twelve? Social dining yhdistää kaikkia kulttuureja. Perheen kokoontuminen yhteisen aterian äärelle on sallittua ja suositeltavaa.

Mikkolan Citymarketin kauppiaspariskunta Kalle Wahlroos ja Teija Färm ovat varustelleet hyllyt ja vitriinit vastaanottamaan porilaiset kulinaristit ruokaostoksille.

Makumatka Italiaan on käden ulottuvilla. Kunhan klikkailet herkut verkkokaupasta tai poimit ne itse ostoskärryyn.

Välimeren ruokavaliota on kiitelty terveellisyydestään. Runsas kasvisten, kalojen, oliiviöljyjen ja pähkinöiden käyttö pitää verisuonet ja nivelet notkeina. Silloin tällöin aterioilla nautitaan lihaa ja maitotuotteita. Ja kohtuudella viiniä. Pieni lasillinen illallisen painikkeeksi riittää.

La Cucina Italiana senza stress. Eli vapaasti poriksi käännettynä: rennosti etelän köökist. Andrea Salerno pyöräytti pinaattipastan seuraksi vesipuhvelin maidosta valmistettua mozzarellaa. Simpukkapastan kaverina on kirsikkatomaattia ja pecorinojuustoa. Tiesitkö muuten, että pecora tarkoittaa lammasta?

Toinen syy löytyy tuoksuttamalla ja maistamalla. Kun ruoka todella on läpikotaisin maukasta, laatu korvaa määrän.

Puraisu pecorino sicilianoa kuljettaa juustonystävän sisilialaiselle niitylle, missä tarhuri paimentaa lampaitaan ja poimii koriin villiminttua. Eikä tämä maalailu suinkaan ole pelkkää sanahelinää.

– Tuomme Poriin käsityötä Sisilian saarelta. ”Pecorinomies” eli paikallinen lammasfarmari valmistaa meille juustoja tilaustyönä.

Villiminttu raikastaa hienosti täyteläistä lampaanmaidon makua. Mutta ei siinä vielä kaikki. Juusto on kuin tulivuori, joka tarjoilee yllätyksen toisensa jälkeen; kielelle jää viipyilemään pieni chilipotku.

Mikä gastronominen ilotulitus. Aina kielen makusilmuista nenäonteloon ja hermoratoja pitkin aivojen makukeskukseen.

Kun et voi matkustaa Italiaan, tuo Italia kotiin. Solmittuja, isoja ja suupalan kokoisia mozzarellapalloja. Appelsiinilla, pistaasilla, tryffelillä, punaviinillä, chilillä ja villimintulla maustettuja pecorinolohkoja. Mikkolan Cittarin italialaisten tuliaisten valikoimaan kannattaa tutustua lähemmin.

Italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu korkealaatuisten raaka-aineiden lisäksi tietynlainen mutkattomuus. Citymarketin Pasta Miccolo -tuorepastapisteellä sisilialaissyntyinen Andrea Salerno pyöräyttääkin hetkessä kaksi herkullista annosta.

– Teemme paljon eri makuisia pastoja kuten kikherneellä tai punajuurella maustettuja. Parhaillaan kehitämme Andrean kanssa pinaatilla ja ricotalla täytettyjä ravioleja. Ne ovat uskomaton makuelämys. Lisäät vain suolaa, pippuria ja nokareen voita.

Pasta Miccolosta voi tilata tarvittaessa annospakkauksia isompiakin määriä tuorepastaa. Kauppiaspariskunta on avoin yhteistyölle muiden suomalaisten kauppojen, ravintoloiden ja logistiikkayritysten kanssa.

Sisilialainen Modica-suklaa on sokerisen rakeista ja kirpeän karvasta, joten yksi pala unelmaa riittää taltuttamaan makean nälän. Andrea Salernon suosikki on verigreipillä maustettu suklaa. – Sitruunamoussen päällä toimii ripaus chilisuklaata, Kalle Wahlroos vinkkaa.

– Etsimme koko ajan lisää kumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita tuorepastoista ja maahantuomistamme italialaisista erikoisuuksista.

Porissa tuorepastoja saakin Pasta Miccolon lisäksi muiden muassa Porin keskustassa sijaitsevasta Café Elbasta.

Elban yrittäjä Joni Kuusisto suosittelee teemaan sopivat viinit, jotka löytyvät ainakin Alkon verkkokaupasta.

– Antipastilautaselle sopii erinomaisesti kevyesti kuohuva punainen lambrusco, Riunite il Fojonco, Emilia-Romagnan alueelta. Lambruscoa saa myös valkoisena. Kovien juustojen kanssa käy yksiin myös Planeta Merlot 2015, joka tulee Sisiliasta erinomaiselta tuottajalta.

Pinaatti-mozzarella-pastalle oiva valinta on yrttinen ja hapokas Serra Lupini Roero Arneis 2019 Piemontesta. Kirsikkainen ja hapokas viini osuu hienosti tomaattipohjaisille pastoille, esimerkiksi LaSelva Morellino di Scansano Toscanasta.

Italialaisista kekseistä loihdit niin kermatäytteiset cannolo cicilianit kuin ”jumalten jälkiruoan” eli tiramisun. K-Ruoka -sivuilta löydät runsaasti ihania jälkkärireseptejä. Helpoimmalla pääset poimimalla panna cottan valmiina jogurttien ja välipalojen hyllyltä tai jäätelön muodossa pakastealtaasta.

Wahlroosilla on ruoan rakastajille vielä yksi hyvä uutinen. Nimittäin Pasta Miccolo VIP-klubi.

– Liityt VIP-klubiin täyttämällä yhteystietolomakkeen kauppamme sivuilla. Klubilaiset saavat tiedon ensimmäisinä italialaisista uutuuksista ja teematapahtumista. Maaliskuun aikana liittyneet osallistuvat tuorepastapalkintojen arvontaan.